Σαντορίνη: Εκτιμήσεις για σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ-Τι δείχνει η μετατόπιση της Καλντέρας

Σαντορίνη: Εκτιμήσεις για σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ-Τι δείχνει η μετατόπιση της Καλντέρας

Την ώρα που η επιστημονική κοινότητα έχει θορυβηθεί από την αυξομειούμενη σεισμική ακολουθία στην περιοχή της Σαντορίνης χωρίς να αποκλείουν κάποια δυσμενή εξέλιξη, οι Κυκλάδες και οι κάτοικοι της εξακολουθούν να ανησυχούν. Τόσο η Σαντορίνη όσο και η Αμοργός κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου έγινε διπλός σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πρώτος στη 01:02 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στα ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 25 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ.

Ένα λεπτό αργότερα, στη 01:03 σημειώθηκε νέα δόνηση 4,2 Ρίχτερ 23χλμ ΝΝΔ της Ακερσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος 13,3 χλμ.

Ανησυχία εκπέμπουν και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων οι οποίοι επιστρατεύουν όλα τα όπλα τους για να κατανοήσουν την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας. Το βέβαιο είναι ότι η σεισμική ακολουθία που εξελίσσεται εδώ και μέρες σε Σαντορίνη και Αμοργό θα συνεχιστεί για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Τα σενάρια που εξετάζουν οι σεισμολόγοι είναι δύο. Είτε πρόκειται για σμηνοσειρά με μεγέθη κοντά στα 5,3 Ρίχτερ είτε αναμένεται ένας ισχυρότερος σεισμός γύρω στα 6 Ρίχτερ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ωκεανογραφικό πλοίο «ΑΙΓΑΙΟ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), έφτασε το πρωί της Πέμπτης (13/2) στο νησί και αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή ανάμεσα στην Θήρα και την Αμοργό για τουλάχιστον 4 μέρες.

Θα πραγματοποιήσει μελέτες (χαρτογραφήσεις έως και μετρήσεις έκλυσης ραδιενεργών αερίων) οι οποίες θα προσμετρηθούν στα επιστημονικά συμπεράσματα.

Οι πρωινές δηλώσεις των σεισμολόγων:

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Δημήτρης Παπανικολάου κλήθηκε να απαντήσει για τους ηφαιστειακούς σεισμούς.

Η μετατόπιση του νησιού με τα 4 εκ. έχει τελειώσει εδώ και ένα μήνα, είπε αναφερόμενος και στις δηλώσεις Γκανά. “Είναι το φούσκωμα που έγινε φθινόπωρο και χειμώνα μέχρι αρχές Ιανουαρίου. Το ξέραμε. Θα ήταν μήνυμα για μελλοντική ηφαιστειακή έκρηξη αν συνεχιζόταν”, είπε.

Σημείωσε δε πως όταν το 2011 είχε γίνει σημαντική δραστηριότητα είχε σηκωθεί 50 εκατοστά. “Από το 2011 παρακολουθούμε την εξέλιξη. Είναι απόλυτα αναμενόμενο”.

Τσελέντης: Το αισιόδοξο σενάριο είναι σεισμός 6 Ρίχτερ

Νέα ανάρτηση με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, έκανε ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης ο οποίος σημειωτέον αποχώρησε με αιχμές από την επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου.

«Το αισιόδοξο σενάριο είναι να γίνει ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ» στην περιοχή, ενώ στο ερώτημα, δε, ποιο είναι το χειρότερο σενάριο, ο σεισμολόγος και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου απαντά «με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R».

Αφού τάσσεται κατά της εκκένωσης της Σαντορίνης, στη συνέχεια σημειώνει ότι και στα δύο σενάρια – ενός σεισμού 6 και ενός σεισμού 7 Ρίχτερ«θα υπάρξει τσουνάμι» εκτιμώντας, ωστόσο, ότι οι επιπτώσεις ότι με τα σύγχρονα μηχανήματα προειδοποίησης και την ενημέρωση του κόσμου «οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες».

