Σαντορίνη: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία-Σε ισχύ τα μέτρα-Ξένοι επιστήμονες στις έρευνες
![Σαντορίνη: Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη συνεχιζόμενη σεισμική ακολουθία-Σε ισχύ τα μέτρα-Ξένοι επιστήμονες στις έρευνες](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/SANTORINI-3-1-850x560.webp)
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη συνεχίζεται με τη μεγαλύτερη δόνηση να καταγράφεται τα ξημερώματα με μέγεθος 4.1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ ανοικτά της Ανάφης. Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης. Συνολικά καταγράφηκαν 40 σεισμοί άνω του 1 Ρίχτερ από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00, οι περισσότεροι εντάσεως 3 και 3,8 Ρίχτερ.
Οι σεισμολόγοι βλέποντας το φαινόμενο να μην μειώνεται ως προς τον ρυθμό, αποφάσισαν νέα μέτρα και για την εβδομάδα που έρχεται, σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ιο και Ανάφη.
Το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει δονήσεις μεγαλύτερες της πρόσφατης των 5,2 Ρίχτερ σημαίνει δύο πράγματα σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παπανικολάου o οποίος μίλησε το πρωί στο OPEN.
- Το πρώτο, είναι η οριζοντιοποίηση των δονήσεων.
- Το δεύτερο πάντως προβληματίζει. «Μειώθηκε η πιθανότητα να έχουμε τoν 6αρη σεισμό, αλλά αν γινόταν αυτός θα είχαμε σε λίγες μέρες εκτόνωση, τώρα θα πάμε σε εβδομάδες», σχολίασε ο ίδιος.
«Ο κύριος κίνδυνος είναι στα πρανή της Καλντέρα και όπως είναι τα σπίτια. Γιατί στα επίπεδα θεμελίωσης όπως έχουν χτιστεί στα γκρεμνά η τριβή είναι μεγάλη. Ναι κινδυνεύουν από πιθανές κατολισθήσεις. Ο υπόλοιπος χώρος μπορεί να ζήσει τη ζωή του όπως πριν, αν και θα νιώθει τους σεισμούς», σημείωσε.
«Τα μεγέθη ήταν λίγο μικρότερα τις τελευταίες δύο ημέρες αλλά πάλι σήμερα είχαμε δύο ισχυρούς σεισμούς και αυτό ακριβώς δείχνει ότι δεν έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά της ακολουθίας. Παραμένει μια ακολουθία που έχει αρκετούς ενδιάμεσους σεισμούς. Οι κάτοικοι τους καταλαβαίνουν, να μην περιμένουμε δραματικές εξελίξεις μέρα με τη μέρα», είπε χθες ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.
- Την ίδια ώρα, οι ειδικοί συνεχίζουν τις έρευνες για το φαινόμενο. Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν και συλλογή στοιχείων με φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν, εφ’ όσον το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες.
«Εάν ο καιρός το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα έχουμε τα στοιχεία από τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους» είπε στον ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
«Στην Επιτροπή συζητήσαμε κυρίως το σεισμολογικό κομμάτι, αλλά επίσης είδαμε και τα γεωφυσικά δεδομένα της θάλασσας, δηλαδή αναλύσαμε όλες τις τεκτονικές ζώνες που υπάρχουν γύρω από αυτή την περιοχή που τώρα ενεργοποιείται, δίνει δηλαδή αυτούς τους μικροσεισμούς και γι αυτό, όπως παρατήρησε και ο κόσμος, είναι ότι τοποθετούμε περισσότερα όργανα και ευτυχώς δεν τοποθετούμε όργανα μόνο στη χέρσο.Τοποθετούμε και όργανα και στον υποθαλάσσιο χώρο. Ήδη, αν ο καιρός μάς το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα πάρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, τους φορητούς μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης. Θα πάρουμε τα δεδομένα τα οποία θα μας δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής και θα είναι πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα ενωθούν με τους χερσαίους σεισμογράφους. Άρα θα έχουμε μία καλύτερη ανάλυση των δεδομένων των σεισμογράφων, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο των μηχανισμών γένεσης» ανέφερε.
Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι «η σεισμική δραστηριότητα η οποία εντοπίζεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης δεν συσχετίζεται με κάποια ηφαιστειακή έκρηξη», ενώ γνωστοποίησε ότι τον Μάρτιο αναμένονται στην Ελλάδα ξένα ωκεανογραφικά πλοία που θα συλλέξουν περισσότερα δεδομένα τα οποία και θα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Όπως δήλωσε η ίδια, αυτό που θα γίνει τις επόμενες μέρες είναι ότι θα ξαναπάει ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα το οποίο θα έχει ειδικούς σένσορες και θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα. «Είναι σαν να κάνει κύκλους κοντά στις υδροθερμικές καμινάδες. Θα συλλέξει στοιχεία της στήλης του νερού και θα ξανανέβει στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στις 27 Ιανουαρίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως αυτό θα γίνει Τετάρτη ή Πέμπτη.
- Ακόμη, σημειώνει πως θα υπάρχει μέσα στον Μάρτιο βοήθεια με ξένους επιστήμονες που θα συνδράμουν στις υποθαλάσσιες έρευνες.
«Θα έρθουν κάποιες διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, έγινε μια συνάντηση εχθές, συζήτηση διαδικτυακή, όπου πλέον και οι ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικά πλοία για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να τα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα», τόνισε η κ. Νομικού, που εκτίμησε ότι τον Μάρτιο θα έχει ηρεμήσει η κατάσταση.
«Δεν θα φτάσουμε έως τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση. Εμείς όμως δεν θα σταματήσουμε να μελετάμε αυτό τον χώρο, γιατί αυτός ο χώρος είναι πάρα πολύ ενεργός και η Σαντορίνη για μας και το λέμε στους φοιτητές είναι ένα σούπερ μάρκετ φυσικών καταστροφών και δυστυχώς είδαμε ότι δεν συμβαίνουν τόσα πολλά στη χέρσο, όσο πολλά περισσότερα συμβαίνουν στη θάλασσα. Η θάλασσα κρύβει τα δικά της μυστικά και πρέπει με ιδιαίτερο τρόπο να εξετάζουμε και να αναλύουμε τα δεδομένα.»
- Συναγερμός έχει σημάνει και στη γειτονική Τουρκία μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στο Αιγαίο με τις προβλέψεις εγχώριων επιστημόνων να διαδέχονται η μία την άλλη.
Ο Γεωφυσικός Μηχανικός, Εμπειρογνώμονας σεισμών και Εδαφομηχανικής Serhat Durmuş δήλωσε ότι αυτή η σεισμική δραστηριότητα θα προκαλέσει μεγάλο σεισμό ή το σχηματισμό ενός νέου ηφαιστείου.
Δηλώνοντας ότι η δραστηριότητα στο Αιγαίο Πέλαγος είναι ασυνήθιστη, ο Durmuş είπε, “Υπήρξε ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα την τελευταία εβδομάδα. Αυτά χώρισαν τη γεωφυσική κοινότητα στα δύο. Θα σχηματιστεί ένα νέο ηφαίστειο ως αποτέλεσμα αυτών των δραστηριοτήτων ή θα υπάρξει ένας πολύ σοβαρός σεισμός; Έχουμε δύο πολύ σημαντικές προσδοκίες. Όλοι θα δούμε ποιο θα συμβεί στο μέλλον 92 σεισμοί σε αυτή την περιοχή και την τελευταία εβδομάδα έγιναν 1200. Αυτό που είναι ενδιαφέρον με αυτούς τους 1200 σεισμούς είναι ότι 48 από αυτούς είναι μεγαλύτεροι των 4 βαθμών».