Συζήτηση για Κεντροαριστερά και συνεργασίες στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά- Πού συμφώνησαν Γεροβασίλη, Γερουλάνος, Αχτσιόγλου- Τα πηγαδάκια και οι παρουσίες
Την ανάγκη «να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές» υποστήριξε ο Παύλος Γερουλάνος τονίζοντας ότι, αν το ΠΑΣΟΚ επέστρεφε στην κυβέρνηση, θα μπορούσαν να γίνουν πράξη οι εναλλακτικές προτάσεις στην πρωτοκαθεδρία του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Γερουλάνος, μιλώντας την Πέμπτη (23/1) σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ψαρρά για το «επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη», απέφυγε τις συγκεκριμένες αναφορές σε πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς και διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν «σκοτεινά σχέδια και προσωπικές ατζέντες».
Έκανε ωστόσο σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας: «Όσο γρηγορότερα αφήσουμε την κυβερνητική και παρακυβερνητική προπαγάνδα στη χλεύη που της αξίζει και ασχοληθούμε με τη διατύπωση εναλλακτικής πρότασης στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τόσο ταχύτερα θα πετύχουμε την δύσκολη και πολυπόθητη ανατροπή».
Οι άλλες δύο ομιλήτριες στην ίδια εκδήλωση, οι κυρίες Έφη Αχτσιόγλου και Όλγα Γεροβασίλη, μίλησαν πάντως για την ανάγκη συνεννόησης στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει «η ανάγκη συγκρότησης μιας εναλλακτικής πρότασης από την Κεντροαριστερά», ενώ η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αντιπρόεδρος της βουλής, Όλγα Γεροβασίλη έθεσε μεταξύ άλλων το ερώτημα απευθυνόμενη στο ακροατήριο «έχουμε το περιθώριο και την “πολυτέλεια” να εκλεγεί ξανά ο κ. Μητσοτάκης;» -και απάντησε: «δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην υπάρξει συνεννόηση στον προοδευτικό χώρο».
Ο Παύλος Γερουλάνος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι… μάλλον φταίει η Όλγα Γεροβασίλη για τα σενάρια που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες -με δηκτικό ύφος σημείωσε τα όσα ακολούθησαν τις δηλώσεις του για τις πιθανές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ με τα άλλα κόμματα και τα «χρέωσε» στην κυβέρνηση. Τα βασικά σημεία της ομιλίας του ήταν τα εξής:
«Θα ήθελα καταρχάς να εκφράσω τη συμπάθειά μου σε όσους τις προηγούμενες μέρες είδαν στη σημερινή παρουσία μου εδώ σκοτεινά σχέδια, προσωπικές ατζέντες, κρυφούς πόθους, και ανομολόγητες επιδιώξεις.
Πολλά και ποικίλα δημοσιεύματα. Αναρωτήθηκα γιατί.
Ξέρετε κάτι; Μάλλον φταίει η κυρία Γεροβασίλη.
Γιατί, όταν παρουσιάζω βιβλία με την κυρία Αχτσιόγλου και τον κύριο Στουρνάρα δεν γράφουν λέξη τα media.
Όταν όμως παρουσιάζω βιβλία με την κυρία Αχτσιόγλου και την κυρία Γεροβασίλη γίνεται της κακομοίρας από άρθρα!
Τι να πω Όλγα μου; Υποκλίνομαι!
Πραγματικά, φίλες και φίλοι, ούτε που φανταζόμουνα, πριν 3 περίπου μήνες, όταν ο Δημήτρης Ψαρράς μού ζήτησε να συμμετέχω στην παρουσίαση του βιβλίου του, ότι η πολιτική ψύχωση ορισμένων θα μας χάριζε τόσες στιγμές απορίας και γέλιου.
Όσο και αν σας φαίνεται λοιπόν περίεργο μετά από αυτά που διαβάζετε βρίσκομαι σήμερα στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Ψαρρά για… να παρουσιάσω το βιβλίο του κ. Ψαρρά.
Και χαίρομαι να το κάνω ακολουθώντας την παράδοση ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που το έχουν κάνει αντιστοίχως πριν από μένα.
Επειδή όμως, το ομολογώ, πάντα στην πολιτική υπάρχει μια ατζέντα, αυτή δεν είναι να αναβιώσω φαντάσματα του παρελθόντος.
Αλλά να εξηγήσω και να παρουσιάσω εναλλακτικές προτάσεις στην πρωτοκαθεδρία του κ. Μητσοτάκη που θα μπορούσαν να γίνουν πράξη στην ελληνική κοινωνία, αν το ΠΑΣΟΚ επέστρεφε στην κυβέρνηση.
Και αναγκάζομαι να λέω τα αυτονόητα για κάθε νοήμονα άνθρωπο για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι, από ό,τι φαίνεται, ακόμα υπάρχουν κάποια νεοδημοκρατικά φερέφωνα που μετά από 25 χρόνια σταθερής και συνεπούς πορείας στο ΠΑΣΟΚ μοιάζει να μην μπορούν ακόμα να χωνέψουν ότι παίζω καθαρά πάνω στο τραπέζι, και χρειάζεται να τους το ζωγραφίσω.