Στο κρίσιμο ερώτημα για τη διάρκεια των σεισμών, ο κ. Τσελέντης επιμένει ότι είμαστε σε «ΠΡΟσεισμική δράση» υποστηρίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν «από το πότε θα έχουμε τον κύριο σεισμό και το μέγεθός του».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΣΕΛΈΝΤΗ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Συγνώμη για την μακροσκελή ανάρτηση μου αλλά έπρεπε να εξηγήσω κάποια θέματα. Διαβάστε τη λίγο λίγο.»

Η φύση μπορεί να εκδικηθεί αν δεν την σεβαστούμε. Ωραία η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά ο σεισμός έρχεται να μας υπενθυμίσει πως δεν κάνει κουμάντο μόνο ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη.
Μην με λαβώνετε άλλο φωνάζει το πανέμορφο αυτό νησί. Φτάνει με το χτίσιμο στο φρύδι της καλντέρας. Φτάνει με τις αμέτρητες πισίνες πάνω στον γκρεμό.

Τι θέλουμε; Μία Σαντορίνη ανθεκτική πάνω στον βράχο του κορυφαίου ηλιοβασιλέματος (όπως λέει ο Τάσος Δούσης) ή μία Σαντορίνη ραγισμένη, έτοιμη να παραδοθεί στα τερτίπια του Εγκέλαδου όποτε μας επισκεφθεί;

Η φιλοσοφία του “δεν θα τύχει σε εμάς το κακό” είναι ξεπερασμένη και βλακώδης. Μαθηματικά, εκεί που ο Εγκέλαδος έχει γράψει μεγάλους σεισμούς σίγουρα θα ξαναγράψει το ίδιο σκορ, όσες λιτανείες κι αν κάνουμε. Οι πρόγονοι μας έλεγαν «όπου έσεισε θα σείσει».

Επιπλέον η Σαντορίνη φωνάζει αυτές τις ημέρες: Δεν αντέχω άλλο σεισμολογικές μεταβαλλόμενες κατά το δοκούν θεωρίες και βαρύγδουπες προβλέψεις ατόμων που έπιασαν στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα και ο κόσμος να τρομοκρατείτε και να μην ξέρει τι να πιστέψει.

Για αυτό πήρα την απόφαση να απέχω από τα ΜΜΕ και σαν μέσον επικοινωνίας να επιλέξω τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου με έκπληξη διεπίστωσα ότι η επισκεψιμότητα του τοίχου μου είναι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες! Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με αυτό το ανούσιο τηλεοπτικό γαϊτανάκι ειδημόνων που στην ουσία δεν μας λέει τίποτα. (Βέβαια υπάρχουν και σοβαρές φωνές όπως του Δντη του Γεωδυναμικού και αρκετών επιστημόνων από το Παν/μιο Αθηνών).

Επαναλαμβάνω αυτά που έγραψα σε μια από τις αναρτήσεις μου για το τι έχει ακουστεί:

  • Ο ένας λει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο.
  • Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο.
  • Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από μια αμφίδρομη σχέση με το ηφαίστειο (την άνοδο τη μάγματος -Εγώ και ο καταξιωμένος Ομοτ. Καθηγητής Παπανικολάου). Διαβάστε τη χθεσινή ανάρτηση μου για να καταλάβετε το μηχανισμό.
  • Ο άλλος ανέφερε ότι το πρώτο 5ρι τότε που είχε γίνει μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός.
  • Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R μετά τα 5 έγιναν 5,5 μετά 6 και χθες 6,5 και βάλε.
  • Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά)
  • Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία) να δηλώνει ότι με υπολογισμούς του (!) όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα (όταν εγώ σε προηγούμενη ανάρτηση μου απέδειξα ότι η ενέργεια ενός 7ρι είναι 32,967 φορές της ενέργειας ενός σεισμού 4R!!) Δηλαδή όπως έλεγαν οι αρχαίοι «Πάρ’ τ’ αυγό και κούρευτο».
  • Σήμερα άκουσα κάποιον άξιο συνάδελφο να λέει δημόσια ότι «έχουμε πόλεμο και μπορεί να ξεπεραστούν τα 6,5R» όταν στην αρχή της ακολοθίας που εγώ μίλαγα για μεγάλο σεισμό της τάξης των 6-7R με αμφισβητούσαν και μας έλεγαν ότι έχουμε μόνο αψιμαχίες και όχι πολέμους με τον Εγκέλαδο, σύμφωνα βέβαια με το Κυβερνητικό και μεγάλο-ξενοδοχειακό αφήγημα.

