Ισραήλ-Χαμάς: Ολοκληρώθηκε η 2η ανταλλαγή ομήρων- Στιγμές συγκίνησης και στις δύο πλευρές

Ισραήλ-Χαμάς: Ολοκληρώθηκε η 2η ανταλλαγή ομήρων- Στιγμές συγκίνησης και στις δύο πλευρές

Η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών επιβεβαίωσε σήμερα ότι απελευθέρωσε 200 Παλαιστίνιους κρατούμενους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση, το πρωί, τεσσάρων Ισραηλινών γυναικών στρατιωτών που κρατούνταν όμηροι στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Με την έγκριση των πολιτικών αρχών, όλοι οι τρομοκράτες απελευθερώθηκαν από τις φυλακές Οφερ (στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη) και Κτζιότ» στο νότιο Ισραήλ, ανέφερε η υπηρεσία φυλακών σε ανακοίνωσή της, επιβεβαιώνοντας τον αριθμό των κρατουμένων που αφέθηκαν ελεύθεροι στην ανταλλαγή, ανακοίνωσαν νωρίτερα παλαιστινιακές πηγές.

Από αυτούς, οι 70 έφτασαν στην Αίγυπτο με λεωφορεία, ανακοίνωσε μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Εκδιώχτηκαν» από το Ισραήλ, πρόσθεσε το Al-Qahera News, διευκρινίζοντας ότι θα μεταφερθούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα, οι κρατούμενοι ήταν ντυμένοι με γκρι αθλητικές φόρμες και κάποιοι αποβιβάζονταν από δύο λεωφορεία στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος που χωρίζει τη Ράφα από το παλαιστινιακό έδαφος.

Μετά τη διέλευση από την Αίγυπτο, οι κρατούμενοι «θα επιλέξουν την Αλγερία, την Τουρκία ή την Τυνησία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Σουμάν, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ύπατης Επιτροπής Παρακολούθησης Υποθέσεων Κρατουμένων και Απελευθερωμένων Κρατουμένων.

«Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα», είπε ένας από τους απελευθερωμένους Παλαιστίνιους στο Al-Qahera News, χαμογελώντας και κουνώντας το χέρι από το παράθυρο του λεωφορείου.

Οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, αγκαλιάζοντας και χειροκροτώντας τους απελευθερωμένους Παλαιστίνιους.

Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο 25/1, η Χαμάς απελευθέρωσε τέσσερις γυναίκες στρατιώτες .

Ωστόσο, η Ισραηλινή πλευρά φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένη από την σημερινή ανταλλαγή, καθώς ισχυρίζεται ότι περιμέναν την απελευθέρωση μιας γυναίκας πολίτη, μεταξύ των 4 γυναικών που απελευθερώθηκαν.

Η Χαμάς απάντησε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη γυναίκα θα απελευθερωθεί την επόμενη εβδομάδα, στην επόμενη προγραμματισμένη ανταλλαγή ομήρων, ενώ διαβεβαίωσε πως είναι καλά στην υγεία της.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, το Ισραήλ φαίνεται να έχει επικοινωνήσει με τους διαμεσολαβητές της εκεχειρίας για να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση της γυναίκας που είναι απλώς πολίτης.

Το Ισραήλ απειλεί πως θα αφήσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας και θα αποσύρει τα στρατεύματά του μόνο όταν απελευθερωθεί η συγκεκριμένη όμηρος, ονόματι Αρμπέλ Γιαχούτ.

Η επόμενη ανταλλαγή ομήρων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα εκτός απροόπτου, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Πως θα εξελιχθεί η εκεχειρία

Η πρώτη φάση της συμφωνίας περιλαμβάνει την αναστολή των εχθροπραξιών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις πόλεις της Γάζας σε «ζώνες ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας. Οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ενώ θα επιτραπεί η αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, που το Ισραήλ έβαζε συνέχεια εμπόδια.

Η δεύτερη φάση, με ασαφή διάρκεια, περιλαμβάνει την επιστροφή των υπόλοιπων ζωντανών ομήρων και την απελευθέρωση αντίστοιχου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων. Αυτή η φάση θα περιλαμβάνει επίσης την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα ανοίξει για να επιτραπεί στους τραυματίες και τους άρρωστους να φύγουν. Παραμένει ασαφές αν το πέρασμα θα επιστραφεί υπό τον έλεγχο των Παλαιστινίων.

Η τρίτη φάση, η οποία μπορεί να διαρκέσει χρόνια, θα ασχοληθεί με την ανταλλαγή των σωμάτων των αποθανόντων ομήρων και μελών της Χαμάς, καθώς και με το σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας. Η διεθνής κοινότητα ασκεί πίεση για την επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ έχει απορρίψει αυτήν την ιδέα.

Η πρώτη φάση

Στην πρώτη φάση, 33 όμηροι θα απελευθερωθούν τις επόμενες έξι εβδομάδες, σε αντάλλαγμα για περίπου 1.700 Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, από τους οποίους περίπου 1.000 είναι από τη Γάζα και συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 βάσει έκτακτης νομοθεσίας που επιτρέπει τη σύλληψη χωρίς κατηγορίες ή δίκη, δηλαδή για ανθρώπους που αποτελούν ομήρους.

Αν ολοκληρωθεί όπως προβλέπει το σχέδιο και η απελευθέρωση των 90 Παλαιστίνιων ομήρων σήμερα, ένας μικρός αριθμός Ισραηλινών θα απελευθερώνονται κάθε Σαββατοκύριακο για τις επόμενες έξι εβδομάδες. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων που θα απελευθερωθούν εξαρτάται γενικά από το αν οι Ισραηλινοί είναι πολίτες ή στρατιώτες.

Ορισμένοι από τους απελευθερωθέντες Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά Ισραηλινών θα σταλούν σε τρίτες χώρες αντί να επιτραπεί η επιστροφή τους στο σπίτι τους.

Στη Γάζα, οι εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους θα επιτρέπεται να μετακινούνται ελεύθερα στην παλαιστινιακή επικράτεια από την 7η ημέρα, και 600 φορτηγά βοήθειας θα φτάνουν καθημερινά για να ανακουφίσουν τις τραγικές ανθρωπιστικές συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας. 

Τι θα συμβεί μετά από αυτό;

Η μετάβαση από την πρώτη στην δεύτερη φάση της συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα έξω από τις ζώνες ασφαλείας, θα είναι δύσκολη. Οι διαπραγματεύσεις για το πώς θα εφαρμοστεί αυτή η φάση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την 16η ημέρα από την έναρξη της εκεχειρίας (4 Φεβρουαρίου).

Το πέρασμα της Ράφα αναμένεται να ανοίξει μέχρι την 42η ημέρα. Όλοι οι τραυματίες και άρρωστοι πολίτες πρέπει να επιτραπεί να φύγουν, μαζί με 50 τραυματισμένους μαχητές την ημέρα, ενώ το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί πλήρως από την περιοχή Ράφα το αργότερο μέχρι την 50η ημέρα (9 Μαρτίου).

Όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Σχετικά Άρθρα