DailyMail: Το απόρρητο σχέδιο Τραμπ για Ουκρανία- Κατάπαυση πυρός, απαγόρευση εισόδου στο ΝΑΤΟ, αποδοχή ρωσικής κυριαρχίας στα προσαρτημένα εδάφη
![DailyMail: Το απόρρητο σχέδιο Τραμπ για Ουκρανία- Κατάπαυση πυρός, απαγόρευση εισόδου στο ΝΑΤΟ, αποδοχή ρωσικής κυριαρχίας στα προσαρτημένα εδάφη](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2024/08/oukrania-rwsia-polemos-850x560.webp)
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να καταρτίζει ένα ειρηνευτικό σχέδιο που στοχεύει να εξαναγκάσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία μέχρι το Πάσχα. Ο Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα έχει ισχυριστεί ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέσα σε μία ημέρα, φέρεται να εργάζεται πάνω σε μια λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήξη του πολέμου εντός 100 ημερών. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα επιδιώξει να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο, δεδομένων των περίπλοκων γεωπολιτικών συνθηκών.
Το βρετανικό μέσο κάνει λόγο για «ανεπιβεβαίωτα σχέδια», τα οποία αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο Strana, και τα οποία κάνουν τον γύρο των “πολιτικών και διπλωματικών κύκλων” στην Ουκρανία. Τα οποία, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα περιλαμβάνουν κατάπαυση του πυρός έως τις 20 Απριλίου που θα παγώσει τη σταθερή προέλαση της Ρωσίας, απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και απαίτηση από το Κίεβο να αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία σε προσαρτημένα εδάφη.
Συν τοις άλλοις, τα ουκρανικά στρατεύματα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε αντεπίθεση τον Αύγουστο, ενώ ένα απόσπασμα Ευρωπαίων στρατιωτών, στο οποίο θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται και Βρετανοί στρατιώτες, θα κληθεί να αστυνομεύσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συμμετέχουν σε αυτό το απόσπασμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ θα κληθεί να συνδράμει την Ουκρανία στις προσπάθειες ανοικοδόμησής της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν έως και 486 δισεκατομμύρια δολάρια (392 δισεκατομμύρια λίρες) κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το German Marshall Fund thinktank.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινήσει με ένα τηλεφώνημα μεταξύ του Ζελένσκι και του Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές Φεβρουαρίου, μια συνάντηση μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων ηγετών στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και μια επίσημη δήλωση κατάπαυσης του πυρός μέχρι τις 20 Απριλίου.
Στη συνέχεια, μια δήλωση σχετικά με τις συμφωνηθείσες παραμέτρους για τον τερματισμό του πολέμου θα δημοσιοποιηθεί έως τις 9 Μαΐου, μετά την οποία θα ζητηθεί από το Κίεβο να μην επεκτείνει τον στρατιωτικό νόμο ή να μην κινητοποιήσει στρατεύματα.
Ενώ πολλοί από τους όρους των αναφερόμενων σχεδίων περιλαμβάνουν παραχωρήσεις για την Ουκρανία, ο Τραμπ φέρεται επίσης να σχεδιάζει τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης για τον στρατό της Ουκρανίας, καθώς και μια πορεία για την ένταξή της στην ΕΕ έως το 2030.
Όμως και η Ρωσία θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη, καθώς τα σχέδια περιλαμβάνουν την άρση των κυρώσεων στη ρωσική ενέργεια για αρκετά χρόνια, αν και τα χρήματα από τους ειδικούς δασμούς στην ενέργεια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Θα συμφωνήσει ο Ζελένσκι σε κατάπαυση του πυρός;
Το γραφείο του Ζελένσκι έχει αρνηθεί σθεναρά τη νομιμότητα των ειρηνευτικών σχεδίων. Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, έγραψε στο Telegram ότι “δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα”, προσθέτοντας ότι τέτοιες αναφορές συχνά συγκαλύπτουν ισχυρισμούς που διαδίδονται από Ρώσους.
Ο Ζελένσκι δήλωσε σε ομάδες μέσων ενημέρωσης την Κυριακή: “Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι εναντίον της Ουκρανίας, εναντίον της Ευρώπης, εναντίον ολόκληρου του κόσμου, αλλά πάνω απ’ όλα, ο πόλεμος διεξάγεται στη γη μας. Είναι αδύνατον να αποκλείσουμε την Ουκρανία από οποιαδήποτε πλατφόρμα διαπραγμάτευσης.
“Είτε αυτή η διαπραγματευτική πλατφόρμα δεν θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, είτε θα έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα. Και αυτά τα αποτελέσματα δεν θα έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια ή τον τερματισμό του πολέμου.” Και πρόσθεσε: “Θα ήθελα πραγματικά να είναι εκεί και η ευρωπαϊκή φωνή. Είναι σημαντικό για εμάς επειδή θα είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Αλλά δεν μπορώ να πω με σαφήνεια σήμερα ποια θα είναι η δομή της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επειδή δεν έχουμε ακόμη ένα κοινό σχέδιο.”
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ελέγχει σήμερα περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας και έχει πραγματοποιήσει ευρέως αγνοημένα δημοψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές στις οποίες “ψήφισαν” την ένταξή τους στη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι δεν θα επέτρεπε ποτέ ούτε ένα στρέμμα γης να παραμείνει στα χέρια του Πούτιν, αλλά αναγκάστηκε στην παραδοχή ότι τα εδάφη μπορεί να μην επιστραφούν αμέσως στην Ουκρανία.