“Κίριλ”… Ο “μυστηριώδης” Ρώσος διαμεσολαβητής του Πούτιν στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ

“Κίριλ”… Ο “μυστηριώδης” Ρώσος διαμεσολαβητής του Πούτιν στις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ

Η επί μακρόν τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Πρόεδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην Ευρώπη, που βλέπει ότι όχι μένει εκτός, από τις όποιες διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, που τόσο ακριβά και πολυεπίπεδα πληρώνει η Γηραιά Ήπειρος, αλλά θα αναγκαστεί να πληρώσει και τα σπασμένα. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, ο Στιβ Γουίτκοφ ήταν ο «αρχιτέκτονας» της συνομιλίας των δυο προέδρων που πραγματοποιήθηκε, μετά την επιτυχημένη διαπραγμάτευση που έκανε με τις ρωσικές αρχές ώστε να απελευθερωθεί από ρωσική φυλακή ο Αμερικανός δάσκαλος Μαρκ Φόγκελ.

Επειδή όμως το ταγκό και οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται δυο, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής, «κάρφωσε» διακριτικά τον Ρώσο ομόλογό του στις διαπραγματεύσεις λέγοντας το μικρό του όνομα, «Κίριλ».

Μετά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Γουίτκοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ένας «κύριος ονόματι Κίριλ» είχε «μεγάλη σχέση» με τη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία ανταλλαγής, προκαλώντας τις ερευνητικές ικανότητες των δημοσιογράφων που άρχισαν να αναζητούν σε ποιον ανήκει το τόσο κοινό στη Ρωσία σλαβικό όνομα.

  • Κάνοντας την ανάλογη έρευνα και γυρνώντας στην πρώτη θητεία Τραμπ στο Λευκό, κατέληξαν ότι ο «κύριος Κίριλ» ήταν ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Ρωσίας (RDIF) και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απόφοιτος του Στάνφορντ και του Χάρβαρντ, ο Ντμίτριεφ πέρασε την πρώιμη καριέρα του εργαζόμενος στις εταιρείες McKinsey και Goldman Sachs. Από το 2007 έως το 2011 διηύθυνε το ουκρανικό επενδυτικό ταμείο Icon Private Equity, όπου διαχειρίστηκε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων ανήκε στον Βίκτορ Πίντσουκ, γαμπρό του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα.

Ο Πίντσουκ ήταν αυτός που συνέστησε τον Κίριλ Ντμίτριεφ στον επίσης Ντμίτριεφ αλλά χωρίς να έχουν συγγένεια, Βλαντιμίρ, που τότε ήταν επικεφαλής της ρωσικής κρατικής αναπτυξιακής εταιρείας VEB. Το 2011, οι δύο Ντμίτριεφ έπεισαν τον τότε πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον τότε πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν να ιδρύσουν ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο με επικεφαλής τον Κίριλ Ντμίτριεφ.

  • Ο Ντμίτριεφ έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Πούτιν. Η σύζυγός του, Νατάλια Πόποβα, ήταν συμμαθήτρια στο κολέγιο και στενή φίλη της μικρότερης κόρης του προέδρου, Κατερίνα Τιχόνοβα, και από το 2012 υπηρέτησε ως αναπληρώτριά της στο ερευνητικό ινστιτούτο Innopraktika Foundation. Ο ίδιος ο Ντμίτριεφ ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του πετροχημικού κολοσσού Sibur για αρκετά χρόνια μαζί με τον τότε σύζυγο της Τιχόνοβα, Κίριλ Σαμάλοφ.

Ο Ντμίτριεφ έχει επίσης εκτεταμένες διασυνδέσεις στη Μέση Ανατολή. Στους εταίρους του RDIF περιλαμβάνονται τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ. Στα διοικητικά όργανα και τα συμβούλια αυτών των ταμείων περιλαμβάνονται αρχηγοί κρατών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και συγγενείς τους – πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε τακτική επαφή με τον Ντμίτριεφ.

