Πληροφορίες για το πολυαναμενόμενο σχέδιο της Αιγύπτου στη Γάζα- Δεν περιλαμβάνει μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων

Πληροφορίες για το πολυαναμενόμενο σχέδιο της Αιγύπτου στη Γάζα- Δεν περιλαμβάνει μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων

Ο Λευκός Οίκος επιταχύνει τις διπλωματικές του προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Γάζας μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την επιμονή του στην εκτόπιση των κατοίκων της. Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε τη θέση του την Τετάρτη, ενώ για πρώτη φορά ήρθαν στο φως ορισμένες λεπτομέρειες για το σχέδιο της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Το σχέδιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται αραβικά μέσα ενημέρωσης, βασίζεται στην προετοιμασία ασφαλών περιοχών εντός της Λωρίδας της Γάζας μετά τους πρώτους έξι μήνες για τη μετεγκατάσταση των κατοίκων σε αυτές και στη συνέχεια στην παροχή ασφαλών κατοικιών και στεγαστικών μονάδων εντός 18 μηνών.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι το σχέδιο της Αιγύπτου περιλαμβάνει την απομάκρυνση των ερειπίων από ορισμένες περιοχές της Γάζας τους πρώτους έξι μήνες και την ανάπτυξη κινητών νοσοκομείων και σχολείων εκεί.

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να φέρει 24 διεθνείς εταιρείες και 18 εταιρείες συμβούλων για την ολοκλήρωση των έργων με αραβική και ευρωπαϊκή υποστήριξη.

  • Το Κάιρο και οι αραβικές χώρες διαβουλεύονται επί του παρόντος για την προετοιμασία μιας διάσκεψης για την ανοικοδόμηση της Γάζας με ευρεία ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Εν τω μεταξύ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για τους Παλαιστίνιους αν μετεγκατασταθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναγνώρισε ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ απέρριψε το σχέδιο κατά τη διάρκεια συνομιλιών την Παρασκευή.

«Ο βασιλιάς τάσσεται υπέρ της παραμονής των Παλαιστινίων εκεί που βρίσκονται», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολιν Λέβιτ και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος πιστεύει ότι θα ήταν πολύ καλύτερο και πιο έντιμο αν οι Παλαιστίνιοι αυτοί μπορούσαν να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές».

  • Η Χαμάς κάλεσε την Τετάρτη σε «διαδηλώσεις αλληλεγγύης» από την Παρασκευή έως την Κυριακή σε όλες τις χώρες του κόσμου ενάντια στα σχέδια «εκτοπισμού» των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας που προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄τόνισαν την Τετάρτη σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την ενότητα της θέσης των χωρών τους στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο επίσημος εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η κλήση αυτή τόνισε τη δύναμη και την ανθεκτικότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών χωρών και την προθυμία των δύο ηγετών να συντονίσουν από κοινού όλα τα περιφερειακά ζητήματα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του αιγυπτιακού και του ιορδανικού λαού και να υποστηρίξουν τα συμφέροντα όλων των αραβικών λαών.

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπου οι δύο ηγέτες τόνισαν την ενότητα των θέσεων της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να συνεχιστεί η απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων και να διευκολυνθεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής δυστυχίας στη Λωρίδα της Γάζας.

  • Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία της άμεσης έναρξης της ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να εκτοπιστεί ο παλαιστινιακός λαός από τη γη του, και υπογράμμισαν την ανάγκη να σταματήσουν οι πρακτικές που εφαρμόζουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν στενά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή και για να ηγηθεί μιας πορείας που θα οδηγήσει σε αυτόν τον πολυαναμενόμενο στόχο της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, καθώς και της διασφάλισης της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών της περιοχής.

Όπως εξήγησε οι δύο ηγέτες συζήτησαν τρόπους για την ενίσχυση του συντονισμού και των διαβουλεύσεων μεταξύ των αραβικών χωρών, καθώς και τις προετοιμασίες για την έκτακτη αραβική σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί στην Αίγυπτο στις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των λαών της περιοχής για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία.

Σχετικά Άρθρα