Σαντορίνη: Συνεχίζεται η έξοδος – ”Κοιμάται” το ηφαίστειο – Ο Τσελέντης αναμένει 6 Ρίχτερ

Σαντορίνη: Συνεχίζεται η έξοδος – ”Κοιμάται” το ηφαίστειο – Ο Τσελέντης αναμένει 6 Ρίχτερ

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στη Σαντορίνη προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. Ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφέρθηκε στις δύο πιθανότητες για την εξέλιξη του φαινομένου στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επιστήμονες «έχουμε καταλήξει σε δύο πιθανότητες. Είτε θα έχουμε τον σεισμό 6 Ρίχτερ με μικρή πιθανότητα λόγω της εξέλιξης των πραγμάτων ή έχουμε μια δραστηριότητα με ταβάνι 5,2 – 5,3 Ρίχτερ, η οποία δυστυχώς όλα τα χαρακτηριστικά δείχνουν πως θα κρατήσει για αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες».

Ο κ. Παπανικολάου είπε πως η αποκλιμάκωση θα συμβεί όταν μειωθεί το μέγεθος και η συχνότητα των σεισμών. «Θα είμαστε μεν ανήσυχοι και θα παρακολουθούμε αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν θα έχουμε ζημιές σε σπίτια», συμπλήρωσε.

«Πιστεύω πως μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται, εφόσον επιβεβαιωθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης σε συνδυασμό με τις άλλες παραμέτρους που έχουμε εκεί, θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως παρά το ότι η δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες και λίγους μήνες, θα πρέπει να επανέλθουμε στο νησί, να γυρίσουν οι κάτοικοι. Δεν θα είναι κανονικότητα όπως παλιά αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους συγκεκριμένους σεισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό βλέπω πως είναι δύσκολο αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τον κόσμο», σημείωσε.

«Ξεχνώντας τα ακραία σενάρια που έχουν διακινηθεί από μη ειδικούς. Γιατί ειδικός δεν είσαι αν έχεις έναν τίτλο, σεισμολόγος, ηφαιστειολόγος. Τον έχεις όταν έχεις δουλέψει στην περιοχή. Δεν μπορεί ο καθένας να μπερδεύει τον κόσμο. Είναι πέντε – δέκα άνθρωποι στην Ελλάδα που έχουν άποψη γιατί έχουν δουλέψει και άλλοι τόσοι στο εξωτερικό με τους οποίους είμαστε σε ανοιχτή γραμμή», τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

”Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη

«Σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ θεωρήθηκε από τους ανθρώπους που ξέρουν την περιοχή και έχουν δουλέψει την περιοχή, δεν τέθηκε ποτέ ότι μπορεί να είναι στο πλαίσιο αναμονής. Το μέγιστο που περιμένουμε είναι της τάξεως του 6 ακριβώς γιατί το μεγάλο ρήγμα που υπάρχει και έχει διεγερθεί από τους σεισμούς, έχει διαστάσεις και ιστορικό που δικαιολογεί μέχρι 6. Όποιος έχει πει κάτι παραπάνω δεν έχει γνώση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων και της περιοχής», ανέφερε.

«Μέχρι προχθές που είχαμε 5,2 Ρίχτερ η πιθανότητα να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ ήταν αρκετά μεγάλη αλλά το τελευταίο τριήμερο δεν περάσαμε το 5,2 και αυτό έχει σημασία γιατί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μέχρι πριν δύο μέρες είχαμε καθημερινά αύξηση. Όμως τις τελευταίες δύο μέρες δεν έχουμε αύξηση και μάλιστα έχουμε μια μικρή μείωση», είπε ο κ. Παπανικολάου.

Για τα θέματα των ηφαιστείων «και στην Καμένη και στον Κολούμπο δεν περιμένουμε κάποια έκρηξη. Κάποια δραστηριότητα που ξεκίνησε πριν μήνες έχει σταματήσει εδώ και εβδομάδες στην Καμμένη και στον Κολούμπο φαίνεται να σβήνει, έχουν μείνει ελάχιστα γεγονότα άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ηφαιστειακή έκρηξη κανονική από τα δύο ηφαίστεια».

