Καθοριστικός Φεβρουάριος: Αποφάσεις σε πολλαπλά επίπεδα-Το πρόσωπο κλειδί για ριζικές κυβερνητικές αλλαγές

Καθοριστικός Φεβρουάριος: Αποφάσεις σε πολλαπλά επίπεδα-Το πρόσωπο κλειδί για ριζικές κυβερνητικές αλλαγές

Η κυβέρνηση, έχοντας το διάστημα αυτό την προσοχή της στραμμένη στη Σαντορίνη και τα προληπτικά μέτρα, αναγνωρίζει πως οι πολίτες ζητούν να ριχθεί άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών ενώ ετοιμάζονται να απαντήσουν στη Βουλή στα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης, εν αναμονή και των πορισμάτων. Στο Μαξίμου, μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις μελετούν και τα δημοσκοπικά… μηνύματα. Οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. και ενίσχυση μικρότερων κυρίως δεξιών κομμάτων, με τους «γαλάζιους» να προβληματίζονται για το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ψήφος διαμαρτυρίας.

Ο ανασχηματισμός θεωρείται δεδομένος και αυτό που μένει είναι ο χρόνος. Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα βασικά σενάρια:

  • Το πρώτο να γίνει μετά τις 12 του μήνα που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – ώστε να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης. Όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη σημειώνουν πως δεν μπορεί αυτή η συζήτηση να σέρνεται με δεδομένο πως ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπουργοί να κατεβάσουν μολύβια εν αναμονή των αλλαγών.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι ο ανασχηματισμός να γίνει τον Μάρτιο και αφού πρώτα παρουσιαστούν τα πορίσματα για τα Τέμπη και γίνει η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ενώ μένει να φανεί και πώς θα κινηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (καθώς απαιτούνται 50 υπογραφές για την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας).

Πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτή τη φορά προκρίνεται το ενδεχόμενο ευρύτερων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα και όχι μιας παρέμβασης «χειρουργικού» χαρακτήρα.

Κλειδί για τις εξελίξεις είναι αν ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ή θα επιστρέψει στο Μαξίμου. Να επισημανθεί εδώ πως πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση. Από τη μια πλευρά θεωρείται πως θα ήταν σημαντικό να επιστρέψει στο Μαξίμου ο κ. Γεραπετρίτης, ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία πουν η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί πολλά μέτωπα. Από την άλλη πλευρά δεν είναι εύκολο να αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών σε μια κρίσιμη εποχή, καθώς το Μάρτιο αναμένεται πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό και στη συνέχεια το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Σε περίπτωση πάντως που υπάρξει αλλαγή στο υπουργείο Εξωτερικών θα δρομολογηθούν μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές. Για παράδειγμα στο κρίσιμο αυτό πόστο θα πρέπει να πάει πρόσωπο πρώτης γραμμής και μεταξύ των ονομάτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είναι ο Κωστής Χατζηδάκης. Όσον αφορά στον Νίκο Δένδια δεν αναμένεται να μετακινηθεί αλλά όλα δείχνουν πως θα παραμείνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δεν αποκλείεται να αναλάβει βαρύ υπουργείο, ενώ αμετακίνητος θεωρείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Στους υπουργούς που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε παραγωγικό υπουργείο είναι επίσης ο Αδωνις Γεωργιάδης. Παρότι το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη διέψευσε την ερμηνεία περί αδειάσματος του κ. Γεωργιάδη από τον πρωθυπουργό, είναι ανοιχτό εάν θα μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας, δεδομένης της κατάστασης στο ΕΣΥ. Από εκεί και πέρα πολλά θα κριθούν και από τις «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής, ενώ ενδιαφέρον έχει και ποια πρόσωπα θα επιστρέψουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Ένα πρόσωπο που έχει βρεθεί στο στόχαστρο είναι ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Τριαντόπουλος, που δέχεται σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για τα όσα ακολούθησαν στον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη.

Στο επίκεντρο της σεναριολογίας για ανασχηματισμό παραμένει εκ των πραγμάτων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στο Μαξίμου φέρονται άλλωστε να έχουν ενοχληθεί από την “αφωνία” -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη – του κ.Σταϊκούρα όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δεν ήταν βέβαια ο μόνος υπουργός που απέφευγε να σηκώσει το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη μέχρι να δοθεί σαφής εντολή από το Μαξίμου στα κυβερνητικά στελέχη να βγουν μπροστά.

  • Ενδεικτικό της δυσφορίας που επικρατεί για τη στάση κορυφαίων υπουργών είναι ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, σχολίασε (Action 24) ότι “Υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που προτιμούν να βγαίνουν μόνο για ευχάριστα πράγματα.” Ενώ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε (ΣΚΑΙ) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει “να πάρει κεφάλια”.

Σημειωτέον ότι την τελευταία εβδομάδα και με προφανή οδηγία του Μαξίμου, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα μίλησαν για τα Τέμπη, ο κ.Σταικούρας και ο υφυπουργός Βασίλης Οικονόμου, καθώς και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Εργασίας Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο κ. Κικίλιας.

  • Πάντως εκτός από τον κ.Σταϊκούρα και ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής και θεωρείται πιθανόν να αποχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό. Σημειωτέον επίσης ότι επανέρχεται ένα παλιό σενάριο για “σπάσιμο” του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα δύο. Το σκεπτικό είναι πως έτσι η κυβέρνηση θα δώσει στίγμα ιδιαίτερης μέριμνας για τις μεταφορές.

Παρότι δε στο Μαξίμου είναι ευχαριστημένοι με την προθυμία του κ. Φλωρίδη να βγαίνει μπροστά σε κάθε ευκαιρία για τα Τέμπη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει χειριστεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του το ζήτημα πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Και επιπλέον υπάρχει και η άποψη πως εάν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο υπουργείο ένα πρόσωπο μη πολιτικό και “κοινής αποδοχής” (πχ ένας διαπρεπής νομικός) θα έχανε η αντιπολίτευση τη δυνατότητα να κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.

Ένα ακόμη βασικό κριτήριο για τον ανασχηματισμό αναμενόταν ούτως ή άλλως να είναι η αντιμετώπιση των διαρροών προς τα δεξιά. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να μπουν περισσότεροι βουλευτές της “λαϊκής” δηλαδή καραμανλικής δεξιάς, αλλά και σαμαρικοί ώστε να μην κοιτάζουν προς τα… δεξιά. Στα πηγαδάκια ακούγονται τα ονόματα του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, του Ανδρέα Κατσανιώτη, του Μίλτου Χρυσομάλλη μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα