Στο τραπέζι του Μαξίμου, σχέδιο για “ψήφο εμπιστοσύνης”- Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης
![Στο τραπέζι του Μαξίμου, σχέδιο για “ψήφο εμπιστοσύνης”- Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης](https://www.libre.gr/wp-content/uploads/2025/02/mitsotakis-850x560.webp)
Η 12η Φεβρουαρίου θα είναι, ως φαίνεται, η D-Day για το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβερνητική πλειοψηφία θα εκλέξει τον Κώστα Τασούλα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το κύρος του οποίου αμφισβητείται έντονα από το ΠΑΣΟΚ διότι, όπως τον κατηγορεί ευθέως ο Νίκος Ανδρουλάκης, φέρει την ευθύνη για απόκρυψη δικογραφίας που είχε φτάσει από τον περασμένο Αύγουστο στη Βουλή και εμπλέκει τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο στην υπόθεση της αλλοίωσης του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Μετά από αυτή την ημερομηνία (επόμενη Τετάρτη) αναζητείται σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών με σκοπό να αντιμετωπιστεί η πολιτική πίεση από την αντιπολίτευση και τις δημοσκοπήσεις. Από τις τελευταίες, τα στοιχεία που περιέρχονται σε γνώση της κυβέρνησης δείχνουν περαιτέρω μείωση των ποσοστών της Ν.Δ στην “πρόθεση ψήφου” με παράλληλη ενίσχυση των κομμάτων στα δεξιά της και αύξηση του ποσοστού της “αδιευκρίνιστης ζώνης”.
Αν και οι ανταγωνισμοί εντυπώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Νέας Αριστεράς χαλαρώνουν τους δεσμούς του αντιπολιτευτικού μετώπου, οι κινήσεις που έχουν ήδη περιγραφεί είναι: α. η πρόταση του ΠΑΣΟΚ (που διαθέτει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές βουλευτών) για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών του κ. Τριαντόπουλου, β. η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, γ. η πρόταση δυπιστίας κατά της κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς. Επίσης, στις 28 Φεβρουαρίου (δύο χρόνια από την τραγωδία) θα πραγματοποιηθούν νέες συγκεντρώσεις με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης που προβλέπεται ότι θα είναι εξίσου μεγάλες, μπορεί και μεγαλύτερες από τις προηγούμενες.
Η πίεση θα ενταθεί και είναι σαφές πως η υπόθεση των Τεμπών δεν θα φύγει από την επικαιρότητα.
Οι πληροφορίες, λοιπόν, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει έναν πολιτικό διάδρομο διαφυγής, έχοντας ήδη λάβει την απόφαση ότι η Ν.Δ θα συναινέσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και θα διευκολύνει την επιτάχυνση των διαδικασιών. Έχει, άλλωστε, δεσμευτεί επ΄ αυτού στη συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. Η, δε, νέα “γραμμή” είναι πως η κυβέρνηση δεν εκπόνησε καμία επιχείρηση συγκάλυψης και ήδη κυβερνητικά στελέχη την διακινούν στα τηλεοπτικά πάνελ.
Εκείνο, όμως, που προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι κατά πόσο μπορούν να ακυρωθούν ή, έστω, να μειωθούν οι συνέπειες των πρωτοβουλιών της αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας. Αυτό που προκρίνεται, και μένει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανάψει το “πράσινο φως”, είναι να αιφνιδιάσει την αντιπολίτευση και να ζητήσει ο ίδιος διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή. Οι 156 βουλευτές της Ν.Δ θα κληθούν να παράσχουν στήριξη στην κυβέρνηση απέναντι στα σενάρια περί συγκάλυψης -όπως θα ειπωθεί- που διακινούνται από την αντιπολίτευση και κάποια “συμφέροντα”.
Ποιός είναι ο στόχος μιας τέτοιας κίνησης; Οι γνωρίζοντες λένε πως από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητήσει και λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης χάνει το πολιτικό της νόημα. Σε μία τέτοια περίπτωση, αμέσως μετά, και έχοντας λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό, θέτοντας εκτός σχήματος αρκετούς υπουργούς, ενισχύοντας παράλληλα το επιτελικό κέντρο του Μεγάρου Μαξίμου, όπου έχει διαπιστώσει σοβαρά κενά.
Θα εκτονωθεί με αυτές τις κινήσεις η πολιτική κρίση; Είναι πολύ δύσκολο, κι αυτό το αντιλαμβάνονται πολλοί στην κυβέρνηση, από την άλλη ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αντιστρέψει το κλίμα και να απενεργοποιήσει το αντιπολιτευτικό κοινοβουλευτικό μέτωπο.