«Να ξεκαθαρίσω πως το ρήγμα της Αμοργού δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κάποιο γεγονός γιατί χρειάζεται δύο με τρεις αιώνες για να φορτίσει και να δώσει μεγάλο σεισμό», τόνισε.

Άκης Τσελέντης: ”Η σεισμική ακολουθία έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά”

Η σεισμική ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει επισημαίνει σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης σχετικά με τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό και επιμένει ότι η ακολουθία έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος, και υπογραμμίζει ότι το πλέον πιθανό είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.

Αναλυτικά αναφέρει:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Ένα νησί που γίνεται, όσον αφορά τη δόμηση, της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα»
Ο κόσμος στη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά κοντεύει να τρελλαθεί με αυτά που ακούει τις τελευταίες ημέρες.
1. Ο ένας λει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο.
2. Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο (χθες τα μάζεψε μετά από δημόσια παρατήρηση του συγγενή του Πρωθυπουργού).
3. Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από την άνοδο τη μάγματος.
4. Ο άλλο ανέφερε ότι το 5ρι τότε που είχε γίνει μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός και ότι θα έκανε τους υπολογισμούς του (μάλλον με τη βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης που είναι αυθεντία) να το σιγουρέψει.
5. Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R μετά βέβαια τις δικές μου εκτιμήσεις, τα 5 έγιναν 5,5 μετά 6 μετά λίγο παραπάνω από 6.
6. Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά)
7. Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία» να δηλώνει ότι με υπολογισμούς του (!) όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα (όταν εγώ σε προηγούμενη ανάρτηση μου απέδειξα ότι η ενέργεια ενός 7ρι είναι 32,967 φορές της ενέργειας ενός σεισμού 4R!!) Δηλαδή όπως έλεγαν οι αρχαίοι «Πάρ’ τ’ αυγό και κούρευτο».
ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ (δηλ. τι πιστεύω):
1. Η ακολουθία ΔΕΝ έχει εξασθενήσει (αυτό δε μπορείς να το ισχυριστείς όπως ακούω μέσα σε λίγες μέρες παρακολούθησης).
2. Έχει ΠΡΟσεισμικά χαρακτηριστικά.
3. Ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα (sic)
4. Το ποιο πιθανό (δε μπορώ να σας πω ποτέ ακριβώς) είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και την μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R (μην αρπάξουν το 7 κάποια κίτρινα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και το κάνουν σημαία για να μαζεύουν κλικ).
5. Εύχομαι να γίνει ο κυρίως σεισμός γρήγορα γιατί όσο καθυστερήσεις θα αυξάνει το αναμενόμενο μέγεθος.
6. Δυστυχώς είτε έχει γίνει είτε δεν έχει γίνει ο κυρίως σεισμός θα έχουμε για μεγάλο διάστημα της τουριστικής περιόδου σεισμούς.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

1. Αν γίνουν 6R στην περιοχή της ακολουθίας σίγουρα θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια.
2. Επειδή το ρήγμα είναι κανονικό με μια συνιστώσα προς την κατεύθυνση του νησιού ο σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Οία.
3. Τσουνάμι θα γίνει αλλά θα είναι μικρό (λίγων μέτρων).
4. Αν πάρουμε το πολύ λιγότερο αλλά υπαρκτό σενάριο των 7R τότε θα δημιουργηθούν πολλαπλάσιες των παραπάνω επιπτώσεις και πολλές αστοχίες στη Σαντορίνη, Αμοργό και τα γύρω νησιά και με σημαντικό τσουνάμι που θα φτάσει αρκετά μακριά.
ΑΝ ΕΜΕΝΑ ΕΚΕΙ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ
Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι επιτροπές.
1. Θα εφάρμοζα τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Χθες είδα ένα ρεπορτάζ από μπαρ που τα μπουκάλια ήταν χωρίς κάποια στοιχειώδη προφύλαξη, ελεύθερα στα επάνω ράφια. Θα φταίει ο σεισμός μετά αν ο μπάρμαν φάει κανένα μπουκάλι με βότκα στο κεφάλι;
2. Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.
3. Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.
Φυσικά όλα τα κανάλια και όλες οι εκπομπές φιλοξενούν «αυθεντίες», πολλές άσχετες με τη Σεισμολογία, που ξεστομίζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων αμφιλεγόμενες απόψεις.
Χθες είδα ένα σοβαρό και έμπειρο σεισμολόγο, να τον κάνουν βόλτα, σε ζωντανή σύνδεση, με το ελικόπτερο του καναλιού πάνω από τη καλδέρα!

