Καραστάθης: “Το 5,2 δεν αλλάζει τίποτα”-Λέκκας: “Εκτονώνεται η ενέργεια”-Συνεχίζεται ο “χορός” των Ρίχτερ

Καραστάθης: “Το 5,2 δεν αλλάζει τίποτα”-Λέκκας: “Εκτονώνεται η ενέργεια”-Συνεχίζεται ο “χορός” των Ρίχτερ

Closed shops and empty streets in Fira, Santorini island, Greece on February 5, 2025. Thousands of residents and tourists have left the island due to the ongoing seismic activity between Santorini and Amorgos islands. / Κλειστά καταστήματα και άδειοι δρόμοι στα Φηρά Σαντορίνης, 5 Φεβρουαρίου 2025. Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες αναχώρησαν από το νησί λόγω της συνεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας (Τετάρτη προς Πέμπτη) και το πρωί της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις (4,4, 4,3, 4,2, 4,4, 4,5 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30 (αντίστοιχα, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, στις 05:23, στις 04:48, στις 04:45, στις 04:27, στις 04:24 και στις 04:02) στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Σε διάστημα μισής ώρας μεταξύ 05:00 και 05:36, το πρωί της Πέμπτης (06/02) σημειώθηκαν 6 δονήσεις με μέγεθος από 4 έως 4,4 Ρίχτερ:

  • Στις 05:36 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
  • Στις 05:33 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
  • Στις 05:28 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
  • Στις 05:23 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
  • Στις 05:05 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
  • Στις 05:00 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Η σεισμική ακολουθία εντάθηκε στις 07:51, οπότε και σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Εξάλλου, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν «ασθενή» σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο δυτικά-νοτιοδυτικά της Ανάφης.

Νωρίτερα, τρεις «ασθενείς» σεισμικές δονήσεις, δυο μεγέθους 4,1 και μια 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκαν στη 01:16, στις 00:59 και στις 00:57, κατά τα δεδομένα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Χθες Τετάρτη το βράδυ στις 21:09 καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.

  • Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης μιλώντας πάντως σήμερα Πέμπτη 6/2 στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι «το 5,2 δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις. Ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και μετά δεν πάμε πάνω από εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη «για να πας στην αποκλιμάκωση πρέπει να πας σε μια σταθερότητα».

Στο πλαίσιο αυτό παρατήρησε ότι «από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε καταγράψει 108 σεισμούς πάνω από το 4 όταν όλο το το 2023 ήταν μόνο 64 και το 2024 ήταν 90».

Αναφερόμενος στα επίκεντρα των σεισμών των τελευταίων ωρών, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού εξήγησε ότι «είναι στην ίδια περιοχή, είναι στην καλύτερη ζώνη που θα μπορούσε να είναι καθώς βρίσκεται σε καλή απόσταση από τα νησιά. Από εκεί και πέρα οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν και με τις κατοικίες, τα μεγέθη κτλ.».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα διάφορα σενάρια σχετικά με τους σεισμούς στη Σαντορίνη, ο κ. Καραστάθης τόνισε πως «εμείς εξετάζουμε όλα τα σενάρια αλλά δεν έχουν όλα τις ίδιες πιθανότητες. Δεν μπορούμε για μια σπάνια πιθανότητα να ξεσηκώνουμε τον κόσμο».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πάντως Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο MΕGA δήλωσε πως «εκτονώνεται η ενέργεια και μειώνεται η πιθανότητα μεγάλου σεισμού». Ειδικότερα, ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε: «Συνολικά από χθες στις 12:30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς συνολικά, όλων των μεγεθών. Πριν στις 8 είχαμε έναν σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Και όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια».

«Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα»

«Συνεπώς μέσα από αυτή την διαδικασία απομειώνεται το ενδεχόμενο να έχουμε, έναν μεγάλο σεισμό όπως είχαμε πει, γύρω στους 6 βαθμούς – με μικρή πιθανότητα όμως – και επιταχύνεται η διαδικασία χρονικά για την εκτόνωση του φαινομένου όταν διατηρηθεί σε τέτοιο επίπεδο», είπε αρχικά.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αλλά δεν θα δούμε σεισμό 6 και πάνω από 6 Ρίχτερ, και επιπλέον γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από την συνολική διάρκεια των φαινομένων. Αν πχ έχουμε υπολογίσει να κρατήσει 4 βδομάδες το φαινόμενο, τότε μικραίνει ο χρόνος – όχι δραστικά αλλά μικραίνει. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που είναι λογική και όλοι περιμένουμε. Βεβαίως η φύση δεν δρα με βάση την δική μας λογική, μπορεί να δούμε και φαινόμενα που δεν υπολογίζουμε για την Ελλάδα» είπε κλείνοντας ο Ευθύμιος Λέκκας.

  • Χθες κατά την επίσημη ενημέρωση η ηφαιστειολόγος και καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Παρασκευή Νομικού, παρουσίασε τις πολύχρονες έρευνες στα ηφαίστεια της Σαντορίνης που οδηγούν σε πολύ καλή γνώση της περιοχής και τόνισε πως «όλα τα επίκεντρα των σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του Κολούμπου, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος της Ανύδρου και όχι προς την περιοχή του ρήγματος της Αμοργού», που είχε δώσει τον πολύ μεγάλο σεισμό το 1956.

Τον αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Οπως σημείωσε, «ο κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο».

Η ομάδα του κ. Λέκκα ξεχώρισε πέντε περιοχές υψηλής διακινδύνευσης: Παλαιός Λιμένας Φηρών, Λιμάνι Αθηνιού, οδικό δίκτυο του Ορμου, περιοχές Αμμούδι και Αρμένη στην Οία, καθώς και ο οικισμός Κόρφος και η περιοχή Μονοπάτι στη Θηρασιά. Από την περιοχή του Παλαιού Λιμένα, κάτω από τα Φηρά, διέρχονται δύο εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, με το τελεφερίκ να εκτελεί 1,5 εκατ. επιβιβάσεις, σημείωσε ο κ. Λέκκας. Αντίστοιχα, ο Αθηνιός υποδέχεται κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άτομα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ανεξέλεγκτη δόμηση έχει οξύνει τα προβλήματα, ενώ αλλού τα έργα που είχαν γίνει έχουν ξεπεραστεί ή φθαρεί. Στη Θηρασιά δεν είχαν ληφθεί μέτρα για τις κατολισθήσεις. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε πως έχουν προχωρήσει οι μελέτες και θα προταθούν δράσεις στο Λιμενικό Σώμα και στην Ελληνική Αστυνομία, «έτσι ώστε να μειώσουμε την έκθεση του μεγάλου όγκου του πληθυσμού που διέρχεται από την περιοχή». Επίσης, θα προγραμματιστούν παρεμβάσεις ενίσχυσης των υφισταμένων έργων και δημιουργίας καινούργιων.

Μέτρα για την προστασία των εκθεμάτων των κυκλαδίτικων μουσείων, προκειμένου να τα εξασφαλίσουν από τυχόν πτώσεις που θα επέφερε ένας μεγάλος σεισμός, έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Σχετικά Άρθρα