Το 2017, λίγο πριν από την πρώτη ορκωμοσία του Τραμπ, ο Ντμίτριεφ συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μια ομάδα Αμερικανών επιχειρηματιών στις Σεϋχέλλες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Έρικ Πρίνς, ιδρυτής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Blackwater και αδελφός της Μπέτσι ΝτεΒος, την οποία ο Τραμπ διόρισε αργότερα υπουργό Παιδείας.

  • Ο ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος διερευνούσε τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, υπέδειξε αργότερα ότι η συνάντηση στις Σεϋχέλλες ήταν μία από τις πολλές που είχαν ως στόχο την καθιέρωση παρασκηνιακών επικοινωνιών μεταξύ Ρώσων αξιωματούχων και της επερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ.

Λίγο μετά την πρώτη ορκωμοσία του Τραμπ, ο Ντμίτριεφ συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου Άντονι Σκαραμούτσι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ένα άλλο κοινό σημείο μεταξύ του Ντμίτριεφ και του Γουίτκοφ είναι τα κράτη της Μέσης Ανατολής, τα οποία μεσολάβησαν ενεργά τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία.

Η Σαουδική Αραβία μεσολάβησε για την απελευθέρωση ξένων μαχητών που είχαν πολεμήσει για την Ουκρανία και είχαν συλληφθεί από τη Ρωσία, ενώ το 2023 φιλοξένησε διεθνή διάσκεψη για την ειρηνευτική διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, αν και η Ρωσία δεν συμμετείχε. Τον Δεκέμβριο του 2023, ο Πούτιν επισκέφθηκε τόσο τα ΗΑΕ όσο και τη Σαουδική Αραβία.

Το 2024, το Κατάρ προσπάθησε να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σχετικά με την αμοιβαία προστασία των ενεργειακών υποδομών, προτείνοντας την ασφάλεια των ρωσικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων με αντάλλαγμα τη διασφάλιση του ενεργειακού δικτύου της Ουκρανίας, όμως η συμφωνία τελικά ναυάγησε.

  • Τον Αύγουστο του 2024, ο Κίριλ Ντμίτριεφ συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των κρατουμένων Φόγκελ και Βίνικ, μαζί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, χωρίς όμως το αποτέλεσμα που είχαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ντμίτριεφ-Γουίτκοφ που είχαν εκτός από την απελευθέρωση του Φόγκελ, την απελευθέρωση κι άλλων κρατουμένων μεταξύ των οποίων και του Αλεξάντερ Βίνικ, συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BTC-e, ο οποίος είχε δηλώσει ένοχος για ξέπλυμα χρήματος.

Όμως και ο Στιβ Γουίτκοφ έχει επίσης στενούς δεσμούς στη Μέση Ανατολή, ιδίως με τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της περιοχής. Από το 2013 έως το 2023, ήταν συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Park Lane του Μανχάταν με το εμιρατινό ταμείο Mubadala, προτού το πουλήσει σε ένα ταμείο του Κατάρ.

  • Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, το 2018, λομπίστες που είχαν προσληφθεί από το Κατάρ φέρεται να οργάνωσαν συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων του Κατάρ και 250 «παραγόντων επιρροής του Τραμπ» – συμπεριλαμβανομένου του Γουίτκοφ, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ακόμη επιχειρηματίας και όχι διπλωμάτης. Το 2024, ο Γουίτκοφ συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ.

Απ΄ότι φαίνεται Ντμίτριεφ και Γουίτκοφ θα έχουν πολλά να κάνουν το επόμενο διάστημα σε ότι αφορά το Ουκρανικό ζήτημα, με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον «Κίριλ». «Ήταν σημαντικός, ήταν ένας σημαντικός συνομιλητής που γεφύρωσε τις δύο πλευρές» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γουίτκοφ για τον Ντμίτριεφ μετά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από τη Μόσχα.

Σχετικά Άρθρα