Ο Τραμπ θα απελάσει 211 έλληνες
Σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ξένους υπηκόους που βρίσκονται υπό απέλαση από τις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται και 211 Ελληνες, βάσει της λίστας που δημοσιοποίησε η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακής Αστυνομίας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 1.445.549 ξένους υπηκόους, για τους οποίους έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις έως τις 24 Νοεμβρίου 2024. Πάντως, ουδείς εξ αυτών κρατείται, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι άπαντες θα απελαθούν τελικά.
Πιο κοντά στην έξοδο είναι όσοι έχουν εντολή απέλασης από ειδικό μεταναστευτικό δικαστή, ενώ κάποιοι ίσως διασωθούν προσωρινά, βάσει των κανόνων ασύλου και προστασίας της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων.
Ωστόσο, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θεωρεί ότι κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την επιστροφή των πολιτών της που δεν δικαιούνται παραμονή στις ΗΠΑ. Η έλλειψη συνεργασίας μπορεί να οδηγήσει στη λίστα των μη συνεργάσιμων χωρών ή των κρατών που βρίσκονται σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης.
Επί του παρόντος, oι ΗΠΑ θεωρούν μη συνεργάσιμες τις: Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Πακιστάν, Βενεζουέλα, Μπουτάν, Βιρμανία, Κούβα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ερυθραία, Αιθιοπία, Λάος και Σομαλία.