Τι ήταν η λάμψη που εμφανίστηκε στην Αττική τα ξημερώματα της Δευτέρας; (vid)- Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί που οφείλεται το φαινόμενο

Τι ήταν η λάμψη που εμφανίστηκε στην Αττική τα ξημερώματα της Δευτέρας; (vid)- Ο Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί που οφείλεται το φαινόμενο

Εντυπωσιακά πλάνα καταγράφηκαν από βίντεο που δείχνουν ένα έντονο φως να διασχίζει τον ουρανό πάνω από την Αττική τα ξημερώματα της Δευτέρας (10/2). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το φαινόμενο αυτό πιθανότατα οφείλεται στην είσοδο μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα. Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε ότι υπήρξαν αναφορές από πιλότους σχετικά με μια μεγάλη λάμψη που παρατηρήθηκε στον ουρανό πάνω από την Ελλάδα. Μάλιστα, το εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε από κάμερα του μετεωρολογικού σταθμού του Βαγγέλη Μαρκουλή, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές αναφορές.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής Κολυδάς, η λάμψη έγινε ορατή από την κεντρική Ελλάδα. Ο ίδιος προσθέτει δε ότι «για τον γήινο παρατηρητή, τα μετέωρα που πέφτουν στη γη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν τις μεγαλύτερες ταχύτητες και είναι πιο δύσκολο να τα δούμε. Τις πρώτες βραδινές είναι μικρότερες».

«Αυτό συμβαίνει γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες προστίθεται η ταχύτητα περιφοράς της Γης στην ταχύτητα των μετεώρων, ενώ τις πρώτες βραδινές αφαιρείται».

Όπως τονίζει ο Θοδωρής Κολυδάς, μετέωρο είναι το φωτεινό φαινόμενο που προκύπτει από την είσοδο ενός στερεού σώματος από το διάστημα στην ατμόσφαιρα της Γης, ενώ μετεωροειδές λέμε το στερεό σώμα από το οποίο προκύπτει το μετέωρο.

Η βολίδα όπως η σημερινή είναι το μετέωρο του οποίου η λαμπρότητα φτάνει ή ξεπερνά αυτή των λαμπρότερων πλανητών. Θεωρώντας λοιπόν ότι ο λαμπρότερος πλανήτης, η Αφροδίτη, στην λαμπρότερη φάση της έχει μέγεθος -4,7, μπορούμε να πούμε ότι βολίδες είναι τα μετέωρα για τα οποία m ≤ 4,7. Τέλος ο μετεωρίτης είναι το τμήμα του μετεωροειδούς το οποίο δεν εξαερώνεται, αλλά φτάνει μέχρι την επιφάνεια της Γης.

Σχετικά Άρθρα