Μήνυμα Σκυλακάκη για Μύκονο: “Θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται”
![Μήνυμα Σκυλακάκη για Μύκονο: “Θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα που κτίζονται”](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2023/03/Mykonos-1392x782-1-850x560.jpg)
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, έστειλε σαφές μήνυμα για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης στη Μύκονο, διαμηνύοντας ότι όλα τα παράνομα κτίσματα θα κατεδαφιστούν, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες κατασκευές. Μιλώντας για τις αυθαιρεσίες που καταγράφονται εκ νέου στο νησί, ο υπουργός αποκάλυψε ότι η επικεφαλής των επιθεωρητών περιβάλλοντος βρίσκεται ήδη στη Μύκονο και οι έλεγχοι έχουν ενταθεί.
Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει δορυφορικές εικόνες από το καλοκαίρι του 2023 και το 2025, ενώ θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους ανά τρίμηνο, προκειμένου να εντοπίζει παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες.
«Όσοι συνεχίζουν να χτίζουν αυθαίρετα ματαιοπονούν. Όλοι όσοι έχουν χτίσει παράνομα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, χωρίς καμία εξαίρεση», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η διαδικασία κατεδαφίσεων θα ακολουθήσει χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες κατασκευές.
Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του 80% της χώρας, που μέχρι σήμερα δεν είχε καθοριστεί. Επιπλέον, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ένα δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης, καλύπτοντας όλη τη χώρα.
«Μέχρι τότε, όμως, δεν θα περιμένουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Η ανθρώπινη νοημοσύνη μπαίνει σε δράση, και όσοι χτίζουν αυθαίρετα θα πληρώσουν ακριβά. Ή θα τα κατεδαφίσουν μόνοι τους ή θα το κάνουμε εμείς, με πολύ μεγαλύτερο κόστος για εκείνους», τόνισε ο υπουργός.
Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει αυτεπάγγελτους ελέγχους των οικοδομικών αδειών από μικτά κλιμάκια, με τη συμμετοχή και της αστυνομίας όπου κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα, επεκτείνεται το ακαταδίωκτο για όσους εμπλέκονται στην καταστολή της αυθαίρετης δόμησης, ώστε να μην διώκονται αναιτίως για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ο υπουργός κατέληξε επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, διαμορφώνοντας ένα σαφές πλαίσιο για το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται η δόμηση.