Δεν κατάλαβα επίσης αυτό το τηλεοπτικό show να φωνάζουμε τις τηλεοπτικές κάμερες κατά την εγκατάσταση ενός απλού σεισμογράφου λες και θα γινόταν η εκτόξευση του νέου πυραύλου του Elon Mask! Έχω εγκαταστήσει στη καριέρα μου χιλιάδες σεισμογράφους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Με είδατε ποτέ να το κάνω υπό τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων; Σε τι ωφελεί τον απλό πολίτη αυτό ο οποίος απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις.

Μετά τις τελευταίες πολεμικές δηλώσεις που θυμίζουν απειλές Hezbollah ο κόσμος είναι στα κάγκελα. Ακόμα και πριν λίγο στις 2 τα χαράματα ένας μου έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στο κινητό μου: «Κύριε Τσελεντη συγνώμη για το ακατάλληλο της ώρας. Έχω κλείσει δουλειά για σεζόν στην Πάρο. Θα φύγω σύντομα. Κινδυνεύει η ζωή μου από το τεράστιο τσουνάμι στο Αιγαίο πέλαγος όπως λένε πολύ συνάδελφοί σας; Αν είναι να κινδυνευω ας παω αλλού για σεζον.»

Θεωρώ αναγκαίο λοιπόν να απαντήσω στα εκατοντάδες ερωτήματα που μου στέλνουν τρομοκρατημένοι πολίτες κάθε μέρα στη σελίδα μου:

Τι μέγιστο μέγεθος περιμένουμε; Όπως το έλεγα από τη ΤΗΝ ΑΡΧΗ της ακολουθίας, το αισιόδοξο σενάριο είναι της τάξης των 6R. Στην προηγούμενη ανάρτηση μου ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ και την αμφίδρομη σχέση της με το ηφαίστειο Κολούμπο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ για να καταλάβετε πως εξηγείται αυτή η παρατεταμένη σεισμική δράση.
Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R.
Να εκκενωθεί το νησί; Φυσικά ΟΧΙ. Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 1956 δεν είχαμε πολλές καταρρεύσεις, το νησί άντεξε. Βέβαια τότε δεν είχαμε όλες αυτές τι πολεοδομικές παρανομίες ειδικά κοντά στα όρια με τη καλδέρα με άθλιες θεμελιώσεις επάνω στην ασταθή Θηραική Γη.
Θα έχουμε τσουνάμι; Δυστυχώς και με τα δύο σενάρια θα έχουμε. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να «κτυπήσει» στις ακτογραμμές πολλών νησιών αλλά με τα προηγμένα συστήματα προφύλαξης του Γεωδυναμικού και σχετική ενημέρωση του κόσμου ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (αυτό δεν έχει γίνει) οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες.
Πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί; Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα έχουμε το κύριο σεισμό και το μέγεθος του. Μέχρι τότε η παρούσα ΠΡΟσεισμική δράση θα συνεχιστεί (στο Αρκαλοχώρι κράτησε μερικούς μήνες) αλλά και όταν γίνει ο κύριος σεισμός λόγο του μηχανισμού που την προκαλεί ίσως συνεχίσει για λίγο. Θα έχουμε βέβαια πλούσια διαρκώς εξασθενούμενη (όχι όπως τώρα) ΜΕΤΑσεισμική ακολουθία. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δυστυχώς θα έχουμε επίδραση στο τουριστικό προϊόν του νησιού για μερικούς ακόμα μήνες.
Αν παρέμενα στο νησί (το πιο λογικό) τι θα έκανα;
Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;
Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.
Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.
Όπως γνωρίζετε εγώ σαν δείγμα ευθιξίας, ενάντια στην προσπάθεια ποδηγέτησης της επιστημονικής επιτροπής τοποθετώντας εμβόλιμα άτομα χωρίς να ακολουθηθούν οι δέουσες διαδικασίες υπέβαλα τη παραίτηση μου από τακτικό μέλος εξηγώντας τους λόγους.