Φυσικά οι δημοσιογράφοι τη δουλειά τους κάνουν. Με την τρομολαγνία αυξάνουν τηλεθεάσεις.
Μου έκανε άσχημη εντύπωση όταν χθες απεκάλυψα στην ανάρτηση μου την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να διεμβολίσουν την επιτροπή τοποθετώντας αυθαίρετα άτομο με συγγενική σχέση με την ηγεσία και τους παρατρεχάμενους του, κανένας δεν αντέδρασε εκτός από το πρόεδρο της επιτροπής τον Ευθύμη το Λέκκα που επενέβη σε επίπεδο υπουργού.

Ούτε ένα σχόλιο ούτε ένα like από τους συναδέλφους της επιτροπής! Πρέπει να κάνουν τα καλά παιδιά μήπως και τσιμπίσουν κανένα προγραμματάκι φαίνεται … Καλά τόσα χρόνια δεν έχουν καταλάβει ότι αν δε σπάσεις αυγά ομελέτα δεν γίνεται; Μάλλον προτιμούν την ομελέτα με τα τοπικά Σαντορινιά ντοματάκια.
Για αυτό εγώ συνειδητά, παρά τις άπειρες και πιεστικές προσκλήσεις που δέχομαι καθημερινά, αρνούμαι να συμμετέχω σε αυτό το γαϊτανάκι της μαιντανοποίησης.
Μου ανέφεραν ότι δέχονται τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες να με βγάλουν στα κανάλια τους, δηλαδή να συμμετάσχω σε ένα show που δεν θα μπορώ να ξετυλίξω τις απόψεις μου και να με διακόπτουν αν λέω κάτι που δεν θα αρέσει στις ιδιοκτησίες των σταθμών τους.
Επέλεξα να αναρτώ τις όποιες απόψεις μου στον τοίχο μου που επισκέπτονται (το λέω από μετρήσεις του ΦΒ και δεν εννοώ τα like) εκατοντάδες χιλιάδες άτομα (τα οποία ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνουν να με διαβάζουν) τα οποία με τη σειρά τους τις κοινοποιούν.
Και κάτι άλλο τώρα:
Χθες παρακολουθώντας τις δηλώσεις του προέδρου των πολιτικών μηχανικών Σαντορίνης, δεν πίστευα στα αυτιά μου.
Ακούστε τι είπε το άτομο: «δεν γίνεται η πολεοδομία να ελέγξει αν κάποιος πήρε άδεια για μια αποθήκη και έκανε ολόκληρη παράνομη και στατικά ευάλωτη κατασκευή αν δεν υπάρχει εκ των προτέρων καταγγελία»
Δηλαδή η στατική και πολεοδομική ορθότητα της περιοχής στηρίζεται στη ρουφιανιά!
Ακολούθως, σταματώ στην ορθή δήλωση του Πρωθυπουργού χθες κατά την χθεσινή επίσκεψη του: «Προλαμβάνουμε τα γεγονότα αντί να τρέχουμε να τα αντιμετωπίζουμε μετά».

