ΗΣΑΠ: Εξώδικη καταγγελία εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ- Ζητούν απόσυρση συρμών και προειδοποιούν για κενά ασφαλείας- “Άμεσα μέτρα πριν συμβεί το απευκταίο”
![ΗΣΑΠ: Εξώδικη καταγγελία εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ- Ζητούν απόσυρση συρμών και προειδοποιούν για κενά ασφαλείας- “Άμεσα μέτρα πριν συμβεί το απευκταίο”](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/isap-1-850x560.webp)
Με σοβαρά πιθανά κενά ασφαλείας, ορισμένα από τα οποία ενδέχεται να μην έχουν ακόμη εντοπιστεί, κινούνται αρκετοί από τους συρμούς της Γραμμής 1 του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων του ΗΣΑΠ. Οι παλαιότεροι συρμοί που δρομολογεί η ΣΤΑΣΥ στο δίκτυο βρίσκονται σε συνεχή κυκλοφορία εδώ και 42 χρόνια, με αποτέλεσμα η κατάσταση των συστημάτων τους να μην επιτρέπει περιθώρια ανθρώπινου λάθους, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο επιβάτες και εργαζομένους.
Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση απόσυρση των συγκεκριμένων συρμών προκειμένου να ελεγθούν εξονυχιστικά, ενώ σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ενωτικός Συνδυασμός Σωματείου Εργαζομένων ΗΣΑΠ» αναφέρει με νόημα πως «δε θα επιτρέψουμε στην εταιρεία και στο υπουργείο να γίνουμε “ο σταθμάρχης των Τεμπών“».
![Εξώδικο - Εργαζόμενοι ΗΣΑΠ Εξώδικο - Εργαζόμενοι ΗΣΑΠ](https://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/d89f991d-4754-4494-9731-dfc93b09d6cf.jpg)
![Εξώδικο - Εργαζόμενοι ΗΣΑΠ Εξώδικο - Εργαζόμενοι ΗΣΑΠ](https://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/4dedd1b2-33e0-4486-bcff-3478f65a1cad.jpg)
![Εξώδικο - Εργαζόμενοι ΗΣΑΠ Εξώδικο - Εργαζόμενοι ΗΣΑΠ](https://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/dc6daf97-f310-4677-96f2-ca373de1279c.jpg)
Τις νέες καταγγελίες, που έλαβαν τη μορφή εξωδίκου τόσο προς την ΣΤΑΣΥ όσο και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και τον ΟΑΣΑ και το Υπερταμείο πυροδότησε το σοβαρό συμβάν ασφαλείας που συνέβη το πρωί της Πρωτοχρονιάς όταν άνοιξαν μονομιάς και χωρίς προφανή αιτία όλες οι πόρτες της δεξιάς πλευράς σε εν κινήσει συρμό της συγκεκριμένης παραλαβής.
Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν κυρίως χάρις στη χαμηλή επιβατική κίνηση λόγω ώρας και ημέρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση και σε συνθήκες συνωστισμού, θα προκαλούνταν μετά βεβαιότητας τραυματισμός επιβατών, οι οποίοι θα βρίσκονταν ανύποπτοι δίπλα σε θύρες. Το περιστατικό ακόμα διερευνάται εσωτερικά από την ΣΤΑΣΥ, ενώ λόγω της σοβαρότητάς του υπήρξε και παρέμβαση Εισαγγελέα.
Στο εξώδικό τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως οι συρμοί αυτής της γενιάς «έχουν ήδη 42 χρόνια που εκτελούν δρομολόγια συνεχώς. Ως υλικό έχει φτάσει πια στα όριά του καθιστώντας τη συντήρησή του ιδιαίτερα δύσκολη». Καταγγέλλουν επίσης ότι εξαιτίας της δραματικής υποστελέχωσης της εταιρίας, αλλά και της οριακής κατάστασης στη δρομολόγηση συρμών λόγω της έλλειψης τροχαίου υλικού, δεν γίνονται οι απαραίτητες και προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή βαριές συντηρήσεις.
Όπως είπε στο ethnos.gr ο Πάνος Κοντογιάννης, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΗΣΑΠ, αρχιτεχνίτης του Τμήματος Επισκευής του εργοστασίου Πειραιά και ένας εκ των εργαζομένων, οι οποίοι υπογράφουν το συγκεκριμένο εξώδικο, «ενώ η βαριά συντήρηση των συρμών πρέπει να γίνεται κάθε 500.000 χλμ δηλαδή περίπου ανά 5ετία, συρμοί έρχονται προς συντήρηση στα 1 ή 1,2 εκ. χιλιόμετρα».
Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Γραμμή 1 βρίσκεται εδώ και χρόνια «στο κόκκινο» από την άποψη της επάρκειας τροχαίου υλικού και λειτουργεί χωρίς εφεδρείες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η δρομολόγηση των συρμών στη συγκεκριμένη Γραμμή προκειμένου να επιτυγχάνονται έστω οι 6λεπτες χρονοαποστάσεις επιτυγχάνεται με 4 δανεικούς συρμούς από το μετρό.
Η κατάσταση φαίνεται ότι αποτελεί κοινό μυστικό στη ΣΤΑΣΥ, αφού όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της παράταξης προς τους συναδέλφους τους: «Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε την άθλια κατάσταση που βρίσκονται οι συρμοί της 8ης παραλαβής και αν θέλουμε να λέμε αλήθειες μεταξύ μας, θα έπρεπε αυτοί οι συρμοί να είχαν ήδη αποσυρθεί από την κυκλοφορία μιας και έχουν γίνει επικίνδυνοι σε ό,τι αφορά την ασφάλεια.
