Ανησυχία στην Σαντορίνη-Σε έξαρση η σεισμική δραστηριότητα

Ανησυχία στην Σαντορίνη-Σε έξαρση η σεισμική δραστηριότητα

Οι Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς σημειώθηκαν νέοι σεισμοί στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σε συνέχεια της αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Καλδέρα. Η δραστηριότητα αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των Κυκλάδων, με τις Αρχές να παρακολουθούν στενά την κατάσταση για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών.

Οι δύο νέοι σεισμοί εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί με απόσταση λίγων λεπτών η μία από την άλλη. Η πρώτη είχε μέγεθος 3,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 24 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού σε εστιακό βάθος 13,1 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 26 χλμ. βορειοανατολικά της Οίας, μέγεθος 2,5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 15,1 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη για το θέμα, όπου συζητήθηκε ο σχεδιασμός υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία του συνόλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη.

Οι δύο σεισμοί σε Αμοργό και Σαντορίνη ήταν μεγέθους 3,1 και 2,5 Ρίχτερ αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σε ένα 24ωρο έως το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν 76 σεισμικές δονήσεις στην περιοχή των Κυκλάδων, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης, καθώς φοβούνται κάποια έκρηξη του ηφαιστείου ή ένα σεισμό αντίστοιχο του 1956, όταν τα 7,5 Ρίχτερ είχαν προκαλέσει δεκάδες θανάτους και καταστροφές στις Κυκλάδες.

Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αν και παρακολουθούν στενά τη σεισμική ακολουθία και το ρήγμα στη βόρεια Καλδέρα. Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, λένε, καθώς παρόμοια ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη είχαμε το 2011-2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες και ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο ηφαιστειακό συμβάν.

Σχετικά Άρθρα