Οι καλύτεροι “δάσκαλοι” των CEO είναι οι… αθλητές

Οι καλύτεροι “δάσκαλοι” των CEO είναι οι… αθλητές

Οι φίλοι των σπορ λατρεύουν να συγκρίνουν τους σημερινούς αθλητές με τους θρύλους του παρελθόντος και να κάνουν εικασίες για το ποιος είναι ο καλύτερος. Ενώ πολλοί αγαπάμε τις παιδικές μας αναμνήσεις, είναι μια δύσκολη αλήθεια ότι, σχεδόν σε κάθε περίπτωση, οι σημερινοί αθλητές θα νικούσαν εύκολα τους προκατόχους τους.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Όπως είπε το 2018 ένας πίτσερ (σ.σ. αμυντικός στο baseball), αν ο Babe Ruth, αναμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του μεγάλου πρωταθλήματος, έπαιζε σήμερα, «θα τον έδιωχνα κάθε φορά».

Υπερβολή; Ίσως. Αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι οι σημερινοί αθλητές σε κάθε άθλημα είναι μεγαλύτεροι, πιο δυνατοί, πιο γρήγοροι, καλύτερα προπονημένοι, καλύτερα ξεκούραστοι, καλύτερα σιτισμένοι, καλύτερα εξοπλισμένοι και πιο προετοιμασμένοι. Η ανάπτυξη της αθλητικής τεχνολογίας και της αθλητικής επιστήμης —νέες ιδέες στη διατροφή, την αποκατάσταση, τη στρατηγική εντός του παιχνιδιού, την προπόνηση, τις αθλητικές τεχνικές, όπως το πείτε—σημαίνει ότι οι σημερινοί αθλητές είναι αναμφισβήτητα καλύτεροι από αυτούς ακόμη και πριν από 25 χρόνια.

Για τους σημερινούς διευθύνοντες συμβούλους, υπάρχουν πολλά να μάθουν από αυτή την αξιοσημείωτη πρόοδο. Και η ανάγκη είναι επιτακτική, κυρίως επειδή ο αγωνιστικός χώρος έχει γίνει ριζικά πιο δύσκολος. Οι CEO είναι στη δουλειά 24/7, υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης σειράς προβλημάτων και απειλών, ακόμη και όταν υπάρχουν ελλιπείς πληροφορίες (συνήθως) και όταν κάθε κίνηση ελέγχεται (συνεχώς). Όχι μόνο οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, όλοι τους με τις δικές τους προτεραιότητες, αλλά οι εργαζόμενοι είναι όλο και πιο απαιτητικοί —όπως θα έπρεπε να είναι. Επιπλέον, η τεχνολογία αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι άστατο. Όταν οι εταιρείες ξεγλιστρούν, κρίνονται αυστηρά, κυρίως μέσω των social media.

Mια έρευνα του Οκτωβρίου 2024 εντόπισε μια σειρά από χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τους ηγέτες του 21ου αιώνα: θετική ενέργεια, ανιδιοτέλεια και αίσθηση υπηρεσίας. Από τότε, βρισκόμαστε σε διάλογο με τους Διευθύνοντες Συμβούλους σχετικά με το πώς να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της «ζωής» αυτών των χαρακτηριστικών. Μάθαμε ότι οι καλύτεροι ηγέτες σήμερα έχουν κάνει μια αλλαγή γενιάς στη σκέψη τους, μια αλλαγή που παραλληλίζεται στενά με τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται, προπονούνται και αγωνίζονται οι επίλεκτοι αθλητές. Από πολλές απόψεις, οι δύο θέσεις εργασίας – Διευθύνων Σύμβουλος και αθλητής – συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό. Ακολουθούν πέντε ηγετικές πρακτικές σπουδαίων αθλητών που οι ηγέτες επιχειρήσεων μπορούν να προσαρμόσουν στη δουλειά τους.

