Σαντορίνη: Αγωνία και ερωτηματικά για την εξέλιξη του φαινομένου- Τα τρία σενάρια του Λέκκα
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζεται, με την μεγαλύτερη δόνηση να καταγράφεται το βράδυ της Τετάρτης (5/2), με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ερώτημα των σεισμολόγων είναι αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός ή αν θα ακολουθήσει κάποιος μεγαλύτερος. Πάντως, οι σεισμοί συνεχίζονται χωρίς να φαίνεται κάποια ύφεση, αλλά ούτε και κλιμάκωση του φαινομένου.
Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, καταγράφηκαν ακόμη έξι “ασθενείς” σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Η σεισμική ακολουθία εντάθηκε στις 07:51, οπότε και σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 231 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 27 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Ακολούθησε σεισμός 4,1 Ρίχτερ στις 08:21 στο ίδιο σημείο.
- Στις 21:09 το βράδυ της Τετάρτης (05/02) καταγράφτηκε η πιο ισχυρή δόνηση μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ασυνήθιστης σεισμικής ακολουθίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού, με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πάντα κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Σεισμολόγοι επισήμαιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφτεί σεισμός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο κύριος.
Γκανάς: Σμηνοσειρά, αλλά σε ύφεση δεν είναι με τίποτα το φαινόμενο
«Οι χθεσινοί σεισμοί και οι σημερινοί το βράδυ που μας πέρασε, δηλαδή όλη αυτή η σεισμικότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της ακολουθίας της σμηνοσειράς. Δεν έχει αλλάξει η εκτίμησή μας ότι το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή της σμηνοσειράς, το οποίο όμως είναι και το πιο αργό στο χρόνο, εξακολουθεί και παραμένει ως κυρίαρχο» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς
«Σε ύφεση δεν είναι με τίποτα αυτό να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει μια εξέλιξη της ακολουθίας. Είμαστε προς τη σταθεροποίηση. Δηλαδή η κλιμάκωση η οποία υπήρχε βλέπουμε ότι αρχίζει και μειώνεται. Αυτή η ένταση, αρχίζει και μειώνεται, δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Είμαστε ένα βήμα πριν τη σταθεροποίηση».
Στην ερώτηση τι θα θεωρήσει σταθεροποίηση ο κ. Γκανάς απάντησε «εάν σταματήσουν οι σεισμοί του μεγέθους 5 και οι σεισμοί αυτοί αρχίζουν και γίνονται 4, 3,5 και ούτω καθεξής».
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: «Είμαστε στη μέση του δρόμου»
«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έντονους ρυθμούς, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4. Είχαμε και ένα ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα. Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» δήλωσε ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης.
Λέκκας: Μικρές πιθανότητες για το ακραίο σενάριο των 6 Ρίχτερ
«Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας και Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Σημείωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια, ακόμα και για το ακραίο που μιλά για σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.
- «Το ακραίο σενάριο έχει πολύ μικρές πιθανότητες και ίσως προκαλέσει ζημιές σε παλιά ασυντήρητα σπίτια και ενδεχομένως κατολισθήσεις στην περιοχή της Καλντέρας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας, ενημερώνοντας πως οι Επιτροπές των επιστημόνων θα συνεδριάσουν το Σάββατο το πρωί, προκειμένου να προτείνουν στην κυβέρνηση τα μέτρα που θα ισχύσουν από την επόμενη εβδομάδα.
- «Υπάρχουν 3 σενάρια αυτήν τη στιγμή. Το ένα είναι να παραμείνουμε σε αυτά τα μεγέθη για μερικές ημέρες ή εβδομάδες ακόμα. Το δεύτερο είναι να πάμε σε ένα μεγαλύτερο σεισμό περίπου 5,5 Ρίχτερ, που θα εκτονώσει την κατάσταση και δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο νησί. Το τρίτο και ακραίο σενάριο είναι να έχουμε σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ. Εκεί ίσως να προκληθούν ζημιές σε παλιά ασυντήρητα σπίτια και ενδεχομένως κατολισθήσεις στην περιοχή της Καλντέρας».