Δεν τον είδα όμως να θέτει τον δάκτυλον επί (εις) τον τύπον των ήλων και εξηγούμαι:
Έπρεπε να έχει μαζί του ομάδα ικανών υπαλλήλων και μηχανικών από την κεντρική πολεοδομία Αθηνών, οι οποία για 10 μέρες θα είχαν πάρει όλους τους φακέλους των αμφισβητούμενων κατασκευών στο φρύδι της καλδέρας και θα τους είχαν ξεσκονίσει για πολεοδομικές κλπ παρανομίες.
Με τα στοιχεία αυτά και τον υπεύθυνο της πολεοδομίας Σαντορίνης, τον πρόεδρο του τοπικού τεχνικού επιμελητηρίου και φυσικά το Δήμαρχο να επισκεφθεί κραυγαλέες περιπτώσεις και να ζητήσει ΔΗΜΟΣΙΑ μπροστά στις κάμερες, το λόγο γιατί έγιναν, και να απαιτήσει άμεσα την καθαίρεση ΟΛΩΝ των αυθαιρεσιών και την ενίσχυση της στατικής επάρκειας διαφορετικά την αφαίρεση των αδειών λειτουργίας για όλα τα κτίρια.

Φυσικά να απαιτήσει και εισαγγελική παρέμβασή για τους εμπλεκομένους ιδιωτικούς και δημόσιους λειτουργούς. Με αβροφροσύνες με τους τοπικούς φορείς και καθυσυχαστικές σεισμολογικές δηλώσεις δε γίνεται δουλειά.

Κλειστά τα σχολεία μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό – Αλλεπάλληλες δονήσεις έως και 4,9 Ρίχτερ

Η Πολιτική Προστασία, μετά τη συνεδρίαση των επιστημόνων υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ανακοίνωσε ότι κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Οι επιτροπές που συνεδρίασαν αποφάνθηκαν επίσης ότι η σεισμική ακολουθία που παρατηρείται παραμένει σταθερή και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα ενώ θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Πάντως, ανησυχία προκάλεσαν το πρωί στους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού η έντονη σεισμική δραστηριότητα με δονήσεις που έφτασαν τα 4,9 Ρίχτερ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτικής Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα (8/2) το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).

2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου.

3. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες. Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Λεωφ. Κηφισίας 37-39, 15123 Μαρούσι Τηλ: 213 1510176/190/978/958/969, Fax: 213 1510182, E-mail: [email protected] civilprotection.gov.gr Twitter: @GSCP_GR, Facebook: @CivilProtectionGreece, Instagram: @civilprotectiongreece

4. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα: Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων,

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών,

-να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες),

-να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,

-να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό. Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 18:00.

Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Επιστρέφει η έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες

Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες με διαδοχικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ τις τελευταίες ώρες σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Πιο αναλυτικά, στις 11:00 κατεγράφη σεισμός 4,8 Ρίχτερ 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, ο οποίος λίγο αργότερα αναθεωρήθηκε σε 4,9 Ρίχτερ, ενώ προηγήθηκαν άλλες δύο δονήσεις: 4,6 Ρίχτερ στις 10:36 25 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού και 4, 1 Ρίχτερ στις 10:56 10 Χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία από τους επιστήμονες για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες με τα δεδομένα να έδειχναν φθίνουσα πορεία, με τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα να είναι ασθενείς με 4,1 και 4,4 Ρίχτερ.

«Σαφώς καλύτερη» χαρακτήρισε την κατάσταση ο καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤnews υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει μια σχετική ύφεση, ενώ έχει σταματήσει και επέκταση της δραστηριότητας βορειοανατολικά. Παράλληλα όμως τόνισε πως «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να πούμε πως υπάρχει λήξη του συναγερμού».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Παπαζάχος απαντώντας στους Δημήτρη Κοτταρίδη και Νίνα Κασιμάτη σχετικά με τις εκτιμήσεις πως αυτές οι σεισμικές δονήσεις ενεργοποιήσουν το ηφαίστειο της Σαντορίνης τόνισε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το ηφαίστειο με τη σεισμική δραστηριότητα, κάνοντας σαφές πως τέτοια ποσοτικά στοιχεία δεν έχουν παρουσιαστεί. Ενώ παράλληλα τόνισε πως δημιουργούν πρόβλημα τέτοια σενάρια εργασίας που δεν ισχύουν ζητώντας από τους συναδέλφους του που προχωρούν σε πανόμοιες εκτιμήσεις να παρουσιάσουν τα δεδομένα που τους οδηγούν εκεί.

