Δένδιας: Ο Τραμπ μπορεί να “ψιθυρίσει” στον Ερντογάν για το Διεθνές Δίκαιο

Δένδιας: Ο Τραμπ μπορεί να “ψιθυρίσει” στον Ερντογάν για το Διεθνές Δίκαιο

Ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Fox News, ανέφερε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ίσως είναι σε θέση να «ψιθυρίσει» στο αυτί του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να του υπενθυμίσει πως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές στη σύγχρονη παγκόσμια τάξη.

Ο Υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι η φερόμενη στενή σχέση των δύο ανδρών (Τραμπ και Ερντογάν)  δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα ενθαρρύνει τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Υποθέτω ότι δεν θα είναι καθόλου καλό για το ΝΑΤΟ και δεν θα ήταν καθόλου καλό για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στο ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ, λαμβάνοντας επίσης υπόψη αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και τι συμβαίνει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», αναφέρει ο υπουργός Άμυνας  στο αμερικανικό δίκτυο το οποίο αναφέρεται και στις τουρκικές ασκήσεις καθώς και στο δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.

«Πρόκειται για μια νέα τουρκική νεοϊμπεριαλιστική, νεο-οθωμανική προσέγγιση», λέει ο κ. Δένδιας. «Άρχισε να εμφανίζεται κάπου στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα… και στην ουσία ισχυρίζεται ότι τα μισά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο ανήκουν στην Τουρκία. Και μερικές φορές προχωρούν και παραπέρα. Ισχυρίζονται ότι η Κρήτη, ένα τεράστιο νησί με πολύ σημαντική παρουσία του ΝΑΤΟ και μια αμερικανική βάση στη Σούδα – πρέπει να ανήκει στην Τουρκία».

Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι η στενή σχέση που φέρεται να μοιράζονται οι δύο ηγέτες δεν θα ενθαρρύνει απαραίτητα τον Ρ.Τ.Ερντογάν και θα μπορούσε να τοποθετήσει μοναδικά τον Ν.Τραμπ σε θέση να μπορεί να «ψιθυρίσει στο αυτί του Τούρκου ηγέτη» και να του υπενθυμίσει ότι «το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς [κανόνες] της θάλασσας, είναι τρόπος ζωής σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο».

«Δεν θα ήταν καθόλου καλό για το ΝΑΤΟ ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας», τόνισε.

Ο Ν.Δένδιας τόνισε ότι η πολιτική του Ρ.Τ.Ερντογάν έχει δημιουργήσει τριβές με πολλές χώρες της περιοχής, ενώ η εσωτερική καταστολή που έχει επιβάλει στην Τουρκία, πλήττοντας δημοσιογράφους, γυναίκες, Κούρδους και θρησκευτικές μειονότητες, έχει συμβάλει στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προειδοποίησε ότι η Δύση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους Κούρδους που πολέμησαν το ISIS και κάλεσε την Ουάσινγκτον να διατηρήσει την υποστήριξή της προς αυτούς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή αμυντική πολιτική εντός του ΝΑΤΟ, κάτι που αντανακλάται και στις δαπάνες για την άμυνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ (Ιούνιος 2024), η Ελλάδα ήταν η πέμπτη χώρα με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες, διαθέτοντας πάνω από 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, τη στιγμή που η Τουρκία κατέλαβε την 18η θέση, επενδύοντας μόλις 2% του ΑΕΠ της.

Σχετικά Άρθρα