Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: “Η Ελλάδα κινήθηκε ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας στη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ”

Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: “Η Ελλάδα κινήθηκε ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας στη διάρκεια ασκήσεων του ΝΑΤΟ”

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, επιβεβαίωσε ότι η προμήθεια των πυραύλων Meteor από τη Γαλλία συνεχίζεται κανονικά, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τις αντιδράσεις της Ελλάδας. Παράλληλα, κατηγόρησε την Αθήνα για παρεμβάσεις σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική στάση κινήθηκε ενάντια στα τουρκικά συμφέροντα.

«Ο πύραυλος Meteor είναι ένας νέας γενιάς πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς ευρωπαϊκής προέλευσης, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πυραύλους αέρος-αέρος. Σχεδιάζουμε να προσθέσουμε πυραύλους Meteor στο απόθεμά μας στο πλαίσιο του προγράμματος προμήθειας Eurofighter Typhoon. Όπως πάντα λέγαμε, προτεραιότητά μας είναι τα εγχώρια και εθνικά όπλα και συστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε την πολεμική μας αεροπορία με τον πύραυλο αέρος-αέρος Gokhan, ο οποίος είναι ισοδύναμος με τον πύραυλο Meteor που αναπτύσσουμε. Έως ότου ο πύραυλος Gokhan ενταχθεί στο οπλοστάσιό μας, οι διεργασίες για την προμήθεια του πυραύλου Meteor μαζί με τα αεροσκάφη Eurofighter συνεχίζεται ομαλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε, στη συνέχεια, ότι εντόπισε προβλήματα στα έγγραφα σχεδιασμού των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, κατόπιν παρέμβασης της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα κινήθηκε κατά των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στο ΝΑΤΟ και ότι ξεκίνησαν προσπάθειες για την αλλαγή των εγγράφων, σύμφωνα με τις ευαισθησίες της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Ενδεικτικό της τουρκικής στάσης ήταν το γεγονός ότι απέσυρε τον Λόχο Αναγνώρισης από την άσκηση Steadfast Dart, διατηρώντας ωστόσο τη ναυτική της συμμετοχή στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της έναντι του ΝΑΤΟ.

«Ο Λόχος Αναγνώρισης αποσύρθηκε από την άσκηση Steadfast Dart, αλλά η Ρουμανία θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Εθνική Άσκηση Dacia. Οι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην άσκηση Steadfast Dart στο πλαίσιο των δεσμεύσεων έναντι του ΝΑΤΟ».

Σχετικά Άρθρα