Σε μια άδεια Σαντορίνη οι υγειονομικοί παραμένουν στις επάλξεις
![Σε μια άδεια Σαντορίνη οι υγειονομικοί παραμένουν στις επάλξεις](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/kentro_Ygeias_santorini-850x560.webp)
Η Σαντορίνη είναι ένα νησί, όπου ο τουρισμός γνωρίζει άνθιση και τους 12 μήνες του χρόνου. Ακόμα και τους χειμερινούς μήνες είναι γεμάτο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η εικόνα του νησιού δεν θυμίζει άλλους χειμώνες. Έχει αδειάσει από κόσμο, καθώς έχουν φύγει περίπου 14 χιλιάδες κάτοικοι, εποχικοί υπάλληλοι αλλά και αρκετοί τουρίστες.
«Όλοι φεύγουν. Μόνον οι υγειονομικοί παραμένουν στη Σαντορίνη με τις οικογένειές τους», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, και περιγράφει την εικόνα του νησιού που έζησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα νησιά που δοκιμάζονται από την έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Από αναφέρει ο κ. Γιαννάκος αλλά και από τις μαρτυρίες κατοίκων και των αρχών του νησιού, η Σαντορίνη δίνει την εικόνα έρημου νησιού!
Από το νησί, έχουν φύγει περίπου 14 χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και οι εποχικοί εργάτες και οι τεχνίτες, που αυτόν τον καιρό κάνουν επισκευές και προετοιμάζουν τα καταλύματα για την τουριστική σεζόν. Έχουν μείνει περίπου 10.000 άτομα αλλά δεν κυκλοφορεί ο κόσμος.
Τα σοκάκια του νησιού είναι άδεια και σκοτεινά τα βράδια. Έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα. Έχουν γίνει ακυρώσεις τουριστών κυρίων Αμερικάνων και Βρετανών. Οι τουρίστες από την Ασία που είχαν έρθει στις αρχές Φεβρουαρίου, έφυγαν γιατί είναι όλα κλειστά και δεν έχουν πού να πάνε.
«Το ότι άδειασε το νησί το διαπιστώνει κανείς όχι μόνο από την κίνηση στους δρόμους, αλλά και από τις προσελεύσεις ασθενών στο νοσοκομείο της Σαντορίνης», προσθέτει ο κ. Γιαννάκος.
Στο νοσοκομείο, το προσωπικό βρίσκεται σε επιφυλακή συνέχεια. Οι ασθενείς είναι ελάχιστοι.
«Στο νοσοκομείο, νοσηλεύονται μόνον 7 ασθενείς, από τους οποίους κάποιοι αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα. Εάν υπάρξει ανάγκη εκκένωσης του νοσοκομείου, δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τόσους λίγους ασθενείς. Ωστόσο, το νοσοκομείο είναι μία γερή κατασκευή. Ήμουν εντός του νοσοκομείου, την περασμένη εβδομάδα, με σεισμό 5 Ρίχτερ και κανείς δεν αισθάνθηκε κίνδυνο. Στα επείγοντα του νοσοκομείου, οι προσελεύσεις είναι μειωμένες κατά 70% σε σχέση με τον περασμένο μήνα πριν τους σεισμούς. Πάντως, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου είναι όλοι εκεί με τις οικογένειές τους. Έκλεισαν τα σχολεία και κάνουν υπηρεσία με τα παιδιά τους, στο νοσοκομείο».
Διαφορετική η εικόνα της Αμοργού
Στην Αμοργό, οι κάτοικοι δεν δείχνουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν το νησί τους. Ο κόσμος παραμένει ψύχραιμος, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ίσως επειδή στο νησί το έδαφος είναι στέρεο, συγκριτικά με τη Σαντορίνη.
Ούτε τα σπίτια είναι όπως της Σαντορίνης, που είναι κρεμασμένα στην Καλντέρα. Είναι, κυρίως, μονοκατοικίες και κάποια διώροφα πετρόχτιστα.
Ενισχύονται οι υγειονομικές δομές των δύο νησιών
Το Νοσοκομείο Σαντορίνης και το Κέντρο Υγείας Αμοργού ενισχύθηκαν αυτές τις ημέρες επιφυλακής με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού και διασωστών, προκειμένου να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ικανότητα.
« Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη από την κυβέρνηση στο σχεδιασμό των κινήτρων, των μισθών και άλλων παροχών. Προβλήματα με τη στέγη στα νησιά δεν έχουν μόνο οι γιατροί αλλά και οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό των 800 ευρώ. Δεκάδες υγειονομικοί αναγκάζονται να ζουν μέσα στο κτίριο του παλαιού Κέντρου Υγείας της Σαντορίνης, καθώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για να ενοικιάσουν σπίτι», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.