Το γεγονός αυτό επιμελώς το κρύβει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ μιας και η απόσυρση των συρμών αυτών θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο συγκοινωνιακό έργο».
Τα συστήματα ασφαλείας θα έπρεπε να αποτρέψουν το περιστατικό της Πρωτοχρονιάς
Στο εξώδικο το περιστατικό της Πρωτοχρονιάς, που συνέβη στις 6.25 το πρωί χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών». Σε αντιστοιχία με την τραγωδία των Τεμπών, όπου ούτε εκεί λειτουργούσαν τα κρίσιμα συστήματα ασφαλείας τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν το δυστύχημα, οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι και στους συγκεκριμένους συρμούς: «με βάση τον σχεδιασμό τους, τα συστήματα ασφαλείας που έχουν εγκατασταθεί, θα έπρεπε να αποτρέψουν ένα τέτοιο συμβάν».
Όπως κατέδειξαν όμως οι έλεγχοι που ακολούθησαν στην τεχνική βάση «η μονάδα που εξασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών εμποδίζοντας άνοιγμα θυρών εν κινήσει λειτουργούσε εσφαλμένα». Οι εργαζόμενοι τονίζουν μάλιστα ότι η δυσλειτουργία που προκάλεσε το άνοιγμα των θυρών μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί πλήρως. «Δηλαδή είναι πιθανό να υπάρχει πρόβλημα και σε άλλο σύστημα του τρένου», αναφέρουν.
Προσθέτουν κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό: ότι «αυτήν τη στιγμή υπάρχει το ενδεχόμενο λόγω της παλαιότητας του υλικού να υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα και σε άλλη μονάδα ασφαλείας σε έναν από τους υπόλοιπους συρμούς 8ης παραλαβής που καθημερινά εκτελούν δρομολόγια. Οπως γίνεται αντιληπτό είναι αδύνατο με αυτές τις συνθήκες να συνεχίζουν να κυκλοφορούν οι συρμοί 8ης παραλαβής».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, «το σύστημα εξασφαλίζει ότι δε θα ανοίξουν οι πόρτες εν κινήσει. Έως τώρα εντοπίσαμε ότι λειτουργούσε εσφαλμένα. Αυτό που ακόμα δεν έχουμε εντοπίσει και είναι σοβαρό είναι τι πυροδότησε τις πόρτες και άνοιξαν».
«Να αποσυρθούν άμεσα οι συγκεκριμένοι συρμοί»
Οι εργαζόμενοι καλούν τους αρμόδιους να λάβουν «άμεσα μέτρα πριν συμβεί το απευκταίο». Κι αυτό διότι – όπως επισημαίνουν – δε γίνονται οι βαριές συντηρήσεις, προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή λόγω έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας εκτέλεσης συγκοινωνιακού έργου με τα υπόλοιπα διαθέσιμα τρένα και «επειδή το ενδεχόμενο να υπάρξει παρόμοιο περιστατικό σε ώρα αιχμής θα θέσει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών».
Ζητούν να αποσυρθούν άμεσα όλοι οι συρμοί 8ης παραλαβής και να ελεγχθούν εξονυχιστικά σε ό,τι αφορά τις τυχόν ελαττωματικές μονάδες ασφαλείας. Να μην ξαναμπούν σε κυκλοφορία αν δεν είναι 100% ασφαλείς. «Με την ασφάλεια του σιδηροδρόμου δεν παίζουμε», καταλήγουν.
Σήμερα οι συρμοί που δρομολογούνται καθημερινά στην Γραμμή 1 με βάση την κατασκευή τους χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
- Συρμοί 8ης παραλαβής που αγοράστηκαν στο 1982 και σήμερα υπάρχουν 14 συρμοί 5 οχημάτων.
- Συρμοί 10ης παραλαβής που αγοράστηκαν το 1992 και σημερα υπάρχουν 10 συρμοί 5 οχημάτων.
- Συρμοί 11ης παραλαβής που αγοράστηκαν το 2002 και σήμερα υπάρχουν 16 συρμοί 6 οχημάτων και
- Συρμοί 1ης γενιάς των Γραμμών 2 και 3 του μετρό που αγοράστηκαν το 2000 και σήμερα προς κάλυψη των αναγκών δρομολογούνται καθημερινά 4 από αυτούς στην Γραμμή 1.
Για την καθημερινή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού απαιτούνται στις ώρες αιχμής από 19 έως 21 συρμοί ώστε να επιτυγχάνεται συχνότητα δρομολογίων περίπου ανά 6 λεπτά.
Εδώ και αρκετά χρόνια όμως εξαιτίας ενός σοβαρού προβλήματος που έχει προκύψει στη Μονάδα μετατροπέα των συρμών 11ης παραλαβής, εννέα από αυτούς είναι σε κατάσταση ακινησίας και δε δρομολογούνται. Αποτέλεσμα είναι το βάρος της εκτέλεσης του συγκοινωνιακού έργου να επωμίζονται οι παλαιότεροι συρμοί της 8ης παραλαβής, στους οποίους ανήκει και αυτός που παρουσίασε τη βλάβη την Πρωτοχρονιά.