Θα γίνει μεγάλος σεισμός στη Σαντορίνη; Τι απαντούν Λέκκας, Παπαζάχος
![Θα γίνει μεγάλος σεισμός στη Σαντορίνη; Τι απαντούν Λέκκας, Παπαζάχος](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini_seismoi_lekkas_papazahos-850x560.webp)
Στραμμένα τα βλέμματα στους επιστήμονες καθώς η αγωνία κορυφώνεται για τον χορό των Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με το μεγάλο ερώτημα να παραμένει: Πότε και αν σημειωθεί κάποιος κύριος σεισμός και τι μέγεθος θα έχει. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 επέμεινε στην άποψη που έχει διατυπώσει λέγοντας:
«Δεν περιμένουμε σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ» καθησυχάζοντας τους κάτοικους του νησιού που βρίσκονται σε αναβρασμό τα τελευταία 24ωρα.
«Το γεγονός πως δεν υπήρξε άλλος σεισμός μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ, δεν μπορεί να θεωρηθεί αισιόδοξο μήνυμα, αφού πρέπει να κοιτάζουμε τη συνολική εικόνα» υπογράμμισε ο ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. «Η εκτόνωση ίσως γίνει μέσα στην εβδομάδα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα είναι μεγαλύτερη των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ» δήλωσε.
Η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί, λέει στην «Κ» ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος αυτές τις ημέρες βρίσκεται διαρκώς στη Σαντορίνη, και προσθέτει ότι τα νέα μηχανήματα που εγκαταστάθηκαν αυτή την εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή θα δώσουν στοιχεία για ακριβέστερη επιστημονική εξήγηση.
Ο καθηγητής πάντως τονίζει ότι, με βάση τα επιστημονικά και ιστορικά δεδομένα, η σεισμική ακολουθία δεν θα προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου.
“Το αν θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός εξαρτάται από λεπτομέρειες που σχεδόν ποτέ η Σεισμολογία δεν μπορεί να έχει. Φανταστείτε ότι πάτε να σπάσετε ένα κομμάτι ξύλο και το ξύλο έχει ρόζο στη μέση που σας εμποδίζει. Αν θα σπάσει ο ρόζος μια και κάτω ή αν θα σπάσει λίγο λίγο εξαρτάται από λεπτομέρειες. Τέτοιες λεπτομέρειες σε αυτόν τον βαθμό για το εσωτερικό της γης δεν έχουμε. Στη Σεισμολογία λέμε ότι ούτε ο ίδιος ο σεισμός όταν ξεκινάει δεν ξέρει πόσο μεγάλος θα είναι. Φανταστείτε ένα φερμουάρ που ξεκινάει να ανοίξει αλλά σε κάποιο σημείο στομώνει. Τότε σταματάει ο σεισμός. Και μετά ανοίγει βίαια και τότε έχουμε έναν μεγάλο σεισμό. Δεν έχουμε ούτε επιστημονικά ούτε ιστορικά δεδομένα ότι ένας σεισμός μπορεί να προκαλέσει έκρηξη του ηφαιστείου”.
“Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει η διάρκεια της ακολουθίας. Εχουμε μέλλον μπροστά μας, θέλει υπομονή. Ευτυχώς η εποχή για τη Σαντορίνη και την Ελλάδα είναι βολική. Αυτές οι ακολουθίες τραβάνε πολύ. Και αν γίνει και κάποιος πιο μεγάλος, θα έχει και μετασεισμική ακολουθία που θα σβήσει σιγά σιγά. Σβήνει σημαίνει αραιώνουν οι σεισμοί, δεν σημαίνει μικραίνουν τα μεγέθη. Μπορεί να γίνει και ένα πεντάρι τον Ιούλιο, δυστυχώς”.
“Oταν ξυπνάει ένα ρήγμα, πολλές φορές δεν είναι ένα μόνο ρήγμα αλλά αυτό που ονομάζουμε ρηξιγενής ζώνη, πολλά ρήγματα δεξιά και αριστερά. Ομως, όταν ξεκίνησαν όλα αυτά δεν υπήρχαν τα μηχανήματα που χρειαζόμασταν στην περιοχή. Οι σταθμοί μας ήταν στη Σαντορίνη αλλά το ρήγμα βρισκόταν σε απόσταση από το νησί, οπότε δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρή εικόνα. Τα δεδομένα των πρώτων ημερών ήταν θολά, έδειχναν μια κατανομή σε τεράστια περιοχή και αυτό δημιουργεί παρερμηνείες ως προς την έκταση του ρήγματος και κατά συνέπεια και ως προς το μέγεθος του σεισμού. Βάλαμε μηχάνημα στην Ανυδρο, στην Ανάφη και σήμερα στην Αμοργό και έτσι έχουμε σεισμογράφους πάνω στα σημεία. Τώρα θα ξέρουμε περισσότερα”.