Απροθυμία “γαλάζιων” (και) για την Προανακριτική- Πώς συνδέεται με τον ανασχηματισμό

Απροθυμία “γαλάζιων” (και) για την Προανακριτική- Πώς συνδέεται με τον ανασχηματισμό

Δυσκολίες παρατηρούνται, όπως πληροφορείται το libre, σχετικά με την εκπροσώπηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην προανακριτική που θα συγκροτηθεί για την εμπλοκή του υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στην αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος στα Τέμπη, μετά τη σχετική δικογραφία που έφτασε στη Βουλή. Κι αυτές οι …δυσκολίες περιπλέκουν, ενδεχομένως, ακόμα και τις τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον χρόνο και το εύρος του επικείμενου ανασχηματισμού.

Εξηγούμαι: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη …προθυμία βουλευτών για την συμμετοχή τους στην προανακριτική, σε συνέχεια της απροθυμίας ακόμα και κορυφαίων υπουργών να εμφανιστούν αυτόν τον καιρό στα τηλεοπτικά πάνελ για να υπερασπιστούν την κυβερνητική γραμμή απέναντι στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης.

Πρώην υπουργός και προβεβλημένος βουλευτής που αυτόν τον καιρό “βάζει πλάτη” και όλα δείχνουν ότι θα επιστρέψει στο κυβερνητικό σχήμα έλεγε ότι υπάρχουν υπουργοί με θετικό πρόσημο και υψηλή δημοφιλία που αποφεύγουν να “κάψουν” κάτι από το πολιτικό κεφάλαιο που έχουν σωρρεύσει για να σηκώσουν το βάρος απέναντι στην σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης. Παραμένουν, όπως έλεγε, στην σκιά, μιλούν ελάχιστα και όταν το πράττουν περιορίζονται μόνο στα του χαρτοφυλακίου τους. Μαθαίνω, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εκνευριστεί με δύο τουλάχιστον υπουργούς (μία γυναίκα και ένας άνδρας) που έχουν το απαραίτητο “προφίλ ενσυναίσθησης” που απαιτείται. Παρά τα αιτήματα δεν έχουν ανταποκριθεί, όπως και άλλοι, με αποτέλεσμα το βάρος να σηκώνουν οι “συνήθεις”, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ελάχιστοι ακόμα.

Απροθυμία, ωστόσο, παρατηρείται και για την συμμετοχή στην προανακριτική, καθώς η αυτοκριτική του πρωθυπουργού για την εξεταστική επιτροπή που ερεύνησε τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή, με την δήλωση “δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής”, έχει θυμώσει όσους βουλευτές συμμετείχαν σ εαυτή και δεν “προήχθησαν” στον ανασχηματισμό που ακολούθησε. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, για παράδειγμα, θεωρεί εαυτόν θιγμένο καθώς ανέλαβε την ευθύνη να συντονίσει εκείνη την εξεταστική και δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για χειρισμούς και δηλώσεις του, όμως δεν έγινε υφυπουργός. Το ίδιο φοβούνται ότι θα πάθουν τώρα όσοι βουλευτές δέχονται πιέσεις να συμμετάσχουν στην προανακριτική.

Το Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει υπόψη του όλα αυτά και προβληματίζεται εάν πρέπει να προηγηθεί ο ανασχηματισμός της συγκρότησης της προανακριτικής ή να ακολουθήσει. Κι αυτό διότι στη δεύτερη περίπτωση η συμμετοχή βουλευτών σε αυτή μπορεί να αποτελέσει “δέλεαρ” για την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων σε επόμενο χρόνο, ενώ εάν γίνει πριν από αυτό, όσοι μείνουν εκτός κυβέρνησης να θεωρήσουν ότι θα εκτεθούν και δεν θα έχουν προσωπικό όφελος.

Στη συγκρότηση της προανακριτικής, μάλιστα, θα παίξει ρόλο και η καταγωγή των βουλευτών. Για παράδειγμα, όσοι εκλέγονται στους νομούς της Θεσσαλίας εμφανίζονται εντελώς απρόθυμοι επειδή εκεί το κλίμα για το δυστύχημα των Τεμπών είναι ακόμα πιό βαρύ.

Τελικά, μαθαίνω, ότι μπορεί να επιλεγούν νέοι βουλευτές που δεν έχουν άμεσες φιλοδοξίες συμμετοχής στην κυβέρνηση και θα δουν την προανακριτική ως εφαλτήριο.

Σχετικά Άρθρα