Σαντορίνη: Διαδοχικές σεισμικές δονήσεις- Κλειστά σχολεία μέχρι τις 14/02- Οι συστάσεις στους πολίτες

Σαντορίνη: Διαδοχικές σεισμικές δονήσεις- Κλειστά σχολεία μέχρι τις 14/02- Οι συστάσεις στους πολίτες

Η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες συνεχίζεται αμείωτη ένταση, με τη Σαντορίνη και την Αμοργό να παραμένουν στο επίκεντρο για 14η συνεχόμενη ημέρα. Μάλιστα, μέσα σε μόλις μία ώρα καταγράφηκαν έξι διαδοχικοί σεισμοί, όλοι με ένταση μεγαλύτερη των 4 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό, πρόκειται για σεισμό μεγέθους 4,9 βαθμών Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ, 25 χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.

Από το πρωί του Σαββάτου, μέσα σε μισή ώρα, καταγράφηκαν τρεις δονήσεις μεγέθους 4,0-4,6-4,8 Ρίχτερ αντίστοιχα.

Η δεύτερη σημειώθηκε 27χλμ. νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με μέγεθος 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Στις 10:16 το πρωί του Σαββάτου σημειώθηκε η πρώτη ισχυρή δόνηση νότια της Αμοργού. Ο σεισμός είχε ένταση 4 Ρίχτερ και σημειώθηκε επίσης 16 χλμ. νότια της Αρκεσίνης.

Συγκεκριμένα, από τις 10:16 έως τις 11:24, σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις των 4 – 4,6 – 4 – 4,9 – 4,1 – 4,3 – 4,6 της κλίμακας Ρίχτερ στα ανοικτά της Αμοργού, στις 10:16 – 10:36 – 10:56 – 11:00 – 11:07 – 11:10 – 11:24.

Κλειστά μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου τα σχολεία σε Θήρα, Ιο, Ανάφη και Αμοργό

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

2. ⁠Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

3. ⁠Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Οι πολίτες θα πρέπει:

  • να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Παπαζάχος: Σαφώς καλύτερη η εικόνα – Δεν ενεργοποιείται το ηφαίστειο

«Σαφώς καλύτερη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤnews υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μια σχετική ύφεση, ενώ έχει σταματήσει και επέκταση της δραστηριότητας βορειοανατολικά. Παράλληλα όμως τόνισε πως «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε πως υπάρχει λήξη του συναγερμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαζάχος απαντώντας σχετικά με τις εκτιμήσεις πως αυτές οι σεισμικές δονήσεις ενεργοποιήσουν το ηφαίστειο της Σαντορίνης τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το ηφαίστειο με τη σεισμική δραστηριότητα, κάνοντας σαφές πως τέτοια ποσοτικά στοιχεία δεν έχουν παρουσιαστεί. Ενώ παράλληλα τόνισε πως δημιουργούν πρόβλημα τέτοια σενάρια εργασίας που δεν ισχύουν ζητώντας από τους συναδέλφους του που προχωρούν σε πανόμοιες εκτιμήσεις να παρουσιάσουν τα δεδομένα που τους οδηγούν εκεί.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι για τη στατικότητα

Οι σεισμοί δημιουργούν κατολισθητικά φαινόμενα στο νησί της Σαντορίνης ειδικά στην Καλντέρα όπου γίνονται αυτοψίες από το ΕΑΓΜΕ. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν χαρτογραφηθεί και χρειάζονται σε πρώτη φάση έναν έλεγχο του υπάρχοντος δικτύου προστασίας όσον αφορά στα πλέγματα και τα τοιχία αντιστήριξης, για τυχόν αστοχίες που μπορεί να έχουν και να χρήζουν συντήρησης και να καταβληθεί μία προσπάθεια με κάποια πρόσθετα μέτρα πάνω σε αυτά.

  • Στη βάση αυτή, αναμένεται οι επιστήμονες με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες ο δήμος και η περιφέρεια καλούνται να εφαρμόσουν.

Σκοπός είναι αρχές Μάρτη να υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα, δηλαδή οι πρώτες προτάσεις όσον αφορά τους ελέγχους που θα διενεργηθούν για τα μέτρα συντήρησης ενώ για εκτενέστερα έργα θα πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες, ευστάθειας πρανών για παράδειγμα, οι οποίες πρέπει να κοστολογηθούν για να υλοποιηθούν.

  • Την ίδια ώρα, όμως, στο πλαίσιο του προγράμματος προσεισμικών ελέγχων που διενεργεί ο ΟΑΣΠ, μέσα σε έξι ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 12.000 αυτοψίες.

Οι υποδομές που έχουν μεγαλύτερη σεισμική ανθεκτικότητα είναι οι σύγχρονες καινούριες κατασκευές που διαθέτουν όλα τα μέτρα, που προβλέπουν οι αντισεισμικοί συντελεστές που προβλέπονται από το πολεοδομικό κανονισμό.

  • Απεναντίας, τα παλιά κτήρια, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια είναι αυτά τα οποία είναι περισσότερο ευαίσθητα και για αυτό η οδηγία από την επιτροπή σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου που λειτουργεί υπό τον ΟΑΣΠ είναι οι κάτοικοι να μην πλησιάζουν τα παλιά κτίρια σε όλη αυτή την περιοχή, έως ότου το σύστημα ισορροπήσει.

Τα κτήρια αυτά εντοπίζονται κατά βάση στα χωριά, στους οικισμούς οι οποίοι είχαν δομηθεί πριν το 1980, όταν ο σεισμικός συντελεστής ήταν πολύ χαμηλός.

Σχετικά Άρθρα