Τσελέντης: ”Μην κοιμίζουμε το κόσμο,δε βλέπω καμμία ύφεση”
Με το χθεσινό 5,2 επιβεβαιώνεται ότι ουδόλως «ήμαστε καλύτερα» ως προς την σεισμικότητα» αναφέρει σε ανάρτησή του για την Σαντορίνη ο Άκης Τσελέντης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού ΕΥΧΟΜΑΙ να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής μπορεί να είναι της τάξης του 7».
Ο γνωστός σεισμολόγος επισημαίνει ότι όλη η δραστηριότητα είναι πιθανότατα προσεισμική φάση.
Αναλυτικά η ανάρτησή του:
ΣΕΙΣΜΟΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
«Τι Λωζάνη τι Κοζάνη – τι Χαβάη τι Σαντορίνη, πολεοδομική τάξη η μια – πολεοδομική μίζα η άλλη»
Με το χθεσινό 5,2 επιβεβαιώνεται ότι ουδόλως «ήμαστε καλύτερα» ως προς την σεισμικότητα που άκουσα χθες να διατυμπανίζουν ο Πρωθυπουργός στη κυριλάτη (sic) σύσκεψη και λίγο αργότερα διάφοροι τοπικοί «άρχοντες» που προχθές μας έλεγαν γελώντας ότι χορεύουν ευχάριστα με τους ρυθμούς του Εγκέλαδου…
(Γιατί δε καλέσατε και το Γεωδυναμικό, τον κατ εξοχήν φορέα παρακολούθησης της σεισμικότητας της χώρας στη σύσκεψη;).
Εδώ θέλω να πω ότι και οι τρεις συνάδελφοι που μίλησαν ήταν εξαιρετικοί και φάνηκε η τεράστια επιστημονική τους γνώση και οφείλω να τους συγχαρώ. Είναι όλοι φίλοι μου είναι παγκοσμίως γνωστοί και ότι καλύτερο έχουμε στη χώρα μας ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΝΟΩ.
Όσον αφορά τη σύσκεψη μου έκανε τη χειρίστη εντύπωση που επέβαλαν στα άξια στελέχη της πυροσβεστικής, του στρατού και των ΕΜΑΚ (αυτά που είναι στη πρώτη γραμμή της μάχης με τον Εγκέλαδο) το ρόλο της γλάστρας. Δεν τους απεύθυναν καν το λόγο.
Όχι κύριοι μην κοιμίζουμε το κόσμο, η κατά μεγάλη πιθανότατα ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΗ φάση ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς. Εγώ δε βλέπω καμμία ύφεση. Χθες την ώρα που τα έλεγαν αυτά ότι πάμε καλύτερα ως πρις την σεισμικότητα έγιναν 7 δονήσεις πάνω από 4R ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ!
Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού ΕΥΧΟΜΑΙ να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής μπορεί να είναι της τάξης του 7. Στη χθεσινή μου ανάρτηση (διαβάστε τη παραθέτω τα link) σας απέδειξα ότι με τα τεσσάρια και τα πεντάρια ΔΕΝ εκτονώνεται το σεισμικό δυναμικό της ρηξιγενούς ζώνης.
Χαίρομαι που οι επιστήμονες συμφωνούν με τις αρχικές απόψεις μου ότι υπάρχει σύνδεση ηφαιστειακής και σεισμικής δράσης και ότι ανεβάζουν το αναμενόμενο σεισμικό μέγεθος από το 5 που έλεγαν αρχικά.
Με έκπληξη παρατήρησα χθες κάποιον «φιρμάτο Ακαδημαϊκό τσουναμολόγο» να λει χαριεντιζόμενος, όταν ο Οικονόμου και ο Παυλοπούλος στο SKY του έθεσαν το πρόβλημα με το τουρισμό «η Χαβάη με μεγαλύτερη ηφαιστειακή δράσει πλημμυρίζει από τουρίστες, δεν πρέπει να υπάρχει τουριστικό θέμα.»
Ναι κύριε μου μπορεί αυτό που είπατε να χαϊδεύει μη ευήκοα ξενοδοχειακά και συγγενικά σας πολιτικά ώτα αλλά ο δομικός ιστός της Χαβάης δεν έχει καμμία σχέση με τα πολεοδομικά αίσχη της Σαντορίνης. Στη Χαβάη οι επισκέπτες νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά εδώ νιώθουν πανικό και τρόμο ακόμα και στις μικρές σεισμικές δονήσεις.