Χρησιμοποιούν το χρόνο τους σκόπιμα

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν ένα έφηβο θαύμα, που βγήκε από το γυμνάσιο για να γίνει η κορυφαία επιλογή στο ντραφτ του ΝΒΑ το 2003. Είναι ο μόνος παίκτης από εκείνο το ντραφτ που εξακολουθεί να παίζει. Ο πειθαρχημένος τρόπος με τον οποίο ο Τζέιμς ξοδεύει το χρόνο του ήταν κρίσιμος για το διαρκές μεγαλείο του. Εδώ είναι η ρουτίνα του παιχνιδιού: ξυπνήστε στις 6:30 π.μ. Κάντε ένα κρύο ντους και μετά κάντε προθέρμανση. Υπνάκο από το μεσημέρι έως τις 2:00 μ.μ. ξυπνήστε και πηγαίνετε στην αρένα. Γυμναστείτε στις 3:30 μ.μ., κάντε ένα μασάζ και κάντε μερικές ακόμη προθέρμανση ώστε να είστε έτοιμοι για την ώρα του αγώνα στις 7:00 μ.μ.

Στη συνέχεια, εκείνο το απόγευμα, κοιμηθείτε καλά: επτά με εννέα ώρες—όχι τηλέφωνα, χωρίς φως. Επαναλάβετε, για 21 σεζόν και συνεχίστε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζέιμς ξοδεύει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια το χρόνο για να φροντίσει το μυαλό και το σώμα του.

Οι καλύτεροι CEO διαχειρίζονται το χρόνο τους το ίδιο σχολαστικά. Ένας CEO τεχνολογίας είπε ότι ο στόχος του είναι να «μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο ανά λεπτό». Αυτή η προσέγγιση δεν θα λειτουργήσει για όλους, αλλά όλοι οι αποτελεσματικοί CEO δίνουν προτεραιότητα σε βασικά καθήκοντα. Επικεντρωθείτε στο να κάνουν τα πράγματα που μόνο αυτοί μπορούν να κάνουν. Και να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για να αποδώσετε σε στιγμές αιχμής.

Μερικές άλλες πρακτικές λειτουργούν επίσης καλά. Το ένα είναι να αναπτύξετε ένα «σφιχτό αλλά χαλαρό» ημερολόγιο έως και 12 μήνες μπροστά. Το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό υπό την έννοια ότι οι συναντήσεις διεξάγονται έγκαιρα, με τις πιο σημαντικές να λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια των πιο παραγωγικών περιόδων του Διευθύνοντος Συμβούλου, και χαλαρό στο ότι περιλαμβάνει τμήματα μη προγραμματισμένου χρόνου.

Για παράδειγμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας παγκόσμιας εταιρείας τεχνολογίας κρατά το 20% του ημερολογίου του κενό. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να πάρει την ανάσα του και να αντιδρά σε καταστάσεις καθώς εμφανίζονται. Για να ολοκληρώσουν αυτήν την απαιτητική ρουτίνα, οι CEO χρειάζονται ισχυρές ομάδες υποστήριξης, που συνήθως περιλαμβάνουν έναν ή δύο αφοσιωμένους διοικητικούς βοηθούς (ένας για το ημερολόγιο, έναν για ταξίδια και επιμελητεία) και συχνά έναν ταλαντούχο επικεφαλής του προσωπικού.

Ερευνητές εκπόνησαν πρόσφατα μια λίστα ελέγχου για τους Διευθύνοντες Συμβούλους που περιγράφει λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους οι ηγέτες μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τον χρόνο και την ενέργειά τους. Η προσέγγιση της παλιάς σχολής ήταν να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τη δουλειά – αλλά όχι πλέον. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Caterpillar, Jim Owens, πιστεύει ότι θα πρέπει «να δώσετε προτεραιότητα στα πιο κρίσιμα ζητήματα που μόνο ο Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί να λύσει και να αναθέσει τυχόν εργασίες που απομένουν».

Και για να μην αφήσουν αυτά τα κρίσιμα ζητήματα να τους κατακλύσουν, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι πρέπει να κατακτήσουν την κατακερματοποίηση. Όπως μας είπε ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της U.S. Bancorp, Richard Davis, «Η κατακερματοποίηση είναι απαραίτητη. Αν φέρνεις κάθε βάρος σε κάθε συνάντηση, αφήνεις τη μέρα να αρχίσει να συσσωρεύεται πάνω σου».

