Βουλή: Πότε ψηφίζεται η προανακριτική για Τριαντόπουλο- Παρασκήνιο, δηλώσεις, συζητήσεις βουλευτών

Βουλή: Πότε ψηφίζεται η προανακριτική για Τριαντόπουλο- Παρασκήνιο, δηλώσεις, συζητήσεις βουλευτών

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εκτός από την Σαντορίνη, σεισμικές δονήσεις καταγράφονται και στο πολιτικό σκηνικό με επίκεντρο τη Βουλή, καθώς το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μοιάζει με “ηφαίστειο” έτοιμο να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για το κυβερνών κόμμα της ΝΔ αλλά και για την αντιπολιτευση που εμφανίζεται διχασμένη για την κοινοβουλευτική διαχείριση ανάδειξης των πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Η πρόταση από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή της Βουλής με τη κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση, σχετικά  το “μπάζωμα” της περιοχής του δυστυχήματος είναι γεγονός και πλέον τρέχει ο χρόνος για τη σύσταση της με βάση τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 154 του ΚτΒ η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους εντός επτά ημερών.

Ακολούθως συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια  πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών και μετά τη συζήτηση της πρότασης ακολουθεί μυστική ψηφοφορία στην οποία δεν μετέχει το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης αν είναι βουλευτής. Η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς Γνωμoδoτικoύ Συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, άλλως η οικεία πρόταση απορρίπτεται.

Να σημειωθεί ότι αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά. Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών παραγόντων κατά πάσα πιθανότητα η προανακριτική επιτροπή θα συσταθεί πριν από την θλιβερή επέτειο του δυστυχήματος (28/2).

  • Το κλίμα είναι ήδη βαρύ στην ΚΟ της ΝΔ και αυτό φάνηκε κατά τη χθεσινή η διαδικασία της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ και στα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρατεί αναβρασμός, καθώς διατυπώνονται αντικρουόμενες απόψεις και προτάσεις επί της διαδικασίας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υποκριτική την παραίτηση Τριαντόπουλου.  

Ο Χρ. Τριαντόπουλος ήταν παρών στην ψηφοφορία όπως και ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δεν κάθισε απομονωμένος στα “ορεινά” όπως στη δεύτερη ψηφοφορία, αλλά στα μπροστινά έδρανα της πλειοψηφίας, έχοντας δίπλα του, τους βουλευτές Μάνο Κόνσολα και Αναστάσιο Δημοσχάκη, με τους οποίους συνομιλούσε. Κάποια στιγμή μάλιστα τον πλησίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Δημήτρης Καιρίδης, με τους οποίος συνομίλησε επίσης και φαινόταν μάλιστα ευδιάθετος!

Παρών και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ψήφισε υπέρ του Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος και αυτή τη φορά κάθισε στα “ορεινά” της Βουλής. Μετά μάλιστα από τη ψηφοφορία είχε μια σύντομη συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες , κατα τη διάρκεια της οποίας “κάρφωσε” και πάλι το Μαξίμου καθώς κληθείς να σχολιάσει την προαναγγελία παραίτησης του Χρ. Τριαντόπουλου είπε με νόημα ” Και το το προαναγγέλλει από τώρα; Θα μείνει δηλαδή δεκαπεντε ημέρες υπουργός; Τι να σχολιάσω; Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Όταν ήμουν εγώ πρωθυπουργός, μετρούσε και το κάθε δευτερόλεπτο” σημειώνοντας ότι και τώρα, όπως και τότε  “οι εποχές είναι δύσκολες”

Παράλληλα ο Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, βρέθηκε σε “πηγάδι” με γαλάζιους βουλευτές στο εντευκτήριο της Βουλής μαζί με τους Περικλή Μαντά, Χρήστο Κέλλα, Γιώργο Κώτσο, Λάκη Βασιλειάδη και Σταύρο Παπασωτηρίου. “Δεν έχω να πω κάτι άλλο, ό,τι είχα να πω το είπα στη δήλωση μου”, είπε προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες και με τον γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη να δηλώνει στις κάμερες “αποφάσισε να διευκολύνει με τον τρόπο του την πρόοδο των ερευνών” και σημειώνοντας “Είναι προφανές ότι υπάρχει ένας διαγκωνισμούς μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης για ποιος θα πρωτοστατήσει σε έναν αγώνα εργαλειοποίησης της τραγωδίας”.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, οι οποίες προδιαγράφουν ενδεχομένως τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τέταρτη ψηφοφορία, καθώς δήλωσε ότι “Μετά τις καθημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το έγκλημα των Τεμπών και το σχέδιο συγκάλυψης, τη διάχυτη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη, την παραδοχή του κυρίου Μητσοτάκη ότι η Εξεταστική Επιτροπή επί προεδρίας του κυρίου Τασούλα απέκρυψε την αλήθεια, αλλά και το γεγονός ότι στην τρίτη ψηφοφορία ο κ. Τασούλας δεν συγκέντρωσε ευρύτερη αποδοχή, καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον κ. Τασούλα από υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε η υπερκομματική υποψηφιότητα της κας Λούκας Κατσέλη να αποτελέσει θεσμική εγγύηση για το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία στην Ελλάδα”.

“Η παραίτηση Τριαντόπουλου είναι το πολιτικό αποτέλεσμα της απόφασής μας να μπει στο κάδρο της έρευνας” λέει η πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με τη Μιλένα Αποστολάκη να δηλώσει στο Περιστυλιο απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ “Η πρόταση δυσπιστίας οφείλει να κατατεθεί όταν όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την συγκάλυψη και την απόπειρα χειραγώγησης της ελληνικής κοινωνίας είναι στη διάθεση της αντιπολίτευσης” και ότι “Η σύσταση προανακριτικής επιτροπής και η παραίτηση Τριαντόπουλου αναδεικνύουν με εκκωφαντικό τρόπο πόσο υπόλογος είναι ο πρωθυπουργός για την προστασία που προσέφερε στον κ. Καραμανλή”.

“Αποδεικνύεται για τρίτη συνεχόμενη φορά ότι ο κ Τασούλας είναι ένα πρόσωπο ανεπιθύμητο από την πλειοψηφία της βουλής, 160 βουλευτές είναι στην πραγματικότητα 110, αφού οι 50 είναι μπόνους. Έχουμε μια μειοψηφική επιλογή, ένα πρόσωπο ανεπιθύμητο από την κοινωνία που καταγγέλεται από τις οικογένειες των θυμάτων. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι μεταξύ αυτών που πρέπει να δικαστεί για τα Τέμπη. Η Πλεύση θα στηρίξει κάθε διαδικασία αποκάλυψης της αλήθειας και θα επιμένει για να καθίσουν στο σκαμνί όλοι οι υπεύθυνοι” δήλωσε στο Περιστύλιο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανακοινώνοντας ότι με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητά να συνεδριάσει η Επιτροπή για το ζήτημα των χαμένων και κρυπτόμενων δικογραφιών των Τεμπών. “Εκείνων που δεν ανακοινώθηκαν. Και να κληθούν Μητσοτάκης και Τασούλας γιατί έκρυβαν τις δικογραφίες. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν μπορεί σήμερα να μην γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσες και ποιες δικογραφίες ανακοινώθηκαν” επισήμανε

Στη Βουλή εμφανίστηκε χθες μετά από πολύ καιρό και ο  Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να προεδρεύσει σύσκεψης των 6 βουλευτών που πρόσκεινται στο Κίνημα. Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή  επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για την απόφασή του να καταθέσει πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον υπό παραίτηση Χρήστο Τριαντόπουλο και σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους όσο και σε δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες  άφησε να εννοηθεί πως οι έξι βουλευτές του δεν θα τη στηρίξουν με την ψήφο τους.

“Αυτή η πρόταση είναι πρόωρη και είναι απαράδεκτο να το κάνει αυτό το ΠΑΣΟΚ από το πουθενά με στοιχεία που ήταν γνωστά μήνες πριν. Είναι απαράδεκτο, είναι στυγνός οπορτουνισμός. Η πολιτική στάση αυτή τη στιγμή είναι να ασκήσουμε πίεση. Δεν είναι αυτό που θέλουν οι συγγενείς”, είπε και πρόσθεσε πως σε ανάρτησή του έχει αναφέρει πως πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να πάνε σε προανακριτική επιτροπή, αλλά “δεν μπορείς με μισά στοιχεία να βγάλεις το συμπέρασμα και να αλλάξεις επικοινωνιακά και πολιτικά το αφήγημα. Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο για ξέπλυμα. Δεν λέω ότι είναι, θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο”.  Μάλιστα σχολίασε πως μέσα σε λίγες ώρες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα έπρεπε να συγκροτηθεί μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας. “Μα είναι δυνατόν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ σε λίγες ώρες να έχουν συμφωνήσει σε αυτό; Εδώ πάνε να βγάλουν εξιλαστήριο θύμα…” ανέφερε και επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως “δεν έχει αμφιβολία ότι μια πρόταση μομφής θα εξελιχθεί σε επικοινωνιακό σόου, ενώ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και γι αυτό οι 6 βουλευτές του Κινήματος  κατέθεσαν σχετική τροπολογία. “Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”, είπε, καλώντας τη Βουλή να την ψηφίσει.

Εν κατακλείδι ο προβληματισμός είναι πιο εμφανής και μεγαλύτερος μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να δηλώσουν συμμετοχή στην προανακριτική επιτροπή μετά και  τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτακης στον Alpha για το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής και υπό το βάρος των γεγονότων. Την ίδια ώρα  η αντιπολίτευση παρά τις εσωτερικές διαφωνίες, εντείνει την πίεση της προς τη κυβέρνηση και δεν αποκλείεται την Τετάρτη 12/2 στην τέταρτη ψηφοφορία για τη εκλογή ΠτΔ, οπότε και αναμένεται η εκλογή του Κώστα Τασούλα με 160 ψήφους, καθώς η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 151 βουλευτές να καταγραφεί αποχή ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς τουλάχιστον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του Κ. Τασούλα στο ζήτημα των δικογραφιών για τα Τέμπη που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή.

“Ήδη πριν από την πρώτη ψηφοφορία για τον ΠτΔ μιλήσαμε για την ανάγκη ο κύριος Μητσοτάκης, αν έχει στοιχειώδη σεβασμό προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, να αποσύρει την υποψηφιότητα Τασούλα. Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να το πράξει αυτό. Από εκεί και πέρα εμείς θα αναλάβουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να στείλουμε το μήνυμα ότι μια τέτοια διαδικασία και με ένα τέτοιο πρόσωπο δεν μπορεί από εμάς να νομιμοποιηθεί” δήλωσε με νόημα προς αυτή την κατεύθυνση στον Αθήνα 9.84 ο προεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

Σχετικά Άρθρα