Σαντορίνη: Παρατείνεται επ’ αόριστον η αγωνία, διαρκείς σεισμοί- Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

Σαντορίνη: Παρατείνεται επ’ αόριστον η αγωνία, διαρκείς σεισμοί- Έκτακτα μέτρα για τους εργαζόμενους

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με μεγέθη κοντά στα 5 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης μετά τον χθεσινοβραδινό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και το πρωί σημειώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται.

Στις 13:43 σημειώθηκε νέος σεισμός εντάσεως 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στα 13 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος τα 11,3 χλμ. Ακολούθησε μία σεισμική ακολουθία από δονήσεις πάνω από 3 Ρίχτερ ενώ στις 14:34 σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ, 21 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής οι ειδικοί, ενώ αναμένονται και τα πρώτα δεδομένα από τους δύο σεισμογράφους που ανελκύστηκαν από την περιοχή.

  • Παράλληλα μετά το πάγωμα οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί ανακοινώθηκαν μέτρα ενίσχυσης.

Tο μεσημέρι της Τρίτης, σε συνέχεια της απόφασης να κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Θήρας, το υπουργείο Εργασίας, με προωθούμενη διάταξη, προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων «για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της περιοχής».

Αναλυτικά το υπ. Εργασίας αναφέρει:

1. Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας

«Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.

2. Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.Unmute

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα της τοπικής οικονομίας και την προστασία των θέσεων εργασίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των επιστημόνων

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να κινηθούμε αναγκαστικά με ένα σενάριο ότι όλος ο Φλεβάρης ή ένα μεγάλο κομμάτι του θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση και ας ελπίσουμε σιγά-σιγά να πάμε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή και να δούμε. Ας ελπίσουμε μετά από κάνα-δυο βδομάδες το φαινόμενο να αρχίζει να κοπάζει».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Κώστας Συνολάκης τόνισε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά, το 2011, συνολικά κράτησε σχεδόν έναν χρόνο».

Τρια σενάρια

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας: Το πιο αισιόδοξο είναι αυτό στο οποίο η σμηνοσειρά θα εξασθενήσει χωρίς περαιτέρω εξελίξεις.

Ένα ενδεχόμενο όπου η σμηνοσειρά θα οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο σεισμό. Και ένα τρίτο σενάριο που περιλαμβάνει το ηφαίστειο της Σαντορίνης, καθώς δεν αποκλείεται μια μικρή έκρηξη, παρόμοια με όσες έχουν καταγραφεί τον τελευταίο αιώνα. «Εάν ήμουν στη Σαντορίνη, πάντως, περισσότερο θα ανησυχούσα για έναν μεγαλύτερο σεισμό και το τι θα γίνει αν το σπίτι μου δεν είναι καλά φτιαγμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Ο κ. Συνολάκης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της γεωλογικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη, σημειώνοντας πως από το καλοκαίρι έχουν καταγραφεί μικρές μετακινήσεις του εδάφους. «Το GPS δείχνει πως υπάρχει μια μετακίνηση που έφτασε τα 3 εκατοστά, κάτι που υποδηλώνει αφύπνιση του ηφαιστείου», ανέφερε, διευκρινίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα ακολουθήσει μεγάλη έκρηξη.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που προβληματίζουν τους επιστήμονες είναι η πιθανότητα τα επίκεντρα των σεισμών να αρχίσουν να εξαπλώνονται γεωγραφικά. «Αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη», εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως η περιοχή είναι γεμάτη ρήγματα, το ένα πάνω στο άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, χωρίς να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο.

Λέκκας:  Η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες

«Είναι μία εικόνα που είχαμε προδιαγράψει στις προηγούμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και της Επιτροπής Εκτίμησης Ηφαιστειακού Κινδύνου, ότι θα έχουμε μία μακρόσυρτη ουσιαστικά σεισμική ακολουθία με μεγέθη τα οποία δεν θα είναι μεγάλα, δεν θα πάμε πάνω από 5,5 και η οποία θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες» είπε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

«Είναι μια κλασική σμηνοσειρά, η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Ένας τέτοιος σεισμός εκδηλώθηκε χθες στις 22:16. Ήταν 5,3 Ρίχτερ, οριακά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο που εκδηλώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Αυτή η αύξηση των μεγεθών, που ουσιαστικά βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι κάτι που δεν εντάσσεται μέσα σε αυτό που είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Πολλοί σεισμοί, συχνοί σεισμοί με μεγέθη κυμαινόμενα. Έχουν εκδηλωθεί πάνω από 10.000 σεισμοί αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τι ακριβώς γίνεται. Όχι έχοντας άμεση παρατήρηση στο υπέδαφος, με όργανα τα οποία καταγράφουν έμμεσα δεδομένα και τα οποία καλούμαστε εμείς να αναλύσουμε και να πάμε σε συμπεράσματα έτσι ώστε να βοηθήσουμε και την πολιτεία” σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι είμαστε στην εξέλιξη μιας σημαντικής σεισμικής ακολουθίας και θα είμαστε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο με ακραίο τα 5,9 έως 6,1 Ρίχτερ όπως συνάγεται έμμεσα αυτό το μέγεθος από τις παρατηρήσεις που κάνουμε και το οποίο βεβαίως έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει. Με βάση την όλη κατάσταση και με βάση το ακραίο σενάριο, διατάξαμε τις επιχειρησιακές δράσεις της Σαντορίνης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έτσι ώστε αν έχουμε, ω μη γένοιτο, το σενάριο το δυσμενές των περίπου 6 Ρίχτερ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» πρόσθεσε.

