Κεραμέως στο libre:Η τραγωδία των Τεμπών μας έχει συγκλονίσει όλους-Η απαίτηση για κάθαρση είναι συλλογική

Κεραμέως στο libre:Η τραγωδία των Τεμπών μας έχει συγκλονίσει όλους-Η απαίτηση για κάθαρση είναι συλλογική

«Αυτό που όλοι θέλουμε και είναι πολύ σημαντικό, είναι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, να μην έχει μείνει καμία σκιά, να μην υπάρχει ούτε ένα ερώτημα χωρίς πλήρη απάντηση», δηλώνει στο libre η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί η ίδια μιλά για τους τρόπους που το υπουργείο που ηγείται προσπαθεί να επιλύσει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, την απόδοση της κάρτας εργασίας και την προσπάθεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα νέοι που εργάζονται στο εξωτερικό.

Συνέντευξη

-Κυρία υπουργέ θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το δυστύχημα των Τεμπών που σχεδόν μονοπωλεί την επικαιρότητα. Βάσει όσων έχουν γίνει γνωστά και μετά την αναθεώρηση πολλών στοιχείων για όσα έχουν γίνει – ή καλύτερα δεν έχουν γίνει – ακόμη και από τον πρωθυπουργό, τείνουμε να καταλήγουμε στο ότι δεν ήταν απλά ένα δυστύχημα. Γιατί δεν έγιναν όπως έπρεπε τα πράγματα από την αρχή στη διαχείριση; Ακόμη και στη Βουλή δεν κλήθηκαν μάρτυρες που γνώριζαν πολλά σε σχέση με τα γεγονότα.

Η τραγωδία των Τεμπών μας έχει συγκλονίσει όλους και είναι συλλογική, πέρα και πάνω από κόμματα, η απαίτηση των πολιτών για κάθαρση.

Το τι συνέβη, το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, το τι έγινε στον τόπο της τραγωδίας, όπως γνωρίζετε, είναι αντικείμενα διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη την επιθυμία της για πλήρη διερεύνηση, διευκολύνοντας την έρευνα με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το «άνοιγμα» των κινητών τηλεφώνων.

Αυτό που όλοι θέλουμε και είναι πολύ σημαντικό, είναι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, να μην έχει μείνει καμία σκιά, να μην υπάρχει ούτε ένα ερώτημα χωρίς πλήρη απάντηση. Αυτό, πέρα από προϋπόθεση για την απονομή δικαιοσύνης, αποτελεί και θέμα σεβασμού στις οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

-Να πάμε στα θέματα του υπουργείου Εργασίας. Κυρία Κεραμέως, το πρόβλημα με την έκδοση και απόδοση των συντάξεων κυρίως παλαιότερων ετών παραμένει άλυτο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται ηλικιωμένοι πολίτες. Πως θα λυθεί τελικά αυτό τεράστιο πρόβλημα;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Η ταχύτητα απονομής συντάξεων έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα από τις σχεδόν 200.000 εκκρεμότητες κύριων συντάξεων το 2019, σήμερα να βρισκόμαστε κάτω από τις 16.000. 

Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις μειώθηκαν κατά το 1/3. Από 21.000, τον Ιούνιο του 2024, πλέον βρισκόμαστε κάτω από τις 16.000, με το μέσο χρόνο έκδοσης κύριας σύνταξης το 2024 να είναι 58 ημέρες, όταν το 2019 ήταν 259 ημέρες. 

Το τι συνέβη, το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, το τι έγινε στον τόπο της τραγωδίας, όπως γνωρίζετε, είναι αντικείμενα διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη

Η προσπάθειά μας συνεχίζεται με δύο μεγάλα έργα να βρίσκονται σε εξέλιξη. Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του e-EFKA και την ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου, τα οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το 2026 και θα μας δώσουν τη δυνατότητα να επισπευσθεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία έκδοσης συντάξεων και εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων.       

-Η καθιέρωση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, πόσο αποτελεσματική ήταν για τους εργαζόμενους; Έχετε στοιχεία από τους ελέγχους που έχουν γίνει από τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου;

Με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, οι υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας αυξήθηκαν αθροιστικά κατά 815.509 σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή της. Η λειτουργία της, συνεπώς, αποδεικνύεται αποτελεσματική, αφού θωρακίζει  τα δικαιώματα των εργαζομένων, που αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο που εργάζονται, συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης και της αδήλωτης εργασίας και ταυτόχρονα ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα 350.000 από τις 680.000 εργαζόμενους που είχαν φύγει

Ενδεικτικά, οι καταγεγραμμένες υπερωρίες αυξήθηκαν στα σούπερ μάρκετ κατά 60%, στις τράπεζες κατά 38,3%, στη βιομηχανία κατά 34,3%, στο λιανεμπόριο κατά 28,1%, στις εταιρείες security κατά 27,8%. Όλες αυτές οι υπερωρίες, ή τουλάχιστον ένα μεγάλο ποσοστό τους, προφανώς υπήρχαν και πριν, αλλά δεν δηλώνονταν. Σε ότι αφορά τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας, ξεπέρασαν τους 79.000 το 2024, αυξημένοι κατά 8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, διαπιστώθηκαν 2.282 παραβάσεις σε σχέση με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6.308.990 ευρώ. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επιτελεί το σκοπό της, και από την 1η Μαρτίου θα εφαρμοστεί πλήρως στον τουρισμό και την εστίαση, προστατεύοντας πλέον συνολικά περίπου ενάμιση εκατομμύριο εργαζόμενους.

