Ανασχηματισμός και ψήφος εμπιστοσύνης-Το Μαξίμου στις μυλόπετρες των Τεμπών

Ανασχηματισμός και ψήφος εμπιστοσύνης-Το Μαξίμου στις μυλόπετρες των Τεμπών

Ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για τον ανασχηματισμό αλλά και το εύρος του βρίσκονται στο τραπέζι των αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου και θα είναι ο πρωθυπουργός αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση. Κι αυτό διότι η επιλογή του χρόνου θα συνδυαστεί, αφενός με τυχόν νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών που θα επιβαρύνουν το αρνητικό κλίμα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αφετέρου με τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης αλλά και τις νέες μεγάλες συγκεντρώσεις στις 28 Φεβρουαρίου.

Αναμένεται, δε, αυτές οι συγκεντρώσεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες από τις προηγούμενες καθώς εκτός από το κάλεσμα των οικογενειών των θυμάτων θα συμμετάσχουν πανεπιστήμια, σχολεία και συνδικάτα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τάσσονται υπέρ ενός ανασχηματισμού άμεσα, ώστε να φανεί ότι το Μαξίμου ελέγχει το παιγνίδι ακόμα και σε συνθήκες κρίσης και, κυρίως, ότι ακούει και λαμβάνει άμεσα υπόψη τα μηνύματα της κοινωνίας. Η προσδοκία τους είναι ότι έτσι μπορεί να περιοριστεί η απήχηση των όποιων κινήσεων της αντιπολίτευσης στις δύσκολες ημέρες του «σκληρού Φλεβάρη». Ο αντίλογος που ακούγεται επισημαίνει ότι καθώς αναμένονται δύο πορίσματα, η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας και, τέλος, οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στα δύο χρόνια από το δυστύχημα (28 Φεβρουαρίου), ο ανασχηματισμός θα ήταν σκόπιμο είναι να γίνει μετά, ώστε να σηματοδοτήσει το κλείσιμο αυτού του κύκλου κι ένα νέο ξεκίνημα.

Οι αλλαγές στο Μαξίμου, με καθοριστική την επιστροφή του Γ. Γεραπετρίτη, πιθανόν σε ρόλο υπουργού Επικρατείας, θα κρίνουν την έκταση και το βάθος του ανασχηματισμού. Προεξοφλείται αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και διαχωρισμός από το Υποδομών, για να σηματοδοτηθεί ότι –στον απόηχο των Τεμπών- θα δοθεί προτεραιότητα στις Μεταφορές και δη αυτές της σταθερής τροχιάς.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε έντονα τις τελευταίες ημέρες είναι εάν η κυβέρνηση πρέπει να αναμένει και να προετοιμάζεται για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και με την συνδρομή όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ή να προχωρήσει σε μία κοινοβουλευτική κίνηση που θα την απενεργοποιεί. Συνεργάτες του πρωθυπουργού του εισηγήθηκαν να πάρει εκείνος πρώτος την πρωτοβουλία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, κάτι που, όπως λένε, ακυρώνει την πρόταση μομφής.

Πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ή πρόταση δυσπιστίας;

Ωστόσο, φαίνεται ότι επικράτησε η άποψη περί αναμονής της πρότασης δυσπιστίας, κι αυτό, όπως μαθαίνει το libre, διότι:

-Η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν -με βάση τον κανονισμό της Βουλής- μία κοινοβουλευτική διαδικασία τριών ημερών, με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, και η αντιπολίτευση θα την αξιοποιούσε εκ των πραγμάτων με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα το έκανε και με την μομφή στην κυβέρνηση. “Δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό”, είπαν κάποιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

-Από την άλλη, εάν ο πρωθυπουργός αφήσει να εκδηλωθεί η κίνηση με το αίτημα για πρόταση δυσπιστίας, επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, η αντιπολίτευση, ωστόσο, χάνει το δικαίωμα να επανέλθει με παρόμοια πρόταση πριν παρέλθουν έξι μήνες, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Εκείνο που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι, όπως συνέβη και με την προανακριτική για τον υπό παραίτηση υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να αρχίσουν να φτάνουν στη Βουλή και άλλες δικογραφίες από την εισαγγελία εφετών Λάρισαν με αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Πηγές του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, θα φτάσουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή δικογραφίες για επιπλέον 4 έως και 7 πολιτικά πρόσωπα, πρώην υπουργούς και υφυπουργούς, οι οποίοι φέρονται να ενεπλάκησαν στη διαχείριση της τραγωδίας κατά τρόπο που ενδεχομένως να δυσχέρανε την διερεύνηση. Το ίδιο υποστηρίζουν και οι νομικοί παραστάτες των οικογενειών των θυμάτων, γι αυτό, άλλωστε, υπήρξε και η αντίδραση του Νίκου Πλακιά και άλλων γονέων θυμάτων στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική. Θεωρούν, δηλαδή, ότι τα στοιχεία που θα έρθουν στη Βουλή θα είναι συντριπτικά και αδιάσειστα.

Μπαράζ προανακριτικών

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας θα προχωρήσουν από κοινού σε μπαράζ προανακριτικών. Η διαφωνία τους έγκειται στο εάν πρέπει να είναι προανακριτικές “μίας ημέρας”, ώστε να παραπεμφθεί αμέσως η κάθε υπόθεση στον φυσικό δικαστή, ή κανονικής διάρκειας, κάτι που, όμως, ενέχει τον κίνδυνο κομματικών διαγκωνισμών (όπως έγινε στην εξεταστική) με διαφορετικά πορίσματα και, τελικά, πιθανώς την απαλλαγή των πολιτικών προσώπων.

Όλα αυτά τα προσμετρά η κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται πως οι επόμενοι μήνες θα εξελιχθούν πολιτικά υπό το βάρος της απόδοσης ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών: με τους πολίτες στους δρόμους ως μοχλός συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων που ζητούν δικαιοσύνη, με τις προανακριτικές στη Βουλή, και αργότερα με την έναρξη της δίκης. Το γεγονός, δε, ότι στην έρευνα της Metron Analysis διαπιστώνεται πως ακόμα και η πλειονότητα των ψηφοφόρων που στηρίζουν τη Ν.Δ θεωρούν πως υπήρξε συγκάλυψη, είναι ένα στοιχείο που το Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να διαχειριστεί. Ο ανασχηματισμός είναι μία τέτοια προσπάθεια, είναι εξαιρετικά δύσκολο, όμως, να αποδειχτεί επαρκής.

Σχετικά Άρθρα