Και δεύτερον, διότι όσο γρηγορότερα αφήσουμε την κυβερνητική και παρακυβερνητική προπαγάνδα στη χλεύη που της αξίζει και ασχοληθούμε με τη διατύπωση εναλλακτικής πρότασης στη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, τόσο ταχύτερα θα πετύχουμε την δύσκολη και πολυπόθητη ανατροπή.
Πολλοί στην κυβέρνηση θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να μας υπαγορεύουν τι λέμε, πώς το λέμε, σε ποιους λέμε καλημέρα, ποιο βιβλίο διαβάζουμε και κρίνουμε, και ποιο πάνελ είναι «ΟΚ» να συμμετέχουμε.
Αλλά να ξέρουν πως όσα χτυπήματα κι αν δεχτώ, όσα χτυπήματα κι αν δεχτούμε ως ΠΑΣΟΚ, δεν θα σταματήσω να μιλάω, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.
Το ξέρω, τους πονάει, αλλά θα το ακούνε συνέχεια. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα».
Στην εκδήλωση, όπου παρέστη η Μάγδα Φύσσα, ήταν από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Λαλιώτης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά οι κ.κ Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέργιος Καλπάκης, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Μανιός και άλλοι.
Γεροβασίλη: «Ό,τι ενοχλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ό,τι πρέπει να κάνουμε οι προοδευτικές δυνάμεις»
«Ποιος να το περίμενε ότι μια παρουσίαση βιβλίου θα προκαλούσε τόση ‘φασαρία’ πριν καν αυτή γίνει;» αναρωτήθηκε η Όλγα Γεροβασίλη στην έναρξη της ομιλίας της και πρόσθεσε: «Κράτησα έναν από τους πολλούς τίτλους που γράφτηκαν αυτές τις ημέρες: ‘Γερουλάνος, Γεροβασίλη, Αχτσιόγλου παρουσιάζουν μαζί βιβλίο κατά Μητσοτάκη’. Αυτό το ‘Μαζί, κατά Μητσοτάκη’ είναι που τους ενοχλεί. Και ό,τι ενοχλεί εκείνους, είναι ό,τι πρέπει να κάνουμε εμείς».
Μιλώντας για το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ότι «το Επιτελικό κράτος δεν ήταν απλά ένας νόμος. Ήταν – κατά κάποιο τρόπο – η ιδρυτική πράξη μιας νέας περιόδου μέσα στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Μιας περιόδου υπερσυγκέντρωσης των εξουσιών, αυταρχισμού, κυνισμού και εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων, που δεν είχε καμία σχέση με ό,τι είχαμε ζήσει προηγουμένως στη Μεταπολίτευση».
Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «δύο ήταν – και παραμένουν – οι βασικοί στόχοι του Επιτελικού Κράτους: 1. Ο έλεγχος της πληροφορίας, 2. Ο έλεγχος της ροής του χρήματος». «Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται στο ότι εξέφρασε επιτυχημένα τη συμμαχία νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών» ανέφερε στη συνέχεια η κυρία Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι «Τα προερχόμενα από το ΛΑΟΣ στελέχη αποδείχτηκαν η αιχμή του δόρατος», διότι, όπως είπε: «Συνήθως, εκείνοι που δεν ορρωδούν προ ουδενός είναι οι πιο κατάλληλοι για να υπηρετήσουν τις πιο νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές και αυταρχικές πολιτικές».
Σχολιάζοντας τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σημείωσε ότι «έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αντάλλαξε το όνομα της Μακεδονίας με τη μη περικοπή των συντάξεων. Σήμερα βρίσκεται ο ίδιος – μέσα στο κόμμα του – αντιμέτωπος με τις αντιλήψεις που στήριξε και εξέθρεψε. Διότι όποιος παίζει παιχνίδια με τόσο κρίσιμα και λεπτά ζητήματα, αργά ή γρήγορα το πληρώνει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση το πληρώνει η ίδια η χώρα».
Μιλώντας για τη συγκυρία, η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «σήμερα η Ελλάδα αποκλίνει από την Ευρώπη στους μισθούς και στο βιωτικό επίπεδο. Βρίσκεται στο στόχαστρο των Ευρωπαϊκών θεσμών για το κράτος δικαίου. Είναι μια επικράτεια των καρτέλ σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Όλα αυτά, μέσα στη δίνη των διεθνών εξελίξεων: Με τα όσα ανατριχιαστικά προμηνύει η προεδρία του δίδυμου Τραμπ – Μασκ στις ΗΠΑ και με την τύχη του πλανήτη να βρίσκεται στα χέρια μιας χούφτας υπερπλούσιων. Με παγκόσμια άνοδο της ακροδεξιάς. Αλλά και με μια ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται εγκλωβισμένη στην αμηχανία του προβλέψιμου συμμάχου».