Παράλληλα ήταν κατηγορηματικός ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν έχει να κάνει με τις ηφαιστειακές διεργασίες και κυρίως δεν έχει να κάνει με κάποια δραστηριοποίηση του ηφαιστείου».

Καραστάθης: Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά.

Κατά τον ίδιο τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».

«Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού» κατέληξε ο Βασίλης Καραστάθης.

Τσελέντης: Αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές

Σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφέρει:

“Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές.

Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός έξι Ρίχτερ.

Κατ´ εμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!

Αυτό ΔΕΝ το γράφω για να πω ότι περιμένουμε σεισμό εφτά Ρίχτερ αλλά για να δείξω ότι σε ειδικές περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα.

Σας επισυνάπτω δύο διαγράμματα όπου φαίνεται η έως τώρα σεισμικότητα.

==>ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ (είδατε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες) ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.

Δυστυχώς λόγω των πολλών ερωτημάτων που δέχομαι δεν υπάρχει χρόνος να απαντώ σε όλους.

(**) Το ένα διάγραμμα το έφτιαξε ο στενός μου συνεργάτης Σπύρος Λιακόπουλος”.

Η πρώτη αντίδραση των σεισμολόγων για τα 5,3 Ρίχτερ ήρθε από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο γνωστός σεισμολόγος σε μία σύντομη ανάρτησή του έκανε ένα όχι και τόσο αισιόδοξο σχόλιο για τη σεισμική ακολουθία μετά τα 5,3 Ρίχτερ.

«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς δήλωσε:

«Υπάρχει σμηνοσειρά σεισμών και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το 5,2 θα είναι η οροφή, ίσως και να είναι, όμως δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό σε εξέλιξη», τονίζοντας πως από τις 31 του μηνός «έχουμε 169 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και κάτω από 5,2 Ρίχτερ» είπε αρχικά ο Θανάσης Γκανάς.

«Μιλάμε για μια πρωτοφανή σεισμική κρίση στην Ελλάδα. Περιμένουμε να συνεχιστεί και άλλο η ακολουθία αυτή, τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες, ώστε να δούμε πώς θα συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το αν το ηφαίστειο έχει «ξυπνήσει», ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι «από γεωδαιτικά όργανα, μετρήσεις, τόσο δορυφορικές όσο και αυτές που κάνει ο στρατός, που είναι για να αποτυπώσουν καλύτερα τις αλλαγές στην καλντέρα και στο έδαφος, βλέπουμε, ότι δείχνουν μια ανύψωση του ηφαιστείου, που σημαίνει ότι η ανύψωση αυτή οφείλεται σε είσοδο μάγματος. Αυτό είναι ένα γεγονός και η σεισμικότητα που υπάρχει τώρα στην Άνυδρο, που είναι 25 χλμ., είναι ένα δεύτερο γεγονός.

Κίνδυνος για το ηφαίστειο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ούτε για την καλντέρα, ούτε για το Κολούμπο. Αναμφισβήτητα, όμως, υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται στην άνοδο του μάγματος, το οποίο έχει ανέβει από τον μανδύα της Γης στον στερεό φλοιό και εκεί πήγε στον μαγματικό θάλαμο, που είναι σε βάθος τριών χιλιομέτρων. Έχουμε υπολογίσει ότι το μάγμα αυτό που ανέβηκε ήδη, ισούται με 5 εκατομμύρια κυβικά, όταν η προηγούμενη κρίση του 2011-2012 ήταν 12 εκατομμύρια κυβικά, δηλαδή, περίπου το μισό από την προηγούμενη κρίση. Γι’ αυτό το ακολουθούμε συνέχεια».

Σε γενική επιφυλακή οι δυνάμεις Πυροσβεστικής και ΕΜΑΚ

Σε γενική επιφυλακή παραμένει η ΠΕ.ΠΥ.Δ. Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι 8 ΕΜΑΚ της Επικράτειας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι δυνάμεις στο νησί έχουν ενισχυθεί με 46 πυροσβέστες και 8 οχήματα καθώς και 7 VAN συμπεριλαμβανομένων: του Κινητού Επιχειρησιακού Κέντρου ΟΛΥΜΠΟΣ, του διασωστικού οχήματος μίας ομάδας της 1ης ΕΜΑΚ (10 πυροσβέστες) με διασωστικό σκύλο, μίας ομάδας της 1ης ΕΜΟΔΕ (17 πυροσβέστες) και της Ομάδας Σ.μη.Ε.Α. (2 πυροσβέστες, με 2 drones) της ΠΕ.ΠΥ.Δ. Αττικής.

Ακόμη δυνάμεις έχουν μεταβεί και σε άλλα νησιά και συγκεκριμένα: Στη Θηρασιά 2 πυροσβέστες, στην Αμοργό 15 πυροσβέστες με 2 οχήματα, στη Νάξο 1 ελικόπτερο με 3 άτομα από την ΕΜΑΚ, στην Ίο 4 πυροσβέστες με 1 όχημα, στην Αστυπάλαια 4 πυροσβέστες με 1 όχημα και στην Ανάφη 2 πυροσβέστες με 1 όχημα.

Σχετικά Άρθρα