Η διαχείριση χρόνου δεν αφορά μόνο τον προγραμματισμό. έχει να κάνει επίσης με την αναγνώριση ότι κάποιες στιγμές είναι απλώς πιο σημαντικές από άλλες. Οι αθλητές και οι CEO πετυχαίνουν όταν αξιοποιούν στο έπακρο αυτά τα σημεία καμπής. Όπως έχει σημειώσει, ο Ρότζερ Φέντερερ, κέρδισε σχεδόν το 80% των αγώνων του, αλλά μόνο το 54% των πόντων. Περισσότερες από 20 φορές, κέρδισε τον αγώνα του παρόλο που κέρδισε λιγότερους πόντους. Κέρδισε απλά (απλά!) τους βαθμούς που είχαν μεγαλύτερη σημασία.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, επίσης, πρέπει να επιλέξουν τις θέσεις τους και να ξέρουν πότε να κάνουν την αποφασιστική κίνηση. Μερικοί κορυφαίοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι σχεδιάζουν μια μέρα κάθε μήνα για να επικεντρωθούν στις μεγάλες αναταραχές της ημέρας, αφιερώνοντας χρόνο διαβάζοντας και αναλύοντας τις πληροφορίες τους. Είναι ένας δυναμικός τρόπος για να αναπτύξετε στρατηγική και να διασφαλίσετε ότι οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν υπερκαλύπτουν τη μεγάλη εικόνα.

Τελειοποιούν την τέχνη της αποκατάστασης

Η αποκατάσταση είναι ένα ουσιαστικό μέρος της αθλητικής προπόνησης γιατί επιτρέπει στο σώμα να επανορθωθεί. Αθλητές αντοχής, όπως ο δύο φορές Ολυμπιονίκης του μαραθωνίου της Κένυας, Eliud Kipchoge, εξασκούνται στο “peaking and tapering”, στο οποίο αυξάνουν την ένταση των προπονήσεών τους την περίοδο πριν από ένα σημαντικό γεγονός και στη συνέχεια τη μειώνουν σταδιακά για μερικές ημέρες ή εβδομάδες πριν από αυτό. Αντίθετα, η μη προπόνηση μέχρι την τελευταία μέρα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση. «Έκανα υπερβολική προπόνηση στις αρχές των 20 μου, κάτι που έφθειρε τελείως το σώμα μου», είπε στο McKinsey ο Mark Tuitert, Ολλανδός Ολυμπιονίκης σκέιτερ.

Άλλες κοινές πρακτικές αποκατάστασης περιλαμβάνουν σωστή διατροφή και ενυδάτωση, διατάσεις, ρολά με αφρό, μασάζ, λουτρά πάγου και γιόγκα. Ο σπουδαίος σκόρερ της Πορτογαλίας, Cristiano Ronaldo, έχει μια συγκεκριμένη διατροφή, ισορροπημένη μεταξύ γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (μυϊκή αποκατάσταση), σύνθετων υδατανθράκων (ενέργεια την ημέρα του παιχνιδιού) και υγιεινών λιπών (γενική ευεξία) για να συντονίζει το σώμα του στις απαιτήσεις του ποδοσφαίρου. «Είναι τόσο σημαντικό για μένα όσο και η φυσική μου προπόνηση».

Το μάθημα είναι ότι η ανάπαυση και η αποκατάσταση, τόσο σωματική όσο και ψυχολογική, συμβάλλουν στη μέγιστη απόδοση. Για τους Διευθύνοντες Συμβούλους, αυτό σημαίνει προγραμματισμό περιόδων ανάρρωσης στη δουλειά και συμμετοχή σε δραστηριότητες εκτός αυτής, όπως άσκηση, μουσική και διαλογισμός, που επαναφορτίζουν την ενέργειά τους και τους επιτρέπουν να είναι στα καλύτερά τους αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, οι σημερινοί κορυφαίοι CEO δίνουν προσοχή στη διατροφή τους, μεγιστοποιούν την ποιότητα του ύπνου τους και ελαχιστοποιούν την πρόσληψη αλκοόλ. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια βιώσιμη προσωπική ισορροπία. Χωρίς μια συστηματική προσέγγιση στην ανάκαμψη, οι ηγέτες απλώς δεν θα έχουν τους ψυχικούς και πνευματικούς πόρους που χρειάζονται — ή τουλάχιστον όχι για πολύ. Σε αθλητικούς όρους, οι CEO που σπριντάρουν συνεχώς κινδυνεύουν να εξουθενωθούν. Και όσοι προτιμούν έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό μαραθωνίου μπορούν να χάσουν την ευκαιρία από τον ανταγωνισμό. Το να σκέφτεσαι με όρους μιας σειράς σπριντ—επιδόσεις υψηλής έντασης με διαστήματα έως παύσης—είναι το γοητευτικό σημείο.

