Τέμπη: Η ώρα της Προανακριτικής- Οι θέσεις κομμάτων-κυβέρνησης- Πότε συζητείται, πώς ψηφίζεται

Τέμπη: Η ώρα της Προανακριτικής- Οι θέσεις κομμάτων-κυβέρνησης- Πότε συζητείται, πώς ψηφίζεται

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εντός της ημέρας, το αργότερο αύριο, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στη Βουλή το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, με τα “σκάγια” να παίρνουν και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Το αίτημα απαιτεί την υπογραφή 30 βουλευτών, τους οποίους έχει το ΠΑΣΟΚ καθώς η ΚΟ του κόμματος αριθμεί 31 και για να εγκριθεί στην Ολομέλεια η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 151 βουλευτές.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις επιφυλάξεις που έχουν για το timing θα στηρίξουν την πρόταση, ενώ ζητούμενο είναι τι θα πράξει η ΚΟ της ΝΔ, αν και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Alpha είχε εμφανιστεί ανοιχτός σε διαδικασίες, εφόσον υπάρχουν στοιχεία, που θα διερευνήσουν ποινικές ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης του.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 153 του Κανονισμού “η  Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη εναντίον όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργού για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος και το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών”.

Το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι “η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των προσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη”.

Σύμφωνα επίσης με το ίδιο άρθρο η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.

  • Η συζήτηση της πρότασης πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ημέρα κατάθεσης και μετά τη συζήτηση της πρότασης ακολουθεί μυστική ψηφοφορία στην οποία δεν μετέχει το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης αν είναι βουλευτής.

Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμoδoτικoύ συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, άλλως η οικεία πρόταση απορρίπτεται. Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η απόφαση κατάθεσης της πρότασης για προανακριτική επιτροπής γίνεται γιατί υπήρξε απόκρυψη στοιχείων και ρίχνουν ευθύνες γι΄αυτό  στον τέως πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

“Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής και προτεινόμενος από τη Νέα Δημοκρατία ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, φέρει βαρύτατη ευθύνη για την απόκρυψη των εν λόγω στοιχείων από την Ολομέλεια της Βουλής. Είναι αδιανόητο να λογίζεται ως δήθεν συμπληρωματικό στοιχείο το πόρισμα μιας ανώτατης δικαστικού. Ο κ. Τασούλας είναι έκθετος, όπως βαριά εκτεθειμένος είναι και ο Πρωθυπουργός που δεν τον αποσύρει από τη διαδικασία εκλογής ΠτΔ μετά από τέτοιες αυταπόδεικτα αντιθεσμικές μεθοδεύσεις” τονίζει  αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Αύγουστο έφτασε στη Βουλή το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών, στο οποίο περιγράφονται ευθύνες πολιτών για αλλοίωση του τόπου της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.

Ο Εισαγγελέας, ζητεί από τη Βουλή να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες από τη Βουλή, καθώς εκείνη είναι ο φυσικός δικαστής πολιτικών προσώπων, ωστόσο ο κ. Τασούλας αντί να ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής, με το που άνοιξε από τις θερινές διακοπές για την εξέλιξη αυτή, προτίμησε να την συμπεριλάβει στη δικογραφία, ως συνέχεια των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί από πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η παραγγελία του εισαγγελέα “συνιστά αυτοτελή διαδικασία και όχι συμπληρωματική” των μηνύσεων που είχαν έρθει τον Μάιο στη Βουλή και σύμφωνα με την Χαρ. Τρικούπη “Δεν είναι συνέχεια διατακτικών μηνύσεων, δεν πακετάρεται μια μήνυση με την δικογραφία, όταν ένας δικαστικός λέει στη Βουλή να ερευνήσει το θέμα. Όφειλε, όταν άνοιξε η Βουλή να το ανακοινώσει στην ολομέλεια”.

Κοινοβουλευτικές πηγές διαψεύδουν τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η ίδια η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που διαβίβασε τα στοιχεία αμελλητί στη Βουλή επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία πρέπει να συσχετιστούν με τη δικογραφία που είχε σταλεί προ 5 μηνών (δηλαδή τον Μάιο του 2024). Τα πρόσθετα λοιπόν στοιχεία, λένε, επί της υποβληθείσης δικογραφίας ήρθαν στις 6 Αυγούστου 2024 στη Βουλή, πρωτοκολλήθηκαν στις 9 Αυγούστου και περιελήφθησαν στην επίμαχη  δικογραφία, η οποία είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε κάθε βουλευτή, μια  τακτική που είναι πάγια εδώ και 30 χρόνια. Επίσης υπενθυμίζουν ότι στις 11/8/2024, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της εφημερίδας “Εστία” αποκάλυπτε ότι η συγκεκριμένη δικογραφία από την αντιεισαγγελέα του Α. Πάγου Βιργινία Σακελλαροπούλου, διαβιβάστηκε στη Βουλή και συνεπώς ήταν δημόσια γνωστό, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν ασχολήθηκε

“Οποιοσδήποτε συνάδελφος από την αντιπολίτευση ήθελε, μπορούσε να πάει και να δει τη δικογραφία. Όπως μπορεί να πάει και από αύριο και να δει τη δικογραφία. Δεν έχει πάει ουδείς” έλεγε προχθες στους κοινβουλευτικο΄ςυ συντάκτες ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλή Νικήτας Κακλαμάνης.

