Τέμπη: Αυθεντικά τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας- Μήνυση συγγενών των θυμάτων κατά του ανακριτή Μπακαΐμη
![Τέμπη: Αυθεντικά τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας- Μήνυση συγγενών των θυμάτων κατά του ανακριτή Μπακαΐμη](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/emporiki_amaksostoixia-850x560.webp)
Τα τρία νέα βίντεο που παραδόθηκαν στον ανακριτή δύο χρόνια μετά σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί πραγματογνώμονες έκριναν ότι είναι γνήσια και όντως δείχνουν την εμπορική αμαξοστοιχία λίγο πριν από τη μοιραία σύγκρουση με το Ιντερσίτι. Στις εκθέσεις τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία δεν εικονίζεται άλλο φορτίο πλην των δηλωθέντων, κατά συνέπεια αποκλείουν την ύπαρξη ύποπτου φορτίου.
Τα βίντεο παραδόθηκαν από τον δικηγόρο Βασίλη Καπερνάρο στον εφέτη ανακριτή.
Οι πραγματογνωμοσύνες θα δοθούν στους συνηγόρους των συγγενών των θυμάτων για αξιολόγηση.
Επιπλέον, ο ανακριτής θα τις αποστείλει και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω έρευνα και λεπτομερέστερη αξιολόγηση σε σχέση και με όσα κατασχέθηκαν πρόσφατα, όπως καταγραφικά και servers στα γραφεία της εταιρείας που είχε την ευθύνη της βιντεοεπιτήρησης του σιδηροδρομικoύ δικτύου.
Την ίδια ώρα μήνυση κατά του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, ο οποίος ερευνά την εθνική τραγωδία των Τεμπών, Σωτήρη Μπακαΐμη κατέθεσαν η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης εκ μέρους συγγενών των θυμάτων. Σε ανάρτησή της η κ. Καρυστιανού εξαπέλυε ευθείες αιχμές κατά του κ. Μπακαΐμη, αναφορικά με τις δράσεις και τις παραλείψεις του για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται τόσο σε βάρος του ειδικού εφέτη ανακριτή Λάρισας, όσο και σε βάρος της γραμματέως του, αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, συνεργού και ηθικού αυτουργού για την διάπραξη των αδικημάτων:
- Υπόθαλψη εγκληματία
- παρεμπόδιση δικαιοσύνης
- παράβαση καθήκοντος
- υπεξαγωγή εγγράφων
Ο κ. Ασλανίδης, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 κατήγγειλε το γεγονός ότι ο εφέτης ανακριτής διόρισε δύο άσχετους δικαστικούς πραγματογνώμονες για να εξετάσουν την εγκυρότητα των βίντεο, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο».
«Μετά από δύο χρόνια καθόμαστε και ασχολούμαστε με αμφιβόλου γνησιότητας βίντεο που εμφανίζονται ξαφνικά όταν βίντεο από τις δύο επίμαχες ημέρες είναι στα χέρια του ανακριτή από την αρχή» δήλωσε η Μαρία Καρυστιανού, έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, μετά την κατάθεση της μήνυσης.
Η ίδια, αμφισβήτησε τη γνησιότητα των βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και έκανε λόγο για «συγκάλυψη και κοροϊδία» από πλευράς ανακριτή.
«Ζητάμε να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ενώ κατέσχεσαν και του παρέδωσαν τα ηχητικά και τα βίντεο, δεν είναι στη δικογραφία. Ηχητικά και βίντεο και από την Hellenic Train, ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Φαντάζομαι ότι δείχνουν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για να λείπουν από τη δικογραφία» είπε η Μαρία Καρυστιανού.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Πριν από λίγες μέρες, μάθαμε ότι 649.000 αρχεία, ηχητικά και βίντεο που αφορούσαν τις δύο πρώτες ημέρες, 28/2 και 1/3, κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στον ανακριτή αλλά δεν υπάρχουν στην δικογραφία. Καταλαβαίνετε;
Μετά από δύο χρόνια καθόμαστε και ασχολούμαστε με αμφιβόλου γνησιότητας βίντεο που εμφανίζονται ξαφνικά όταν βίντεο από τις δύο επίμαχες ημέρες είναι στα χέρια του ανακριτή από την αρχή. Επί δύο χρόνια λοιπόν καταλαβαίνετε το μέγεθος της συγκάλυψης και της κοροϊδίας από πλευράς του ανακριτή για τον οποίον μάλιστα, αναφέρθηκα για το συγκεκριμένο γεγονός πριν απο λίγες ημέρες και αντί να γίνει σεισμός στον ΑΠ δεν κουνήθηκε φύλλο, αντιθέτως δόθηκε θερμή στήριξη προς το πρόσωπό του.
Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που δύο χρόνια μετά δεν έχουμε καμία απάντηση σε κανένα σοβαρό ερώτημα. Έτσι καταθέσαμε μήνυση για τον ίδιο και οποιανδήποτε άλλο γι’ αυτή την πράξη.