Η επένδυση στην ανάκαμψη επιτρέπει στους CEO να την πληρώσουν. Μια συνομιλία δύο λεπτών στο διάδρομο μπορεί να είναι απλώς ένα χτύπημα της ημέρας για τους ηγέτες. Για τους συναδέλφους, μπορεί να είναι ένα αξιομνημόνευτο γεγονός που τους κρατά σε εξέλιξη, μια υπενθύμιση της αποστολής της εταιρείας και του ρόλου τους σε αυτήν. Τέτοιοι ηγέτες είναι «εξώθερμοι» – εκπέμπουν ενέργεια.

Πάντα μαθαίνουν

Το 2019, ο Bryson DeChambeau ήταν ήδη ένας καταξιωμένος επαγγελματίας στο PGA Tour και κατετάγη πέμπτος στον κόσμο. Αλλά δεν ήταν ικανοποιημένος. Ξεκινώντας εκείνη τη χρονιά, άλλαξε το παιχνίδι του και ξαναέμαθε την ταλάντευση του γκολφ, χρησιμοποιώντας λεπτομερείς επιστημονικές αναλύσεις και, κυρίως, ένα νέο πρόγραμμα προπόνησης. Ο DeChambeau άλλαξε τη διατροφή του, αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης και βάζοντας 40 κιλά στο ήδη αθλητικό του πλαίσιο. Τα αποτελέσματα ήταν εμφανή: η απόσταση οδήγησής του αυξήθηκε κατά περίπου 20 γιάρδες, το 2021 ηγήθηκε του Tour με ταχύτητα αιώρησης και έχει κερδίσει δύο φορές το US Open. Πιο πρόσφατα, βελτίωσε την προσέγγισή του, αλλάζοντας ξανά τη διατροφή του σε μια αναζήτηση μακροπρόθεσμης υγείας. Άλλοι επαγγελματίες έχουν προσέξει και έχουν αρχίσει να μιμούνται την προσέγγισή του, σε σημείο που ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα μαθήματα τουρνουά δεν αποτελούν πλέον επαρκή πρόκληση.9

Ή σκεφτείτε τον μεγάλο Φιλιππινέζο πυγμάχο Manny Pacquiao. Στην αρχή της καριέρας του, ο Pacquiao ήταν βασικά ένας puncher που βασιζόταν στην προσγείωση ενός μεγάλου χτυπήματος για ένα νοκ-άουτ. Υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Freddie Roach, ο Pacquiao αποδέχτηκε ότι η μεγάλη του αριστερά μπορούσε να τον πάει μόνο μέχρι τώρα. Έτσι, ανέπτυξε ένα πολύ καλό δικαίωμα, και βελτίωσε την κίνηση των ποδιών του. Μαζί, αυτός και ο Roach έγιναν μια ομάδα εκμάθησης, προσθέτοντας νέες δυνατότητες και αναλύοντας κάθε αντίπαλο. Το αποτέλεσμα; Ο Pacquiao έγινε θρύλος, κερδίζοντας περισσότερους παγκόσμιους τίτλους σε περισσότερες κατηγορίες βάρους από οποιονδήποτε πυγμάχο στην ιστορία σε μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Οι ηγέτες με τις υψηλότερες επιδόσεις που έχουμε παρατηρήσει δεν θεωρούν ποτέ τους εαυτούς τους ως τους πιο ενημερωμένους ειδικούς ή τους πιο έξυπνους ανθρώπους στην αίθουσα. Αντίθετα, είναι βαθιά περίεργοι (μας έχει εντυπωσιάσει πόσοι είναι μανιώδεις αναγνώστες) και πρόθυμοι να μάθουν από άλλους κλάδους, άλλες βιομηχανίες, ακόμη και άλλους ανταγωνιστές. Αναζητούν κορυφαίους ειδικούς για να καλύψουν τα κενά γνώσης τους. Αναζητούν νέες πηγές πληροφοριών, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας, όπως νεότερους υπαλλήλους και ιστολόγια πελατών. Οι καλύτεροι CEO βρίσκουν πάντα νέες και ορθογώνιες πηγές πληροφοριών. Και δημιουργούν ευκαιρίες για μάθηση—για παράδειγμα, πραγματοποιούν επισκέψεις στον ιστότοπο με το διοικητικό συμβούλιο ή συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο μιας διαφορετικής εταιρείας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, το θέτει απλά: «Αυτοί που μαθαίνουν τα πάντα κάνουν καλύτερα από εκείνους που τα ξέρουν όλα».

