Σαντορίνη: Πάνω από 100 δονήσεις την ημέρα-Παπαζάχος: Πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη-Γκανάς: Η Καλντέρα παρουσιάζει μεταβολή

Σαντορίνη: Πάνω από 100 δονήσεις την ημέρα-Παπαζάχος: Πιθανή μια ηφαιστειακή έκρηξη-Γκανάς: Η Καλντέρα παρουσιάζει μεταβολή

Κατά μέσο όρο 100 δονήσεις ταρακουνούν κάθε μέρα τους κατοίκους των Κυκλάδων όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, με τους ειδικούς να διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια τους. Πάντως μετά τη Σαντορίνη και ο Δήμος της Αμοργού κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έως και τις 11 Μαρτίου.

Σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 στην κλίμακα Ρίχτερ κατέγραψε στις 20:34 το σεισμολογικό δίκτυο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το βράδυ της Τετάρτης με τη σεισμική ακολουθία στο σημείο να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, ανέφερε ότι από τον Αύγουστο, η Καλντέρα έχει παρουσιάσει ανύψωση 4 εκατοστών και μετακίνηση 6 εκατοστών προς ανατολάς. Ο ίδιος τόνισε πως πρόκειται για μια σημαντική γεωλογική μεταβολή που απαιτεί στενή παρακολούθηση.

«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά. Ως αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε αρχικά μιλώντας στον ALPHA.

«Και οι μεταβολές αυτές», όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, «είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ.».

Και συνεχίζει: «Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Τι συμβαίνει με το ρήγμα Αμοργού

Σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.

Παπαζάχος: Έως και 140 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ το 24ωρο

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε στην εκπομπή «Live News» για τις συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις.

«Η κατάσταση είναι αυτή που ανακοινώθηκε χθες. Έχουμε μια ακολουθία που επιμένει, γι’ αυτό και λέμε σταθερή, πλέον σε υψηλά επίπεδα. Για να έχουμε μια εικόνα, έχουμε 130-140 σεισμούς πάνω από 3 Ρίχτερ την ημέρα. Δηλαδή, 15-20 των 4 Ρίχτερ, έναν-δύο των 5 την ημέρα, στατιστικά, κάποια μέρα μπορεί να έχουμε έναν, καμιά φορά δύο και καμιά φορά τρεις. Αυτή η κατάσταση είναι σταθερή εδώ και περίπου 12 μέρες.

Είχε μια μικρή ύφεση στο ενδιάμεσο, αλλά τώρα εξακολουθεί με τους ίδιους ρυθμούς. Άρα, μιλάμε για μια ακολουθία που ένα δεκαήμερο και παραπάνω παραμένει με τις ίδιες δυσκολίες.

Δεν είναι απαραίτητα ενεργοποίηση διαφορετικών ρηγμάτων. Αν δείτε τα σεισμογραφήματα, θα δείτε κάτι πολύ κλασικό: δηλαδή, έχεις μια ομάδα σεισμών που μπορεί να κρατήσει μια-δυο ώρες ή και περισσότερο. Ένα κενό που μπορεί να είναι 6-10 ωρών και μετά ξανά μια δραστηριότητα. Μάλιστα, οι κάτοικοι το ξέρουν και το έχουν αντιληφθεί από αρκετά νωρίς αυτό.

Όταν η δραστηριότητα αυτή τυχαίνει να είναι νύχτα, η νύχτα είναι πιο δύσκολη. Αν είναι μέσα στη μέρα είναι λιγότερο σημαντικό. Το καλαμπούρι που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους είναι ότι προτιμούν να γίνεται αυτό κατά της 7-8 το απόγευμα για να περάσουν ένα ήσυχο βράδυ. Αυτό είναι πολύ τυπικό φαινόμενο και συμβαίνει όταν έχουμε δράση ρευστών σε ρήγματα τα οποία δημιουργούν μια επεισοδιακή γένεση σεισμών» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Σχετικά με τα σενάρια για ενδεχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη που εκφράζονται όλες αυτές τις ημέρες ο ίδιος δήλωσε πως «το ηφαίστειο βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πριν την σεισμική αυτή ακολουθία των τελευταίων εβδομάδων και είναι ένα φαινόμενο που εξετάζεται ξεχωριστά» ενώ συμπλήρωσε πως μία ηφαιστειακή έκρηξη είναι πάντα πιθανή, καθώς έχει φύγει από την κατάσταση της ηρεμίας.

«Συνήθως τα πιο πολλά ηφαίστεια που ξυπνάνε επανέρχονται στην κατάσταση ηρεμίας, όμως, επειδή μία έκρηξη είναι πάντα πιθανήέχει κάποιες πιθανότητες να συμβεί παρακολουθούμε όλα τα δεδομένα για να δούμε τι συμβαίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Παπαδόπουλος: Ένα τσουνάμι χρειάζεται 45 λεπτά για να φτάσει στα τουρκικά παράλια

Μιλώντας για την επικοινωνία με σεισμολόγους από την Τουρκία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ειδικοί από τη γειτονική χώρα έχουν ήδη υπολογίσει πόσο χρόνο χρειάζεται ένα τσουνάμι για να φτάσει στις ακτές της Τουρκίας, ο οποίος υπολογίζεται στα 45 λεπτά.

Μιλώντας στην εκπομπή LiveNews υποστήριξε πως στο παρελθόν το τσουνάμι του 1956 έφτασε ως τις ακτές του Ισραήλ, το οποίο ωστόσο είχε πολύ χαμηλό και στη χώρα της Μέσης Ανατολής θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

Σχετικά Άρθρα