Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία: Προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση παράνομου εκπαιδευτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία: Προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση παράνομου εκπαιδευτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέθεσε η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία (ΕΑΕ) για να σταματήσει την παράνομη απόφαση του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να ξεκινήσει πρόγραμμα επιμόρφωσης στην υπερηχογραφία σε νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και άλλα πρόσωπα που δεν έχουν κατά τον νόμο το δικαίωμα να διενεργούν υπερήχους. 

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες εβδομάδες, η ΕΑΕ είχε αποστείλει εξώδικο στους οργανωτές, ζητώντας όπως αποσύρουν το μη νόμιμο και καθ’ όλα αντιδεοντολογικό και παράτυπο πρόγραμμα – χωρίς, όμως, να υπάρξει καμία απάντηση. Σημειώνεται ότι το επίμαχο πρόγραμμα:

  • Απευθύνεται σε μη ιατρούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές, τους οποίους προβάλλει ότι θα εκπαιδεύσει στην τέλεση ιατρικών πράξεων (και συγκεκριμένα υπερήχων), παρότι κατά τον νόμο αυτοί αποκλείονται από την εκτέλεση ιατρικών πράξεων και άρα και από την εκτέλεση υπερηχογραφημάτων.
  • Φέρεται ότι θα υλοποιηθεί από εκπαιδευτές, που δεν διαθέτουν άδεια εκπαίδευσης στο αντικείμενο της υπερηχογραφίας.
  • Επιπλέον, προορίζεται και για γιατρούς, που δεν νομιμοποιούνται να διενεργούν υπερηχογραφήματα λόγω μη πλήρωσης των προβλεπόμενων από το νόμο προϋποθέσεων.

«Μοναδικός μας στόχος είναι η προστασία της ασφάλειας, της υγείας και της ίδιας της ζωής του κάθε ασθενή και εξεταζόμενου, αφού η εξέταση των Υπερήχων είναι μια κορυφαία και ταυτόχρονα ιδιαίτερη ιατρική πράξη της Ακτινολογίας που μπορεί να γίνεται με ασφάλεια μόνο από ιατρούς που πραγματικά έχουν την εμπειρία, επάρκεια και εκπαίδευση να την εκτελούν, ώστε να αποφεύγονται ελλιπείς ή ανεπαρκείς και επικίνδυνες διαγνώσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΕ, Θάνος Χαλαζωνίτης.

«Πριν προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, προσπαθήσαμε συναινετικά να πετύχουμε την απόσυρση του παράνομου προγράμματος με εξώδικό μας, το οποίο στείλαμε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το κοινοποιήσαμε μεταξύ των άλλων επίσημων φορέων στον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του Κ.Ε. Σ.Υ., την Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής Εκπαίδευσης του Κ.Ε.Σ.Υ., τον Πρόεδρο του ΠΙΣ, τον Πρόεδρο του  Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, αλλά δυστυχώς δεν πήραμε καμία απάντηση. Παράλληλα ζητήσαμε εκ νέου συναντήσεις με τους φορείς αυτούς, με σκοπό την θεσμοθέτηση πλαισίου που εκπαίδευσης, πιστοποίησης και ελέγχου αναφορικά με τη διενέργεια υπερηχογραφημάτων, κάτι στο οποίο επίσης δεν πήραμε καμία απάντηση», αναφέρει.

Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας απευθύνει για πολλοστή φορά πρόσκληση συνεργασίας με τους παραπάνω φορείς, ώστε να πάψει επιτέλους η επικίνδυνη ασυδοσία που επικρατεί στη διενέργεια υπερηχογραφημάτων Πανελλαδικά, καθώς και η παραπλάνηση των συμπολιτών μας που προσέρχονται να εξετασθούν μη γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει και με ποιον τρόπο και από ποιον τελικά γίνεται η εξέτασή τους.

«Με την κίνησή μας αυτή ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη ώρα θα αποκατασταθεί η ιατρική και επιστημονική τάξη. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σίγουροι ότι η Δικαιοσύνη (που αναγκαστικά και απολύτως αιτιολογημένα προσφύγαμε) θα προστατεύσει τελικά το ύψιστο αγαθό της Δημόσιας Υγείας», καταλήγει ο κ. Χαλαζωνίτης. 

«Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία δεν αντιδικεί με κανέναν»

Όπως έχει ήδη δηλώσει στο libre, ο πρόεδρος της ΕΑΕ, δεν είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και απευθύνεται σε νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές. Σε προηγούμενο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα -πάλι πάνω στους υπερήχους- του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος (με υπεύθυνους άλλους Καθηγητές) η ΕΑΕ έστειλε επιστολές διαμαρτυρίας χωρίς να λάβει καμία απάντηση.
«Εμείς ως ακτινολογική εταιρεία δηλώνουμε ότι δεν αντιδικούμε με κανέναν. Είμαστε διαθέσιμοι σε όλους για να δούμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει στην εκπαίδευση, αλλά να μπει μία τάξη. Είναι ιατρική πράξη οι υπέρηχοι, άρα όποιος αποφασίζει να εκπαιδεύσει νοσηλεύτριες, νοσηλευτές και φυσικοθεραπευτές καταστρατηγεί την Ιατρική Δεοντολογία, πρωτίστως. Κατά δεύτερον, υπάρχει ΦΕΚ, το οποίο ορίζει κάθε γιατρός σε ποιο αντικείμενο εκπαιδεύεται και για πόσο διάστημα εκπαιδεύεται και τι εξετάσεις δίνει. Σε αυτήν τη χώρα, επιτέλους, ας τηρήσουμε τον νόμο! Αν ο νόμος δεν μας καλύπτει ή εάν κάτι έχει αλλάξει, είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, μαζί με τον ΠΙΣ και με το ΚεΣΥ.  

Επιτέλους, να υπάρχει ένας έλεγχος στις πιστοποιήσεις να μη κινδυνεύουν οι πολίτες. Δηλαδή, ένας φυσικοθεραπευτής ή ένας νοσηλευτής, με σεμινάριο 6 μηνών, θα πάρει ένα master και θα πάει να κάνει υπερήχους;», καταλήγει ο κ. Χαλαζωνίτης, θέτοντας ένα σημαντικό ερώτημα.

Σχετικά Άρθρα