Αγκαλιάζουν δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία

Οι αγώνες Formula 1 προσφέρουν ενδιαφέροντες παραλληλισμούς με τις επιχειρήσεις. Μπορεί να είναι το απόλυτο ομαδικό άθλημα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται για να κάνουν έναν οδηγό σούπερ σταρ (και επομένως την ομάδα) να πετύχει. Η ομάδα πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση για κάθε είδους απειλές και κινδύνους, κάποιες προφανείς και άλλες όχι—όπως ακριβώς οι σημερινοί CEO. Οι ομάδες της F1 διαχειρίζονται τους κινδύνους μέσω της τεχνολογίας. Υπάρχουν περισσότεροι από 300 αισθητήρες σε ένα μονοθέσιο F1, που μετρούν τόσο το όχημα (συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας, της πίεσης των ελαστικών, της ροής καυσίμου, της θερμοκρασίας και της απόδοσης του κινητήρα) όσο και του οδηγού (όπως ο καρδιακός ρυθμός και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα).

Το ίδιο το τιμόνι είναι μια απομακρυσμένη διεπαφή δεδομένων. Όλα αυτά —έως και ένα δισεκατομμύριο κομμάτια δεδομένων κατά τη διάρκεια ενός αγώνα— αναλύονται σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε η ομάδα να μπορεί να εντοπίσει προβλήματα και να μεταδώσει αλλαγές στρατηγικής στον οδηγό ή το πλήρωμα του πιτ. Σε όλη τη σεζόν, οι σχεδιαστικές βελτιώσεις αγώνα προς αγώνα που προκύπτουν από τα δεδομένα μπορούν να χάσουν ένα δευτερόλεπτο ανά γύρο, μια εξαιρετική ώθηση σε ένα άθλημα όπου οι νίκες και οι ήττες μετρώνται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ακόμη και στην F1, με όλη της την τεχνολογία, το ανθρώπινο στοιχείο είναι κρίσιμο. Οι οδηγοί είναι εξαιρετικοί αθλητές. Όμως τα δεδομένα και οι αναλύσεις μπορούν και βοηθούν τους αθλητές να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα ταλέντα τους και να βοηθήσουν στην ανύψωση των ομάδων τους στη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και στις επιχειρήσεις. Οι σύγχρονοι CEO παρακολουθούν τακτικά προσωπικά και ομαδικά δεδομένα. Αρκετοί CEO που γνωρίζουμε χρησιμοποιούν μια συζήτηση την Παρασκευή με τους επικεφαλής του προσωπικού τους για να ελέγξουν τα δεδομένα απόδοσης και υγείας τόσο για αυτούς προσωπικά όσο και για τις ομάδες τους για να εντοπίσουν διορθωτικές ενέργειες.