Υπάρχουν στα τουριστικά μέρη της Χαβάης τέτοια πρανή με απαράδεκτες θεμελιώσεις ξενοδοχείων; το αντίθετο θα έλεγα.
Σας αφιερώνω μια εικόνα από μια κατασκευή που γίνεται τώρα, σίγουρα με νόμιμη πολεοδομική άδεια όπως με τα πολεοδομικά αίσχη και τις θεμελιώσει στις πλαγιές επάνω σε μια ολισθαίνουσα Θηραϊκή Γη (ελαφρόπετρα).
Αυτά βλέπει το ηφαίστειο και ο Εγκέλαδος στη Σαντορίνη και βρυχώνται.
Παπαδόπουλος: «Βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία» – Το μεγάλο ερωτηματικό
Σχολιάζοντας τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ , ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε σε ανάρτηση ότι επιβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι πρόκειται για προσεισμική ακολουθία.
Το μεγάλο ερωτηματικό της υπόθεσης είναι εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. «Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας», σημείωσε ο γνωστός σεισμολόγος.
«Ο χθεσινοβραδινός σεισμός 5,2 επαλήθευσε την εκτίμηση μου, διατυπωμένη δημόσια, ήδη από το περασμένο Σάββατο και συνεχώς καθημερινά , ότι βρισκόμαστε σε προσεισμική ακολουθία. Το μεγάλο ερωτηματικό τώρα είναι: επρόκειτο για τον κύριο σεισμό; Εργαζόμαστε εντατικά και ίσως απαντήσουμε εντός της ημέρας. Υπομονή!», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάνω από 6.400 σεισμοί σε 10 ημέρες – Τα σημεία υψηλής επικινδυνότητας
Σύμφωνα με την Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ, συνολικά πάνω από 6.400 σεισμοί σημειώθηκαν στην ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου.
Αν και πιθανώς να πρόκειται για σμήνος που εμπεριέχει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, συγκριτικά με άλλα πρόσφατα σεισμικά σμήνη στον Ελλαδικό χώρο, ένα ενδεχόμενο είναι να συνεχιστεί η δράση του αλλά με σταδιακά μικρότερα μεγέθη και μικρότερο πλήθος σεισμών, αλλά να διαρκέσει πολλούς μήνες, όπως στην περίπτωση του σεισμικού σμήνους της Θήβας.
Ωστόσο, ένα δεύτερο ενδεχόμενο είναι το σμήνος αυτό να διεγείρει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος μεγάλου ενεργού ρήγματος της περιοχής, δίνοντας έτσι έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια η δραστηριότητα να πάρει τη μορφή μιας τυπικής μετασεισμικής ακολουθίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, το σεισμικό σμήνος που έχει προηγηθεί του κύριου σεισμού θα χαρακτηριστεί (εκ των υστέρων) ως προσεισμική ακολουθία.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο κατολισθήσεων. Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Ο κίνδυνος κατολίσθησης σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνονται πλήθος κόσμου τουλάχιστον 8 μήνες τον χρόνο”.
“Χαρτογραφήσουμε τον κατολισθητικό κίνδυνο και χαρτογραφήσουμε την κατολίσθηση διακινδύνευση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, επιλέξαμε πέντε περιοχές, οι οποίες συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση και θα ληφθούν μέτρα: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)“.
«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.
«Προτείνουμε δράσεις και στο Λιμενικό Σώμα αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να μειώσουμε την έκθεση του μεγάλου όγκου του πληθυσμού που διέρχεται από την περιοχή αυτή» υπογράμμισε.
«Έτσι λοιπόν χαρτογραφήσαμε και τον καθοριστικό κίνδυνο σε αυτή την περιοχή, ο οποίος λόγω των συνθηκών και των υψηλών μορφολογικών κλίσεων των γεωλογικών σχηματισμών και κυρίως της εύκολης διάβρωσης των ηφαιστειακών πετρωμάτων, έχουμε κάνει δράσεις έτσι ώστε να υπολογίσουμε αφ’ ενός τον κίνδυνο και στη συνέχεια να προτείνουμε τα έργα τα οποία είχαν γίνει πριν μία δεκαετία και τα οποία βεβαίως αυτή τη στιγμή θέλουν συντήρηση αλλά και ενίσχυση» δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα, ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.