“Έγκλημα” στο Σαρακήνικο; Αρκεί να γεμίζουν τα ταμεία…
Στο δίλημμα υπερτουρισμός ή ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, το κράτος έχει προ πολλού απαντήσει πως “σωστό είναι οτιδήποτε φέρνει ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία”. Όταν δέχονται σχετικό ερώτημα, δε, οι κυβερνώντες επιδεικνύουν με περισσή ικανοποίηση τις επιδόσεις και τα οικονομικά αποτελέσματα της λεγόμενης “βιομηχανίας του τουρισμού” και λήγουν υποτιμητικά κάθε συζήτηση που θέτει προβληματισμούς.
Είκοσι πέντε εκατομμύρια, τριάντα εκατομμύρια, τριάντα τρία εκατομμύρια επισκέπτες και …όριο είναι ο ουρανός. Μόνο αυτό.
Και μετά αρχίζουν οι απορίες. Πώς “ξεφύτρωσε” το φαραωνικό κτίριο πάνω στον λευκό βράχο της Μήλου, δίπλα στο κύμα, πιθανώς επί του αιγιαλού; Προς τι, όμως, οι απορίες; Δεν φυτρώνουν στα πετρώματα οι πολεοδομικές άδειες. Το νομικό πλαίσιο τις επιτρέπει (…), κεντρική διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση της επιζητεί και τις κατευθύνει, όλα στον βωμό του τουρισμού. Το Σαρακήνικο είναι η πιό πρόσφατη “κατάκτηση” των κυκλωμάτων της αυθαιρεσίας. Είχε προηγηθεί επί δεκαετίες το πολεοδομικό έκτρωμα της Καλντέρας, το “φρύδι” της Σαντορίνης που κινδυνεύει από τις κατολισθήσεις, όπως λένε οι σεισμολόγοι τώρα που το νησί κουνιέται συθέμελα από τον Εγκέλαδο. Για πολεοδομικό έγκλημα έκανε λόγο ο Άκης Τσελέντης και δυστυχώς έχει δίκιο.
Παρόμοια συμβαίνουν και σε άλλα νησιά. Μήπως στην Τήνο δεν “ξεφυτρώνουν” φαραωνικές κατασκευές σε απόμερες πλαγιές δίπλα στη θάλασσα; Στην Μύκονο, το ίδιο δεν συμβαίνει υπό την προστασία τοπικών κυκλωμάτων και μιας “μαφίας” που μπορεί να προπηλακίσει εισαγγελείς, να δέρνει “αντιπάλους”, ακόμα και να δολοφονεί;
Σπεύδει τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για να προστατεύσει τοπία φυσικού κάλλους, και να αφαιρέσει τη σχετική αρμοδιότητα από τις πολεοδομίες. Πολύ λίγο, πολύ αργά. Η διαφθορά και οι κρίκοι της αλυσίδας της έχουν επισημανθεί πλειστάκις από τον Συνήγορο του Πολίτη και άλλες ανεξάρτητες αρχές. Εν τω μεταξύ αρμόδια υπουργεία και δήμοι τσακώνονται για τις ευθύνες (ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του lifo για το δαιδαλώδες πλαίσιο).
Εάν δεν απαντήσουμε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα στο εισαγωγικό δίλημμα και δεν παραδεχτούμε ότι ο αφηνιασμένος υπερτουρισμός δεν αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης επειδή γεμίζει τα ταμεία, εάν δεν αποφασίσουμε να δυσαρεστηθούν επιχειρηματίες και τοπικές κοινωνίες που έχουν εγκαταλείψει κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα και συνωθούνται κάτω από τις ανορθόγραφες ταμπελίτσες των “room to let” και το booking.com, τα …Σαρακήνικα θα πολλαπλασιάζονται.