Οι καλύτεροι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αυξάνουν συνεχώς το δικό τους πηλίκο εξειδίκευσης σε δεδομένα και ανάλυση, καθώς και αυτό των ηγετικών ομάδων τους. Χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, ανάλυση δεδομένων και άλλες τεχνολογίες για να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους, να δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και γενικά να βελτιώσουν το παιχνίδι των εταιρειών τους. Η ταχύτητα έχει σημασία, επομένως πάντα ρωτούν πώς μπορούν να δημιουργηθούν και να αναλυθούν οι σωστές πληροφορίες για να μπορέσουν να κινηθούν πιο γρήγορα. Χρησιμοποιούν αναλυτικά στοιχεία και άλλες δυνατότητες για να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εργασία και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, με στόχο να φέρουν τους οργανισμούς τους σε θέση να κερδίσουν. Και πολλοί ηγέτες χρησιμοποιούν φορετές τεχνολογίες για να παρακολουθούν και να βελτιώνουν την προσωπική τους απόδοση.

Είναι προσαρμοστικά και ανθεκτικά

Η Simone Biles έκανε το όνομά της στο άθλημα της γυμναστικής. Αλλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο το 2021 την είδαν να συντρίβεται σε συναισθηματικό χαμηλό. Υπέφερε από «τα στριφτά», μια κατάσταση κατά την οποία μια αθλήτρια χάνει τη χωρική επίγνωση. Όπως το έθεσε η ίδια η Biles, «πάλευα με το σώμα μου και το μυαλό μου». Ο ανταγωνισμός είναι ταυτόχρονα τρομακτικός και επικίνδυνος και η Biles αποσύρθηκε από πολλά γεγονότα. Αλλά παρέμεινε για να επευφημεί τις συναθλήτριές της – και επίσης επέστρεψε αμέσως στο γυμναστήριο για να αναρρώσει αρκετά ώστε να κερδίσει ένα χάλκινο στη δοκό ισορροπίας. Μετά τους Αγώνες, πήρε άδεια και πρόσθεσε θεραπεία στο πρόγραμμα προπόνησής της. Λειτούργησε. Το 2024, κάτω από ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο από ό,τι στο Τόκιο, οδήγησε την ομάδα των ΗΠΑ στο χρυσό στο Παρίσι, κερδίζοντας η ίδια τέσσερα μετάλλια.

Ή σκεφτείτε τον Muhammad Ali, έναν αθλητή της παλιάς σχολής που πιθανότατα θα τα πήγαινε καλά στη σύγχρονη εποχή. Ο Άλι ήταν φυσικά εξαιρετικά προικισμένος και εκπαιδεύτηκε εξαιρετικά σκληρά – ασυνήθιστο για την εποχή του. Αλλά ίσως το καθοριστικό χαρακτηριστικό του ήταν το τρέξιμο. Όπως είπε και ο ίδιος, «Δεν χάνεις αν σε χτυπήσουν. Χάνεις αν μείνεις κάτω».

Οι σύγχρονοι CEO πρέπει να επιδείξουν παρόμοια και μερικές φορές εξίσου δραματική ανθεκτικότητα για να πλοηγηθούν μέσα από παγκόσμιες κρίσεις και ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Ένα “χοντρό δέρμα” είναι μια απαίτηση εργασίας. Ανεξάρτητα από το θέμα, θα υπάρξουν θυμωμένες φωνές που θα λένε άσχημα πράγματα. Οι ηγέτες ακούν την κριτική, αλλά μαθαίνουν να ξεπερνούν τα άκρα. Είναι μια αποστράγγιση ενέργειας που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Ο Jamie Dimon, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, λέει ότι δίνει πάντα τον καλύτερο εαυτό του για να αντιμετωπίσει δύσκολες και απρόβλεπτες προκλήσεις: «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και όταν κάνετε λάθη, είστε πρόθυμοι να τα παραδεχτείτε και να κάνετε διορθωτικές ενέργειες». Η ανθεκτικότητα έχει σημασία στην επιτυχία.

Οι καλοί ηγέτες δεν εξαφανίζονται σε περιόδους άγχους. Αναλύουν την κατάσταση, μαθαίνουν από αυτό που πήγε στραβά και αναπηδούν προς τα εμπρός – ποτέ πολύ ψηλά, ποτέ πολύ χαμηλά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο αριθμό αντίθετων ανέμων και κρίσεων, να χτίσουν την ανθεκτικότητά τους και να γίνουν έτοιμοι να ευδοκιμήσουν στον 21ο αιώνα, ενώ παραμένουν ταπεινοί.

Σχετικά Άρθρα