Στην ίδια εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5» μίλησε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Δημήτρης Τούλης, μεταφέροντας το βασικό αίτημα πως πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τα παιδιά του νησιού που φέτος δίνουν Πανελλήνιες, όπως προβλέπει και σχετικός νόμος και μεταξύ άλλων σημειώνει πως εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές

Έλεγχοι στατικότητας στα κτίρια της Σαντορίνης

Οι έλεγχοι στα κτήρια στην Σαντορίνη για την στατικότητα συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς ενώ έκλεισαν δυο ακόμη δρόμοι: ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας και – για τα οχήματα άνω των 12 μέτρων και άνω των 45 τόνων – ο επαρχιακός δρόμος του όρμου Αθηνιού – Φηρών- Περίσσας.

Μητσοτάκης για Σαντορίνη: ”Όχι σενάρια καταστροφής – Ελπίδα ότι το φαινόμενο θα εκτονωθεί

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τη Σαντορίνη, όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και συνομίλησε με τοπικούς φορείς σχετικά με τις ανάγκες και τη στήριξη του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετέβη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», το οποίο βρίσκεται στο νησί από τις αρχές της εβδομάδας, όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τους προληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει σε δημόσια κτήρια και για τις παρεμβάσεις σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του νησιούΕπομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης, να είμαστε παρόντες και να δρούμε προληπτικά χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σύσκεψη στις αρχές της επόμενης βδομάδας με τα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε έμφαση και στα ζητήματα των υποδομών για τη Σαντορίνη, τα οποία είπε «πρέπει να αντιμετωπιστούν». Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η αποφυγή των φαινομένων κατολίσθησης.

«Αυτό το οποίο θα κάνω άμεσα, ειδικά για το εργατικό δυναμικό είναι να σας φέρω σε επαφή διαμέσου του Δημάρχου με το Υπουργείο Εργασίας και με τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να δούμε αν υπάρχουν κάποια ειδικά μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Σαντορίνη, τα οποία κρίνουμε αυτή τη στιγμή ότι είναι απαραίτητο τουλάχιστον να τα συζητήσουμε, να τα έχουμε στη φαρέτρα μας. Ελπίζω να μη χρειαστεί τίποτα, αλλά πρέπει να είμαστε πάλι έτοιμοι για κάθε σενάριο. Θα προκαλέσω μια τέτοια σύσκεψη λοιπόν, μέσω του Δημάρχου με τα συναρμόδια υπουργεία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ζητήματα υποδομών τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα», ανέφερε.

Έπειτα, αναφέρθηκε σε δύο άμεσες προτεραιότητες.

«Η μία είναι η αποφυγή φαινομένων κατολίσθησης και η σταθεροποίηση των πρανών της Καλντέρας. Το δεύτερο, το οποίο τίθεται μετ’ επιτάσεως, είναι η χρηματοδότηση των πυλών διαφυγής. Ένα πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει για μια πρώτη χρηματοδότηση 3.000.000 ευρώ. Θα κινηθούμε μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για λόγους μέγιστης δυνατής ταχύτητας, ώστε στο νότιο τμήμα του νησιού να μπορεί να φτιαχτεί μία πύλη διαφυγής η οποία να μπορεί να μας καλύψει σε οποιοδήποτε έκτακτο σενάριο. Έχουμε συζητήσει και με το Δήμαρχο και με τον Περιφερειάρχη και νομίζω ότι εδώ πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία και της τοπικής κοινωνίας για το ποιο είναι το όραμά μας για την Σαντορίνη του μέλλοντος. Και αυτό έρχεται και τέμνεται με απόλυτο τρόπο με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και πως βλέπουμε τη μελλοντική ανάπτυξη του νησιού. Είναι κάτι το οποίο ήδη δρομολογείται και το οποίο θα ήθελα να είναι το προϊόν μιας ευρείας διαβούλευσης με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων του νησιού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά Άρθρα