Σαντορίνη: Ώρες αγωνίας μετά τα 5,3 Ρίχτερ-Συνεχίζονται με μεγαλύτερο μέγεθος οι δονήσεις-Τι λένε οι σεισμολόγοι
![Σαντορίνη: Ώρες αγωνίας μετά τα 5,3 Ρίχτερ-Συνεχίζονται με μεγαλύτερο μέγεθος οι δονήσεις-Τι λένε οι σεισμολόγοι](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-42-850x560.webp)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ μετά τα 5,3 Ρίχτερ οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακόμη τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Οι σεισμικές δονήσεις, μεγέθους οι τρεις 4, η μια 4,1 και η ισχυρότερη 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 05:47, στις 02:02, στις 00:51, στις 00:44 και στις 00:37, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το επίκεντρό τους εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ 16 και 18 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης Αμοργού, πάντα κατά τα δεδομένα του ινστιτούτου. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
Το πρωί της Τρίτης στις 7:58 έγινε αισθητός νέος σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο και πάλι το ίδιο σημείο ανοιχτά της Σαντορίνης.
Από το πρωί έχει σημειωθεί μπαράζ σεισμών και συγκεκριμένα:
- στις 8:39 σεισμός 4,6 Ρίχτερ,
- στις 8 σεισμός 4,5 Ρίχτερ,
- στις 7:58 σεισμός 4,8 Ρίχτερ,
- στις 7:43 σεισμός 4,2 Ρίχτερ,
- στις 7:36 σεισμός 4 Ρίχτερ,
- στις 7:14 σεισμός 4,4 Ρίχτερ.
- Χθες στις 22:16 σημειώθηκε η ισχυρότερη δόνηση της ως τώρα σεισμικής ακολουθίας στην περιοχή των Κυκλάδων, 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής και για το αν θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς που υφίστανται.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό θα αποκλιμακωθεί με πιο αργούς ρυθμούς. Υπό αυτό το πρίσμα υπάρχει και μία πρωτόγνωρη κινητοποίηση και σε επίπεδο δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Έτσι, από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει γίνει μια προσπάθεια ώστε στο ενδεχόμενο ενός ακραίου φαινομένου να μην καταρρεύσουν τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες.
Καραστάθης: Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά.
Κατά τον ίδιο τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».
«Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού» κατέληξε ο Βασίλης Καραστάθης.
Τσελέντης: Αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές
Σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης αναφέρει:
“Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές.
Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός έξι Ρίχτερ.
Κατ´ εμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!
Αυτό ΔΕΝ το γράφω για να πω ότι περιμένουμε σεισμό εφτά Ρίχτερ αλλά για να δείξω ότι σε ειδικές περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα.
Σας επισυνάπτω δύο διαγράμματα όπου φαίνεται η έως τώρα σεισμικότητα.
==>ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ (είδατε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες) ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ. ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.
Δυστυχώς λόγω των πολλών ερωτημάτων που δέχομαι δεν υπάρχει χρόνος να απαντώ σε όλους.
(**) Το ένα διάγραμμα το έφτιαξε ο στενός μου συνεργάτης Σπύρος Λιακόπουλος”.
Η πρώτη αντίδραση των σεισμολόγων για τα 5,3 Ρίχτερ ήρθε από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο γνωστός σεισμολόγος σε μία σύντομη ανάρτησή του έκανε ένα όχι και τόσο αισιόδοξο σχόλιο για τη σεισμική ακολουθία μετά τα 5,3 Ρίχτερ.
«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς δήλωσε:
«Υπάρχει σμηνοσειρά σεισμών και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν το 5,2 θα είναι η οροφή, ίσως και να είναι, όμως δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Είναι ένα φαινόμενο δυναμικό σε εξέλιξη», τονίζοντας πως από τις 31 του μηνός «έχουμε 169 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ και κάτω από 5,2 Ρίχτερ» είπε αρχικά ο Θανάσης Γκανάς.
«Μιλάμε για μια πρωτοφανή σεισμική κρίση στην Ελλάδα. Περιμένουμε να συνεχιστεί και άλλο η ακολουθία αυτή, τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες, ώστε να δούμε πώς θα συνεχιστεί αυτή η σμηνοσειρά» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αναφορικά με το αν το ηφαίστειο έχει «ξυπνήσει», ο κ. Γκανάς επισήμανε ότι «από γεωδαιτικά όργανα, μετρήσεις, τόσο δορυφορικές όσο και αυτές που κάνει ο στρατός, που είναι για να αποτυπώσουν καλύτερα τις αλλαγές στην καλντέρα και στο έδαφος, βλέπουμε, ότι δείχνουν μια ανύψωση του ηφαιστείου, που σημαίνει ότι η ανύψωση αυτή οφείλεται σε είσοδο μάγματος. Αυτό είναι ένα γεγονός και η σεισμικότητα που υπάρχει τώρα στην Άνυδρο, που είναι 25 χλμ., είναι ένα δεύτερο γεγονός.
Κίνδυνος για το ηφαίστειο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, ούτε για την καλντέρα, ούτε για το Κολούμπο. Αναμφισβήτητα, όμως, υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται στην άνοδο του μάγματος, το οποίο έχει ανέβει από τον μανδύα της Γης στον στερεό φλοιό και εκεί πήγε στον μαγματικό θάλαμο, που είναι σε βάθος τριών χιλιομέτρων. Έχουμε υπολογίσει ότι το μάγμα αυτό που ανέβηκε ήδη, ισούται με 5 εκατομμύρια κυβικά, όταν η προηγούμενη κρίση του 2011-2012 ήταν 12 εκατομμύρια κυβικά, δηλαδή, περίπου το μισό από την προηγούμενη κρίση. Γι’ αυτό το ακολουθούμε συνέχεια».