Με έκπληξη άκουσα χθες μέλος της επιτροπής στα ΜΜΕ να υιοθετεί το σενάριο ότι δεν υπάρχει θέμα με αυτές τις εμβόλιμες πολιτικές τοποθετήσεις. Δεν τον είδα όμως να κατακρίνει δημόσια τις πολεοδομικές παρανομίες και τις επικίνδυνες θεμελειώσεις κοντα και πάνω στο φρύδι της καλδέρας. Έπρεπε να κάνουμε τα καλά παιδιά και να χαϊδέψουμε αυτιά μα γιατί; Δεν το έχει ανάγκη είναι από τους πλέον άξιους σεισμολόγους (καλύτερος από εμένα) που έχουμε.

Δεν αντιλέγω ότι η επιτροπή μπορεί να καλεί ειδικούς καταξιωμένους επιστήμονες (σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου στο κείμενο της παραίτησης μου). Να τους επιλέγουμε όμως με καθαρά επιστημονικά κριτήρια μέσα από τις δεκάδες ειδικών που έχουμε και όλοι αυτοί να εναλλάσσονται κατά περίπτωση και ΟΧΙ να καταλαμβάνουν apriory μόνιμα τις καρέκλες.

Από την άλλη άκουσα κάποιον πολύ συμπαθή κατά τα άλλα συνάδελφο στο Γεωδυναμικό (πιστεύω να ήταν νηφάλιος…) να μου συνιστά να αποσυρθώ από την ενεργό δράση και να μην αξιοποιώ τη τεράστια πείρα μου λέγοντας τη Ισπανική λέξη combrendo. Δυστυχώς επιβεβαίωσε ότι ουδείς χειρότερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου.

Δεν θα ξανασχοληθώ με τέτοιες γελοιότητες και θα επικεντρώνομαι, από εδώ και πέρα, στις αναρτήσει μου σε ουσιαστικά θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο ενδυόμενος (λάθος αλλά στην περίπτωση του πανικού που παρατηρούμε είναι αναγκαίο) τον μανδύα του «επαγγελματία εφησυχαστή» και όχι του επιστημονικού τρομολάγνου. Θα πω για μια ακόμη φορά ότι δεν σκοτώνει ο σεισμός αλλά ο πανικός και η άγνοια!

ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ (ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΑΠΟΨΕ πριν την νηνεμία ακολουθεί η καταιγίδα) ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Καραστάθης: «Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού»

«Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού» ανέφερε σε δηλώσεις του χθες, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης ο οποίος σχολιάζοντας τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις αναφέρθηκε στη συχνότητα εκδήλωσής λέγοντας ότι μετά την Παρασκευή είναι πιο ήπια σεισμικότητα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγέθη είναι μικρότερα. Ως σμηνοσειρά φέρεται με μια ίδια σειρά και διατηρεί τα μεγέθη κοντά στα 5 Ρίχτερ» σημείωσε ο κ. Καραστάθης.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ «ουσιαστική εκτίμηση μπορεί να γίνει όταν αρχίσει η αποκλιμάκωση». Αναφορικά με τους επιπλέον σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί στις Κυκλάδες διευκρίνισε ότι συνδέονται απευθείας με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σημειώνοντας ότι οι ενδείξεις είναι πλέον πιο ακριβείς βελτιώνοντας τον προσδιορισμό των σεισμικών επικέντρων. «Έχουμε αξιόπιστα στοιχεία για να ταυτοποιήσουμε τα ρήγματα που ενεργοποιούνται καθώς και εάν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων. Αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει» πρόσθεσε.

«Η ζώνη η συγκεκριμένη δείχνει μια εικόνα αρκετά καλή. Μένει αυτό να παγιωθεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σημειώνοντας ότι αυτό που αναμένουν οι επιστήμονες είναι να πέφτει ο αριθμός της σεισμικότητας.