Παράλληλα απαντήσεις από την κυβέρνηση στα σοβαρά -όπως επισημαίνουν- ερωτήματα που εγείρονται από νέες καταγγελίες που αφορούν στη διαχείριση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καθώς και στις ενέργειες κυβερνητικών και αστυνομικών αρχών μετά το τραγικό συμβάν, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 16 βουλευτών με επικεφαλής τον Κώστα Μπάρκα.

Επικαλούμενοι δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει την προστασία του χώρου του δυστυχήματος έχουν καταθέσει ότι δέχτηκαν πιέσεις για να επιτρέψουν την επιτάχυνση των εργασιών μπαζώματος, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία συλλογή στοιχείων. “Οι καταγγελίες αυτές κατονομάζουν συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη που φέρονται να άσκησαν τις σχετικές πιέσεις και επιπλέον, γίνεται λόγος για απομάκρυνση 300 κυβικών μέτρων χώματος από το σημείο του δυστυχήματος, χωρίς τη διασφάλιση ότι δεν περιείχε κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία”, σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι “οι αποκαλύψεις αυτές εντείνουν τις ανησυχίες για πιθανή συγκάλυψη ευθυνών και παρεμπόδιση της δικαστικής διερεύνησης της τραγωδίας. Η εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την απομάκρυνση των συντριμμιών και τη διαχείριση του χώρου του δυστυχήματος ενισχύει τις υποψίες για πολιτικές ευθύνες”.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διερευνηθεί αν υπήρξε παρέμβαση κυβερνητικών στελεχών στη διαχείριση του σημείου του δυστυχήματος;

️- Υπήρξε εισαγγελική παραγγελία για την απομάκρυνση του χώματος από την περιοχή και, εάν όχι, ποιος έδωσε την εντολή για την εν λόγω διαδικασία;

– Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν παρόμοια περιστατικά συγκάλυψης σε μελλοντικές έρευνες σοβαρών δυστυχημάτων;

Την ίδια ώρα οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής προσφέρει “απλόχερη κάλυψη στα πεπραγμένα και τις παραλήψεις» του προκατόχου του και τονίζουν ότι «το έγκλημα των Τεμπών είναι κυρίαρχο ζήτημα για τη δημοκρατία, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στη χώρα μας”.

Σύμφωνα με τους βουλευτές σε περίπτωση επαρκώς αιτιολογημένης αντίρρησης προς τούτο, θα κάνουν χρήση του άρθρου 134 παρ.1 του Κανονισμού της Βουλής, περί κατάθεσης επερώτησης για τον έλεγχο της Κυβέρνησης, με αντικείμενο πράξεις ή παραλείψεις της. Κάνουμε δηλώνουν επίσης χρήση επιπλέον του άρθρου 135 παρ.9 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο στην εν λόγω επερώτησή μας θα κληθεί να απαντήσει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, έχων τον θεσμικό ρόλο και του πρώην βουλευτή της παρούσας Κυβέρνησης, για κρινόμενες πράξεις και παραλείψεις του, που δημιούργησαν στην ελληνική κοινωνία διάχυτο αίσθημα συγκάλυψης και ατιμωρησίας καθώς και απαξίας του πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα, ζητούν από τον Υπουργό Δικαιοσύνης την κατάθεση των εγγράφων της δικογραφίας που προσκόμισε στη Βουλή την 6η Αυγούστου 2024, το πρωτότυπο της οποίας οφείλει να τηρεί το Υπουργείο του, και από τον Πρόεδρο της Βουλής την μέριμνα προς τούτο.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι στη σημερινή συζήτηση του νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό καταθέτουν τροπολογία με θέμα “Ερμηνευτική διάταξη νόμου 3126/2003 (ΦΕΚ Α΄66) για την κατάργηση ειδικής παραγραφής υπουργικών αδικημάτων”, τονίζοντας στην αιτιολογική έκθεση ότι “Η συνταγματική αναθεώρηση του 2019 εισήγαγε μια θεμελιώδη αλλαγή στη δίωξη υπουργικών αδικημάτων, εξαλείφοντας την αποσβεστική προθεσμία που ίσχυε με το προϊσχύον άρθρο 86 του Συντάγματος.”.

Ωστόσο σημειώνουν ότι “η τροποποίηση αυτή δεν συνοδεύτηκε από την κατάλληλη προσαρμογή του Ν. 3126/2003, γεγονός που δημιούργησε ένα κενό ασφάλειας δικαίου” και συνεπώς “Για την αποκατάσταση της νομικής σαφήνειας, είναι αναγκαίο να ρητώς αναγνωριστεί, κατόπιν αυθεντικής ερμηνείας του αναθεωρημένου άρθρου 86 του Συντάγματος, ότι η εν λόγω διάταξη έχει ήδη καταργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η δίωξη υπουργικών αδικημάτων διέπεται αποκλειστικά από τους γενικούς κανόνες περί παραγραφής, ενισχύοντας τη λογοδοσία και τη θεσμική αξιοπιστία.”.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο  Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος χθες προς την αντιπολίτευση  τόνισε οτι θα έπρεπε να μας ενώνει  το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

Ωστόσο, σημείωσε  γίνεται μια “χυδαία εκμετάλλευση” και “χρησιμοποιείται μια τραγωδία για πολιτικές στοχεύσεις”.

Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στην Ολομέλεια στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης  έκανε λόγο για “θεωρίες συνωμοσίας χωρίς στοιχεία” και…παρακάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τα όσα ισχυρίζεται προκειμένου “η συζήτηση να  γίνει συγκροτημένα και συγκεκριμένα” και 

αποκρούοντας “κατηγορηματικά και μετά βδελυγμίας  τα όσα λέγονται περί συγκάλυψης”.

Σχετικά Άρθρα