Αναμένουμε ότι επιτέλους θα αρχίσει να λειτουργεί σωστά η δικαιοσύνη και να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Ζητάμε να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ενώ κατάσχεσαν και του παρέδωσαν τα ηχητικά και τα βίντεο δεν είναι στην δικογραφία. Φαντάζομαι ότι δείχνουν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα για να λείπουν από τη δικογραφία. Ζητάμε να γίνει έρευνα γι’ αυτή την πράξη του ανακριτή και φυσικά να μπουν στην δικογραφία όλα τα χαμένα αρχεία.»
Σύμφωνα με το larissanet.gr, επίσης σήμερα αναμένεται να προσέλθουν στον ανακριτή για να καταθέσουν σταθμάρχες των Σιδηροδρομικών Σταθμών απ’ όπου πέρασε η εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 ενώ νωρίς το πρωί στον ανακριτή βρέθηκαν οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες.
Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίοι έχουν λάβει εντολή από τον εφέτη ανακριτή να ελέγξουν τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που προσκόμισε πρόσφατα ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καπερνάρος για λογαριασμό της εταιρίας που χειρίζεται τις κάμερες στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
Εκτελεστικός νόμος για τον Τριαντόπουλο
Η κυβέρνηση φέρνει εκτελεστικό νόμο για να μην παραγραφούν τα αδικήματα με αφορμή τη διακηρυγμένη παραμπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επικαλέστηκε καταρχήν τις γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών που θεωρούν καταργημένο τον προηγούμενο νόμο περί ευθύνης υπουργών με τη συνταγματική αναθεώρηση.
Αναφέρθηκε ειδικότερα στην άποψη του Ξενοφώντα Κοντιάδη πως το Σύνταγμα είναι ανώτερο από κείμενη νομοθεσία. “Εμείς αλλάξαμε το Σύνταγμα και άλλαξε η αποσβεστική προθεσμία, άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος παραγραφής. Για αποφυγή παρεξήγησης ή παρερμηνείας όμως θα γίνει και νομοθετική παρέμβαση για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία”, πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, χωρίς να διευκρινίσει το χρόνο της κατάθεσης του εκτελεστικού νόμου. “Είναι στον προγραμματισμό νομική παρέμβαση, αν και θεωρώ ότι παρέλκει, διότι το Σύνταγμα είναι ανώτερο από την κείμενη νομοθεσία”, ανέφερε.
Στην επισήμανση ότι ο κ.Τριαντόπουλος στις 24 Μαρτίου του 2023 έλεγε ότι διαχειρίστηκε με εντολή του πρωθυπουργού το χώρο στα Τέμπη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι: “Κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να διαβάσει τα καθήκοντα που είχε ο κ.Τριαντόπουλος ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για την κρατική αρωγή. Η παρουσία του έχει να κάνει με τα καθήκοντα του. Κάποιοι μετέτρεψαν το αυτονόητο σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.” Ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για “μπάζωμα” με δόλο.
Ο κ. Μαρινάκης δεν προσδιόρισε τον ακριβή χρόνο σύστασης της προανακριτικής επιτροπής, αναφέροντας απλώς ότι θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και εντός των προβλεπόμενων ορίων. Δήλωσε επίσης άγνοια για το πότε θα υπάρχει εικόνα από τον έλεγχο του εγκληματολογικού για τα τρία νέα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Απέρριψε δε κατηγορίες για παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του ίδιου το πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη. Απαντώντας στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών σημείωσε ότι ήταν απόφαση της Δικαιοσύνης όχι της εκτελεστικής εξουσίας να πάει η δικογραφία για τα Τέμπη σε ανώτατο επίπεδο. “Αλλά η κοινή λογική απαντά ότι η αναβάθμιση μίας υπόθεσης μόνο για καλό είναι. Δεν καταλαβαίνω τι συζητάμε”, πρόσθεσε.
Υποστήριξε επίσης ότι δεν υπάρχουν παρεμβάσεις ηγεσίας δικαιοσύνης, αλλά όπως είπε “αυτονόητες διαπιστώσεις”. Ο κ.Μαρινάκης δήλωσε ότι: “Οι δικαστές, ο εφέτης ανακριτής, η εισαγγελέας κάνουν μία σοβαρή δουλειά για την οποία δεν μπορούμε και δεν πρέπει να γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Ας τους αφήσουμε να κάνουν της δουλειά τους, γιατί χρωστάμε στους συγγενείς την αλήθεια. Ας μην κάνουμε τους δικαστές. Οταν βγάλουν αποφάσεις οι δικαστές θα τις αξιολογήσουμε. Εχω βαρεθεί να βλέπω πολιτικά κόμματα να κάνουν τους δικαστές. Εχουμε άξια μέλη στο δικαστικό σώμα και εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη”.