Κώστας Τασούλας: Ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Η πολιτική του διαδρομή

Κώστας Τασούλας: Ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Η πολιτική του διαδρομή

Ο Κώστας Τασούλας ο ένατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης και θα γίνει ο πρώτος Πρόεδρος της Βουλής που μετακομίζει από το Κοινοβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο, με το δεύτερο αρνητικό ρεκόρ ψήφων ωστόσο μετά την εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1990, μετά από διάλυση της Βουλής και εκλογές, με 153 ψήφους. Υπενθυμίζεται ότι το ρεκόρ ψήφων έχουν ο Κάρολος Παπούλιας το 2005 με 279 ψήφους και ακολουθούν Κωστής Στεφανόπουλος με 269 ψήφους το 2000 και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου το 2020 με 261 ψήφους.

Ο  τέως Πρόεδρος της Βουλής όπως και στις τρεις  πρώτες ψηφοφορίες αναμένεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία 160 βουλευτών (156 ΝΔ και οι ανεξάρτητοι Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς, Παύλος Σαράκης και Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς), καθώς η απαιτούμενη πλειοψηφία για εκλογή ΠτΔ στη σημερινή τέταρτη ψηφοφορία είναι 151 βουλευτές.

Η εκλογή του Κ. Τασούλα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θεωρείται πάντως “ναρκοθετημένη” εξαρχής, καθώς η υποψηφιότητά του είχε καθαρά “κομματικό” χαρακτήρα με σκοπό τη συσπείρωση της Κ.Ο. της Ν.Δ. ενόψει πολιτικών εξελίξεων και συνέπεσε με τις αποκαλύψεις για το κατά πόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ενημερωθεί για τις δικογραφίες που είχαν διαβιβαστεί στη Βουλή για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με αποτέλεσμα η εκλογή του να μην τύχει συναίνεσης και να ζητείται πλέον ακόμη και η απόσυρση της υποψηφιότητας του.  

Να σημειωθεί ότι με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο των Τεμπών τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της αποχής των προοδευτικών κομμάτων ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς Τασούλα στο θέμα των δικογραφιών, αλλά και προκειμένου να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους την προεδρική εκλογή. Ωστόσο όλα τα κόμματα και η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών αποφάσισαν να τηρήσουν τη στάση που είχαν στις τρεις προηγούμενες ψηφοφορίες, πλην τελικά των 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς και των 6 ανεξάρτητων βουλευτών που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται ότι στις τρεις ψηφοφορίες που προηγήθηκαν και απαιτούσαν  πλειοψηφία 200, 200 και 180 βουλευτών , ψήφισαν 297, 300 και 300 βουλευτές αντίστοιχα και έλαβαν:

– ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ (πρόταση ΝΔ) – 160 ψήφους
– ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) – 40 ψήφους
– ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ (πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) – 34 ψήφους
– ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (πρόταση ΝΙΚΗΣ) – 14 ψήφους.

Η διαφορά υπήρξε σε όσους δήλωσαν “παρών”. Στην πρώτη ψηφοφορία ήταν 49 και στη δεύτερη και στην τρίτη ψηφοφορία 52 βουλευτές, αφού οι τρεις “ανεξάρτητοι” που απουσίαζαν στην πρώτη ψηφοφορία Γιώτα Πούλου, Μιχαλης Γαυγιωτάκης και Γιώργος Ασπιώτης στη δεύτερη και στη τρίτη δεν απείχαν και ψήφισαν “παρών”.

Αναλυτικά: 

– Τον Κώστα Τασούλα, στήριξαν και στηρίζουν σήμερα  πέρα από τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι ανεξάρτητοι Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς, Παύλος Σαράκης και Χάρης Κατσιβαρδάς, σύνολο 160 ψήφοι

– τον Τάσο Γιαννίτση οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι ανεξάρτητοι Πέτρος Παππάς, Ράνια Θρασκιά και Μπαράν Μπουρχάν, σύνολο 34 ψήφοι

– την Λούκα Κατσέλη θα στηρίξουν τελικά οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  καθώς και οι ανεξάρτητοι Αθηνά Λινού, Γιάννης Σαρακιώτης και Αρετή Παπαϊωάννου, σύνολο 29  ψήφοι

– τον Κώστα Κυριακού οι 10 βουλευτές της Νίκης και οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από τους “Σπαρτιάτες”, Κ. Φλώρος, Γ. Δημητροκάλλης, Γ.Μανούσος και Δ. Βαλτογιάννης.

–  ενώ οι 52 που αναμένεται να δηλώσουν  “παρών” είναι οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 της Ελληνικής Λύσης, οι 6 της Πλεύσης Ελευθερίας, οι 6 προσκείμενοι στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στ. Κασσελάκη, οι 5  “Σπαρτιάτες”, καθώς και οι Ε. Αποστολάκης, Γ. Ασπιώτης και Μ. Γαυγιωτάκης.

Ο νέος ΠτΔ, ο οποίος θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός, με φλεγματικό χιούμορ και ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του είναι η δυσανεξία του στη νέα τεχνολογία, καθώς κυκλοφορεί ακόμη με κινητό παλαιού τύπου.  Με την εκλογή ως Πρόεδρος της Βουλής κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, συγκεντρώνοντας 283 ψήφους    (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση),   σε σύνολο 298 ψηφισάντων.  Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2023 ο “αβερωφικής”  πολιτικής καταγωγής Κώστας Τασούλας επανεξελέγη πρόεδρος του Σώματος με τη στήριξη των τεσσάρων κομμάτων, αλλά με 249 “ναι”, ενώ το ΚΚΕ και οι “Σπαρτιάτες”, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, δήλωσαν “παρών”. 

Βιογραφικό

Ο Κώστας Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εργαστεί κατά την περίοδο 1988-89 σε γικηγορική εταιρία του Λονδίνου ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου.

  • Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004, του 2007,του 2009, του 2012 (δύο φορές), του 2015 (δύο φορές), του 2019 και του 2023 (δύο φορές).
  • Το 2006 ορίστηκε, από τον πρωθυπουργό, αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
  • Το 2007 ορίστηκε Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.
  • Το Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.
  • Το 2014 ορίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015.
  • To 2018 ορίστηκε Γενικός Εισηγητής της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
  • Το 2019 εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
  • Επανεκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων τον Μάϊο του 2023.
  • Εκλέγεται για 3η φορά στην θέση του Προέδρου της Βουλής τον Ιούλιο του 2023.

Υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου Προέδρου της Ν.Δ.από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993.
Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990.Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Κηφισιάς.

Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Σχετικά Άρθρα