Guardian/ Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον “εμπορικό πόλεμο” των δασμών του Τραμπ

Guardian/ Έξι πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον “εμπορικό πόλεμο” των δασμών του Τραμπ

Οι δασμοί του Τραμπ στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα: θα πυροδοτήσουν εμπορικό πόλεμο; Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβάλλει φόρους εισαγωγών σε τρεις βασικούς εμπορικούς εταίρους, o Guardian σε ανάλυσή του εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς στις εισαγωγές από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα. Θα υπάρξουν δασμοί 25% σε προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ από τον Καναδά και το Μεξικό και 10% στις εισαγωγές από την Κίνα από αυτό το Σαββατοκύριακο. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους δασμούς και τι θα μπορούσε να συμβεί με το προγραμματισμένο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ για την επιβολή τους.

Τι είναι οι δασμοί;

Ο δασμός είναι ένας φόρος επί των εισαγωγών ή των ξένων αγαθών.

Ποιος πληρώνει τους δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ;

Οι αμερικανικές εταιρείες που εισάγουν αγαθά από το εξωτερικό τα πληρώνουν. Εάν ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ εισάγει ένα εξάρτημα από το Μεξικό, θα πρέπει να πληρώσει δασμούς μόλις φτάσει στη χώρα.

Γιατί ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς;

Μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για την απόφασή του: «Το νούμερο ένα είναι οι άνθρωποι που έχουν ξεχυθεί στη χώρα μας, τόσο φρικτό και τόσο πολύ… το νούμερο δύο είναι τα ναρκωτικά, η φαιντανύλη και οτιδήποτε άλλο έχει έρθει στη χώρα… και το νούμερο τρία είναι οι τεράστιες επιδοτήσεις που δίνουμε στον Καναδά και το Μεξικό για τα ελλείμματα».

Σημαίνει αυτό την έναρξη ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου;

Εξαρτάται ποιον ρωτάς. Αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε λεπτομέρειες για τους πιο πρόσφατους δασμούς, ο Μπράιαν Λάντζα, ανώτερος σύμβουλος στην προεδρική του εκστρατεία το 2024, είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4: «Όχι… αυτή είναι η απειλή μιας διαπραγμάτευσης».

Ο πρόεδρος, ωστόσο, είπε επίσης ότι σκέφτεται να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το εμπορικό έλλειμμα, επομένως ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε εμπορικό πόλεμο με τα πόδια καθώς οι χώρες των οποίων οι εξαγωγείς υπόκεινται σε δασμούς σε αντίποινα.

Όταν ο Τραμπ έβαλε δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές την τελευταία φορά που ήταν στον Λευκό Οίκο, το Πεκίνο επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των κόκκων σόγιας και του καλαμποκιού. Η κίνηση τελικά έβλαψε τους αγρότες των ΗΠΑ, οι οποίοι βασίζονταν στις συναλλαγές με την Κίνα. Χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, ο Τραμπ κατέληξε να σώσει τους αγρότες, των οποίων τα έσοδα από τις εξαγωγές μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια (8 δισεκατομμύρια λίρες) μετά την επιβολή των δασμών.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια ομάδα σκέψης των ΗΠΑ, υπολόγισε έκτοτε ότι έως και το 92% των εσόδων που εισπράχθηκαν από τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές δαπανήθηκαν για πληρωμές στους αγρότες.

Ποιος λοιπόν κερδίζει και ποιος χάνει;

Σε τελική ανάλυση, ο καταναλωτής είναι αυτός που χάνει από τους δασμούς, επειδή σχεδόν σίγουρα θα αισθανθεί τον αντίκτυπο μέσω των αυξήσεων των τιμών.

Χρειάζεται ο Τραμπ την έγκριση του Κογκρέσου για να επιβάλει δασμούς;

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία, πράγμα που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει μεγάλη εξουσία στο Κογκρέσο για να εγκρίνει νομοθεσία.

Αλλά ο πρόεδρος έχει επίσης την εξουσία να επιβάλλει δασμούς χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου όταν σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών ή σε περίπτωση «εθνικής έκτακτης ανάγκης» – πολύ γενικοί λόγοι που θα κάνουν δύσκολη τη νομική αγωγή κατά των δασμών. δικαστήριο.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι δασμοί, στο μυαλό του Τραμπ, είναι ότι θα δώσουν κίνητρα στις αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγική τους παραγωγή από το εξωτερικό. «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε το εργοστάσιό σας στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν έχετε δασμούς», είπε ο Τραμπ, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Αλλά η έξοδος από πολύπλοκα παγκόσμια οικοσυστήματα παραγωγής είναι σχεδόν αδύνατη για πολλές εταιρείες. Χρειάζονται χρόνια για να τεθεί σε λειτουργία ένα εργοστάσιο, οπότε ακόμα κι αν μια εταιρεία ήθελε θεωρητικά να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή της για να αποφύγει τους δασμούς, η θητεία του Τραμπ είναι πιθανό να έχει τελειώσει μέχρι να είναι έτοιμη.

Σχετικά Άρθρα