«Τα επίκεντρα των σεισμών ήταν στην αρχή κοντύτερα στη Σαντορίνη και μετανάστευσαν προς την Αμοργό. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί αυτές οι σμηνοσειρές έχουν αρκετές αστάθειες στην εξέλιξη».

Παπαζάχος: »Δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός»

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι: «Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι ότι αυτή η ακολουθία έχει τόσο μεγάλη διάρκεια και ενδιάμεσες εντάσεις, σεισμούς που για τα δεδομένα του ελληνικού χώρου ήταν πρωτόγνωρη. Η εμπειρία είναι ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε πολύ, κρατάνε κατ ‘ελάχιστον κάποιες βδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε και μήνες. Και αυτό είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, ο οποίος να σπάσει κάποια κομμάτια που δεν έχουν γίνει. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι-επειδή είμαστε στη θάλασσα αρκετά μακριά από χερσαίες περιοχές-ότι σε αποστάσεις όπως είναι η Σαντορίνη, η Ανάφη, η Ίος, η Αμοργός γενικά οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, «τα 5 Ρίχτερ τα έχουμε από τις 2 του μηνός. Με άλλα λόγια, κάθε μέρα έχουμε περίπου 15 με 20 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ. Άρα, αυτός είναι ο αριθμός της ακολουθίας. Κάνει μικρο-μεταβολές αλλά συνεχίζει ακάθεκτη. Δεν έχει κάποια σημαντική διαφοροποίηση. Και για να είμαστε ξεκάθαροι ούτε επιστημονικές επιτροπές, ούτε κανένα όργανο της πολιτείας πρότεινε, (δεν είναι λύση) να αποχωρήσει κανείς από το νησί της Σαντορίνης και αυτή είναι μια πολιτική που δεν ακολουθείται πουθενά. Αντιλαμβάνομαι όμως, και σέβομαι πάρα πολύ έναν άνθρωπο ο οποίος φοβάται τους σεισμούς. Θα πρέπει να ξέρει όμως, ότι η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει εβδομάδες, μπορεί και μήνες και κατά συνέπεια με αυτό το δεδομένο πρέπει ο ίδιος, όπως αποφάσισε να φύγει, να αποφασίσει και για το αν θα επιστρέψει. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να του πούμε πχ από την άλλη εβδομάδα, την άλλη Τρίτη ή Τετάρτη, μην ανησυχείς, θα καταλαγιάσει η δραστηριότητα.

Όσον αφορά τα σενάρια, ο κ. Παπαζάχος τόνισε: «Αυτά τα οποία έχει δώσει και η επιτροπή για το καλύτερο σενάριο είναι να πάμε σε μια ακολουθία σαν αυτή εδώ που θα κρατήσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και όσο απίστευτο και να φαίνεται, αυτό είναι το καλύτερο. Και το χειρότερο σενάριο θα είναι να πάμε σε μια ακολουθία η οποία θα έχει και μέσα έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος θα προκαλέσει και κάποιες βλάβες στη γύρω περιοχή, διότι μέχρι στιγμής αυτή η ακολουθία δεν έχει προκαλέσει βλάβες. Και αυτή τη στιγμή, (επειδή η περιοχή που έχει διεγερθεί της τάξης των 25 χιλιομέτρων), υπάρχει μια γενική συμφωνία ότι σενάρια 6,5 βαθμών, Ρίχτερ δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποκλειστούν».

Γκανάς: Η καλντέρα έχει ανυψωθεί έως 4 εκατοστά από τον Αύγουστο και έχει μετακινηθεί ανατολικά

Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Αθανάσιος Γκανάς, ο οποίος χθες τοποθέτησε στην Άνυδρο έναν νέο σταθμό GPS για να καταγράψει τις κινήσεις του εδάφους, αναφέρθηκε στην ανύψωση και μετακίνηση της Καλδέρας λέγοντας ότι: «Έχουμε καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά. Αυτό είναι αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα, γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε».

Σχετικά Άρθρα