Σεισμός/Πρόβλεψη Τούρκου καθηγητή:”Πείνα, ξηρασία και πόλεμοι αν εκραγεί το ηφαίστειο στη Σαντορίνη”
Ο Τούρκος καθηγητής Γεωλογίας και Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Ντογιάν Γιασάρ, σε συνέντευξή του στην Hurriyet, αναφέρθηκε στη σεισμική δραστηριότητα που πλήττει τη Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα και εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνέπειες μιας τέτοιας έκρηξης δεν θα περιορίζονταν μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα επηρεάσουν και την παγκόσμια κοινότητα, με σοβαρές γεωλογικές και κλιματικές συνέπειες.
«Οι εκρήξεις των ηφαιστείων δημιουργούν σεισμούς και μετά τσουνάμι. Εξαρτάται και από το μέγεθος του σεισμού για να υπολογίσεις το μέγεθος του τσουναμιού. Αυτό θα επηρεάσει μόνο την Ελλάδα», τόνισε.
Μάλιστα είπε ότι μια ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης θα έχει επιπτώσεις όλη η ανθρωπότητα. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε μεγάλη ξηρασία η οποία θα χτυπήσει όλο τον κόσμο»
«Ξηρασία σημαίνει: Πείνα, οικονομική κρίση και πόλεμοι – Τα τελευταία 10.000 χρόνια, η Σαντορίνη είναι το μεγαλύτερο ηφαίστειο που έχει εκραγεί μετά το ηφαίστειο της Ταμπόρας.
Τέλος ο καθηγητής είπε, ότι σε περίπτωση έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης πολλά υπόγεια ύδατα που είναι πολύτιμα, θα στερέψουν. θα υπάρξει έλλειμμα 3-4 ετών, θα υπάρξει μεγάλη ανάγκη για νερό.»
«Ηφαιστειακοί και όχι τεκτονικοί οι σεισμοί»
Την άποψη ότι οι σεισμοί στην περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό είναι ηφαιστειακοί -και όχι τεκτονικοί- εκφράζει Τούρκος καθηγητής πανεπιστημίου.
Ο Şükrü Ersoy είναι καθηγητής Γεωλογίας και απάντησε σε ερωτήσεις της Hurriyet για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Μιλώντας για το είδος των σεισμών, ο Τούρκος καθηγητής ήταν ξεκάθαρος, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για τους Έλληνες επιστήμονες. «Αυτοί οι σεισμοί στην περιοχή της Σαντορίνης δεν είναι τεκτονικοί, αλλά μαγματικής προέλευσης, δηλαδή είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Οι Έλληνες λένε ότι είναι τεκτονικοί, αλλά εγώ από την αρχή λέω ότι είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Δεν μπορεί να είναι τεκτονικοί σεισμοί. Κοιτάξτε: έχουμε σεισμούς μέχρι 5 Ρίχτερ, αλλά ποτέ δεν έχουμε μεγαλύτερους», είπε ο Şükrü Ersoy.