Μαξίμου: Άμεσες κινήσεις στο δίπτυχο “καμία κάλυψη”, “προσοχή στις τοποθετήσεις”-Τα σενάρια για τις διορθωτικές παρεμβάσεις
Τα Τέμπη είτε σε πολιτικό είτε σε δικαστικό επίπεδο, θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση. Το Μαξίμου και συνολικά το κυβερνών κόμμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις κινείται σε δύο άξονες: “Καμία κάλυψη σε κανέναν”, “μεγάλη προσοχή στις τοποθετήσεις”. Μένει ο πρωθυπουργός να αποφασίσει, αν την ερχόμενη εβδομάδα θα παραχωρήσει μια υπό συζήτηση συνέντευξη στον ΑΝΤ1, προκειμένου να δώσει περαιτέρω απαντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δυσαρέσκεια με υπουργούς κάτι που θα κριθεί σε δεύτερη φάση όταν θα έρθει η ώρα του ανασχηματισμού.
Έχει ήδη αποφασιστεί, ωστόσο εκκρεμεί ο χρόνος. Κάποιοι θεωρούν πλέον ότι ο Μάρτιος μπορεί να είναι μήνας παρεμβάσεων.
Ουσιαστικά δεν πρόκειται να υπάρξει ουδεμία κίνηση που θα θεωρηθεί ως προσπάθεια συγκάλυψης ή κάλυψης του οποιουδήποτε είτε πολιτικού προσώπου είτε επιχειρηματία που σχετίζεται με το παράνομο φορτίο. Επίσης ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή έδωσε εντολή να προσέχουν όλοι τις τοποθετήσεις τους όταν εμφανίζονται στα ΜΜΕ.
Η δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης, που προέκυψε έπειτα από δύο καλούς μήνες, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το βήμα του Προϋπολογισμού και πολλές ακόμα πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο, εξανεμίστηκε με βάση κυλιόμενες έρευνες. Η Ν.Δ. επιστρέφει στο δύσκολο περιβάλλον του φθινοπώρου, διατηρώντας, βεβαίως, ασφαλή απόσταση από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, που αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την κυβερνητική φθορά.
Ο κ. Μητσοτάκης από το υπουργικό συμβούλιο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς του: οι πολίτες απαιτούν δουλειά και αποτελεσματικότητα και πλέον δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για την υλοποίηση κεντρικών κυβερνητικών στόχων. Αν κάτι έπρεπε να γίνει μέσα σε έναν χρόνο, τώρα θα πρέπει να γίνει εντός μηνών. Και είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν ικανοποιημένος, ιδίως στις αρχές της εβδομάδας, όταν ελάχιστα κυβερνητικά στελέχη βρέθηκαν στα πάνελ για να δίνουν την επικοινωνιακή μάχη. Μια εικόνα που άλλαξε μετά τα μέσα της εβδομάδας, όταν πήρε πάνω του το θέμα, με αποτέλεσμα αρκετά κυβερνητικά στελέχη να βγουν μπροστά.
Tο σενάριο σπασίματος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το επόμενο διάστημα είναι πάνω στο τραπέζι, με στόχο να υπάρξει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να λάβει αποφάσεις και για το Μέγαρο Μαξίμου και τη λειτουργία του. Απαντες εκτιμούν ότι κεντρικό πρόσωπο στην πρωθυπουργική άσκηση θα είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με ερώτημα αν θα πρέπει να επιστρέψει εντός Μεγάρου Μαξίμου.
- Ο κ. Μητσοτάκης, προετοιμάζεται και για τη μάχη της Βουλής που θα συμπέσει με τις μεγάλες κινητοποιήσεις για τον δεύτερο χρόνο από την τραγωδία των Τεμπών. Η άποψη του πρωθυπουργού είναι σαφής: η αντιπολίτευση επιδιώκει εργαλειοποίηση της τραγωδίας, με στόχο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Ένα άλλο στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι τα Τέμπη ανεβάζουν στα γκάλοπ τους ακραίους στα Δεξιά αλλά και την Αριστερά. Σύμφωνα με τα συγκλίνοντα ευρήματα αρκετών μετρήσεων, «τσιμπάνε» η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, αν και το κόμμα αυτό απείχε από τις κινητοποιήσεις και ευρύτερα από το θέμα των Τεμπών.
Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το «δεν έχω οξυγόνο», που ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας στα απελπισμένα μηνύματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, «έδεσε» με τις κυβερνητικές αβελτηρίες -πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει στους σιδηροδρόμους μετά τα Τέμπη- αλλά και τις ευθείες κατηγορίες που εκτόξευαν κυβερνητικά στελέχη κατά των συγγενών των θυμάτων.
- Πάντως αναμένοντας το πόρισμα του ΕΜΠ για την πυρόσφαιρα ένα ακόμη ζήτημα είναι οι καταγγελίες για «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος με κυβερνητικές εντολές, ένα ζήτημα στο οποίο δεν δόθηκε ποτέ καθαρή απάντηση.
Όσοι βρέθηκαν στο σημείο λένε ακόμα και σήμερα ότι αν δεν γίνονταν οι εργασίες, δεν θα μπορούσαν οι γερανοί να σηκώσουν τα κατεστραμμένα βαγόνια, ο εκλεγμένος με τη Ν.Δ. περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός περιορίστηκε να απαντήσει ότι ακολουθώντας εντολές διέθεσε τα μέσα και τα χρήματα για να γίνει η χαλικόστρωση στον τόπο της τραγωδίας, μια ενέργεια που, κατά μια μερίδα των συγγενών των θυμάτων, αποσκοπούσε στο να θαφτούν πολύτιμα αποδεικτικά στοιχεία. Το ίδιο ακατάλληλοι να δώσουν καθαρές απαντήσεις για το θέμα αποδείχθηκαν και οι κυβερνητικοί παράγοντες που ενεπλάκησαν σε εκείνη τη διαδικασία, με αποτέλεσμα το «μπάζωμα» να εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη…
Επίσης απαντώντας στην πίεση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στη σύσταση Εξεταστικής, αλλά η αίσθηση που έδωσαν οι εργασίες της ήταν ότι «δεν ήταν από τις καλύτερες στιγμής της Βουλής», όπως ομολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στον ALPHA, μετά την «Κυριακή των συγκεντρώσεων».
Με την καθυστέρηση της απόδοσης Δικαιοσύνης να αποτελεί ακόμη ένα αγκάθι που αντανακλά στην κοινωνική αντίδραση οι σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στα τέλη του μήνα όταν θα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την “Εθνική τραγωδία“. Την ίδια περίοδο με τις αναμενόμενες κινητοποιήσεις αναμένονται τα νέα πορίσματα και οι κινήσεις της αντιπολίτευσης.