-Συχνά πηγαίνετε σε ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς σας να προσεγγίσετε νέους που εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Γιατί αυτοί οι νέοι κυρίως άνθρωποι δεν έρχονται στην Ελλάδα να εργαστούν; Είναι οι μισθοί; Είναι οι συνθήκες εργασίας; Τι ακριβώς συμβαίνει;

Η προσπάθεια μας για να επιστρέψουν οι συμπατριώτες μας που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης για να εργαστούν στο εξωτερικό είναι συστηματική και έχει ενταθεί με συγκεκριμένες δράσεις τους τελευταίους μήνες. Είναι μάλιστα πολύ ενθαρρυντικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα 350.000 από τις 680.000 εργαζόμενους που είχαν φύγει, αλλά και το ότι στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήσαμε στο Άμστερνταμ και το Ντίσελντορφ, η συμμετοχή ήταν μεγάλη, καθώς πάνω από 2.700 άτομα διερεύνησαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα μας.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, είχαμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε ότι η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που άφησαν πίσω τους όταν αποφάσισαν να φύγουν. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες, με ολοένα και αυξανόμενες αποδοχές, ενώ οι συνθήκες εργασίας συνεχώς βελτιώνονται.

Για πρώτη φορά από το 2013 που ξεκίνησαν οι ετήσιες εκθέσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», η πλειοψηφία των εργαζομένων (το 53,7%) λαμβάνει μισθό πάνω από 1.000 ευρώ, έναντι 36,3% το 2019

Εκτός, λοιπόν, από τους οικογενειακούς και τους συναισθηματικούς λόγους, υπάρχουν πλέον και σημαντικοί επαγγελματικοί λόγοι για την επιστροφή στη χώρα μας, ενώ σημαντικό είναι και το φορολογικό κίνητρο που καθιερώσαμε, η απαλλαγή από το 50% του φόρου εισοδήματος για επτά χρόνια μετά την επιστροφή τους. Στο Υπουργείο Εργασίας λειτουργούμε ως γέφυρα, φέρνοντας σε επαφή επιχειρήσεις που προφέρουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με συμπατριώτες μας που εργάζονται στο εξωτερικό, με την επόμενη δράση να έχει προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου στο Λονδίνο, και το ενδιαφέρον συμμετοχής να είναι ήδη πολύ μεγάλο.

-Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η έκθεση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το 2024. Πως αποτυπώνεται σήμερα η αγορά εργασίας;

Η εικόνα είναι ιδιαίτερα θετική και καταδεικνύει ότι όλες οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, όλες οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για την αύξηση των μισθών και την ενίσχυση της απασχόλησης, αποδίδουν καρπούς. Σύμφωνα με την έκθεση,  σημειώνεται αύξηση του μέσου μισθού, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, αύξηση της πλήρους απασχόλησης, αύξηση της απασχόλησης νέων και γυναικών. Ο μέσος  μισθός αυξήθηκε το 2024 κατά 7,2%, φτάνοντας στα 1.342 ευρώ. Για πρώτη φορά από το 2013 που ξεκίνησαν οι ετήσιες εκθέσεις του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», η πλειοψηφία των εργαζομένων (το 53,7%) λαμβάνει μισθό πάνω από 1.000 ευρώ, έναντι 36,3% το 2019. Επίσης καταγράφεται αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 76,4%, 7,2% πάνω από το 2019, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε κατά 4,1% σε σχέση με το 2023. Ως προς τη μισθωτή εργασία, έκλεισε η «ψαλίδα» μεταξύ ανδρών και γυναικών και η διαφορά μειώθηκε στις 3,7 ποσοστιαίες μονάδες το 2024, έναντι 4,1 ποσοστιαίων μονάδων το 2023 και 6,7 ποσοστιαίων μονάδων το 2019. Προφανώς δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Τα ενθαρρυντικά αυτά δεδομένα, αποτελούν για μας ένα νέο, καλύτερο αφετηριακό σημείο, για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας το 2025, με στόχο η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της απασχόλησης, ακόμα περισσότερες ποιοτικές θέσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς, περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Βασική μας προτεραιότητα είναι η συνεχής ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος  των εργαζόμενων, όχι μόνο γιατί αυτό αποτελεί  την καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια, αλλά και γιατί συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Σχετικά Άρθρα