Σαντορίνη: “Δεν περιμένω μεγάλο σεισμό, αλλά έκρηξη του ηφαιστείου” – Η εκτίμηση Ζεληλίδη

Σαντορίνη: “Δεν περιμένω μεγάλο σεισμό, αλλά έκρηξη του ηφαιστείου” – Η εκτίμηση Ζεληλίδη

Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε φάση ενεργοποίησης και ότι μια έκρηξη είναι επικείμενη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή συνδέεται με την άνοδο της λάβας, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα έκρηξης.

Ο κ. Ζεληλίδης διαφωνεί με άλλους σεισμολόγους που αποδίδουν τους σεισμούς σε τεκτονικά αίτια, υποστηρίζοντας ότι η σεισμική δραστηριότητα σχετίζεται άμεσα με το ηφαιστειακό τόξο.

Επιπλέον, τόνισε ότι η άνοδος της λάβας είναι η αιτία των σεισμών και ότι η έκρηξη του ηφαιστείου είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, εκτιμά ότι η έκρηξη θα είναι ήπια, με ροή λάβας, χωρίς να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Αντίθετα, η καθηγήτρια Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύη Νομικού, επισημαίνει ότι οι πρόσφατοι σεισμοί είναι τεκτονικοί και δεν συνδέονται άμεσα με το ηφαίστειο. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει ότι δεν είναι επιθυμητοί οι σεισμοί κοντά σε ενεργά ηφαίστεια.

«Οι πιθανότητες για μεγάλο σεισμό στη Σαντορίνη αποκλείονται», τονίζει σε νέες δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης.

Όπως εξηγεί, «είπαν χθες κάποιοι ειδικοί σεισμολόγοι πως το ρήγμα το έχουμε μετρήσει και έχουμε δει πάνω στη σεισμική επιφάνεια πολλούς κρατήρες. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι αυτό το ρήγμα είναι σε μεγάλη σχέση με τα ηφαίστεια. Από την στιγμή που ανεβαίνει η λάβα και δημιουργεί κρατήρες, θεωρώ ότι συνδέεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα».

«Για να έχουμε την εξέλιξη ενός ηφαιστείου, την ενεργοποίηση ενός ηφαιστείου, προηγούνται κάποιοι χαρακτήρες που δείχνουν την ενεργοποίησή του, αλλά έχω και πέντε στάδια που δείχνουν την εξέλιξη του ηφαιστείου.

Οταν δεν έχουμε δραστηριότητα στο ηφαίστειο, λεμε πως “κοιμάται”. Όταν ξεκινά η σεισμική δραστηριότητα με αραιούς και μικρής έντασης σεισμούς, είμαστε στο στάδιο 2. Στο στάδιο 3 οι σεισμοί πυκνώνουν και μεγαλώνουν σε ένταση – αλλά ποτέ δεν συνδέονται με τεκτονικό γεγονός, ώστε να περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό, τύπου 6αρι, 7αρι».

«Επειδή λοιπόν η σεισμική ακολουθία έχει πυκνώσει και έχει ανέβει – αλλά έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες 4 ημέρες – δείχνει να συνδέεται με το ηφαίστειο. Αν όμως δεν είχα και τα υπόλοιπα στοιχεία, θα έλεγα πως είναι ένας τεκτονικός σεισμός: Ποια είναι τα υπόλοιπα στοιχεία; Ότι ακουμπάει το Κολούμπο, ότι ο κρατήρας του Κολούμπου μεγάλωσε, ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θερμοκρασία, ότι στη Νέα Καμένη αυξήθηκε η θολερότητα. Όλα αυτά τα κριτήρια δείχνουν προς τα πού πάμε.Συνδυάζοντας αυτά που είπαν όσοι είναι εκεί με άλλα αντικείμενα, καταλήγω ότι κατά 99% πρόκειται για έξαρση του ηφαιστείου. Ποιο από τα δύο; Όλα δείχνουν ότι είναι το Κολούμπο», ανέφερε

Ο καθηγητής καταλήγει ότι το καλύτερο σενάριο είναι να γίνουν 2-3 σεισμοί περί τα 5,5 ρίχτερ να εκτονωθεί η πίεση μέσα στο Κολούμπο και να σταματήσουν όλα.

Όπως τονίζει, η χημική σύσταση του ηφαιστείου καθορίζει τον τύπο της έκρηξης. Για μένα έκρηξη θα γίνει, μακάρι να είναι ήσυχη, να εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο ηφαίστειο και να έχουμε ήσυχες ροές λάβας που δεν θα τις καταλάβει κανένας».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με τον Αβραάμ Ζεληλίδη, δεν είναι απίθανο πάντως – όπως το 2011 – το επόμενο δεκαήμερο να εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο Κολούμπο και να τελειώσουν όλα εδώ».

Σχετικά Άρθρα