Ειδικά καυτηρίασε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για την προεδρική εκλογή όσο και για τις πρόσφατες δηλώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζει τους θεσμούς με ιδιοκτησιακή αντίληψη, προκρίνοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν βουλευτή του κόμματός του για λόγους εσωκομματικών διευθετήσεων και κλείνοντας το μάτι στα δεξιά του πολιτικού συστήματος. Οι πρόσφατες δηλώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα δείχνουν την αγωνία του να προσαρμοστεί στην νέα εποχή Τραμπ, ακόμα κι αν χρειάζεται να αναιρέσει όσα ο ίδιος έλεγε».
Η κυρία Γεροβασίλη τόνισε την ανάγκη συνεννόησης στον προοδευτικό χώρο λέγοντας: «Ο προοδευτικός χώρος είναι κατακερματισμένος και αδυνατεί να δώσει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Ας αναρωτηθούμε όλες και όλοι: Υπάρχει σήμερα αυτή η “πολυτέλεια”; Έχουμε περιθώρια να μην υπάρχει συνεννόηση; Μπορούμε να δεχτούμε ότι στις εκλογές του 2027 θα εκλεγεί για τρίτη φορά κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας;» και υπογράμμισε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουμε καθαρή θέση σε αυτά τα ερωτήματα».
Τέλος, η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας με θερμά λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα του, Δημήτρη Ψαρρά, τόνισε: «Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι απλά η κριτική καταγραφή μιας κυβερνητικής θητείας. Είναι κυρίως μια συμβολή στην ευρύτερη συζήτηση που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μια εξαιρετικά χρήσιμη συμβολή ενός ανθρώπου που έχει υπηρετήσει με ήθος, αρχές και άποψη τη δημοσιογραφία. Ενός ανθρώπου που μέσα από τις έρευνες, τις μελέτες του και την ίδια τη δράση του κατά της ακροδεξιάς και των νεοναζί έχει υπηρετήσει τη δημοκρατία και την κοινωνία».
Αχτσιόγλου: Αναγκαία μια εναλλακτική στρατηγική της Αριστεράς
Το σκοτάδι του τραμπισμού, που εξάγεται και στην Ευρώπη, καθιστά αναγκαία τη συγκρότηση μιας εναλλακτικής στρατηγικής από την Αριστερά, υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου.
«Σε λίγο δεν θα μιλάμε για την ανάγκη απλώς ενός λαϊκού μετώπου, αλλά ενός αντιφασιστικού μετώπου», προειδοποίησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Δημήτρη Ψαρρά, με τίτλο «Μια θητεία: Το Επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη (2019-2024)».
Το βιβλίο «αποτελεί ένα εργαλείο ανάλυσης να κατανοήσουμε τις κυβιστήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Για κάποιους η ανατριχιαστική πρόσδεσή του στο άρμα του Τραμπ, με αιχμή τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου περί δύο φύλων, συνδέεται με τη νέα κατάσταση. Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης για κάποιους -όχι για όσους έχουν διαβάσει το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά- έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη ευελιξία στο να δείχνει διαφορετικά πρόσωπα. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα αναδεικνύει ότι ο κ. Μητσοτάκης εύκολα εντάσσεται στην κατηγορία των λαϊκιστών νεοφιλελεύθερων του κόσμου και πολύ θα ήθελε να ήταν ένας από τους προσκεκλημένους του Τραμπ στην τελετή ορκωμοσίας», επεσήμανε στην τοποθέτησή της η Έφη Αχτσιόγλου.
«Τα λίγα 24ωρα που έχουν περάσει από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους. Βιώνουμε κήρυξη πολέμου απέναντι στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γεωπολιτική σταθερότητα. Ένας καταιγισμός διαταγμάτων που ξεδιπλώνουν όλα τα στοιχεία μαύρης διεθνούς. Ένα μείγμα μίσους, απειλών, κατά συρροή ψεμάτων, κυριαρχίας του πλούτου. Ο Τραμπ είναι το σύμπτωμα της χρεωκοπίας της παγκοσμιοποίησης ως πολιτικού σχεδίου. Αλλά και σύμπτωμα της αδυναμίας της Αριστεράς να οικοδομήσει μία πραγματική εναλλακτική στρατηγική. Υπ’ αυτή την έννοια θα μπορούσε να δει κανείς και το φαινόμενο Μητσοτάκη. Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της Αριστεράς στην Ελλάδα να οικοδομήσει μία πραγματική εναλλακτική», τόνισε.
Στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, παραβιάσεις αρχών και δικαιωμάτων, αποτυχημένες επικίνδυνες πολιτικές, αντιφάσεις και προκλητικά ψέματα», από την κυβέρνηση.
Χαρακτήρισε «αλαζονικά συγκεντρωτική» την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε άλλο σημείο έκανε λόγο για «μια προσωπικότητα χωρίς φραγμούς» και έναν «αδίστακτο πολιτικό», που «δεν διστάζει να εργαλειοποιεί θεσμούς, να αλλάζει θέσεις από τη μια μέρα στην άλλη, να οργανώνει ένα σύστημα πλήρους ελέγχου της δημοκρατίας», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη «σκληρά νεοφιλελεύθερη» οικονομική πολιτική.
«Άτεγκτος νεοφιλελεύθερος και αδίστακτος, χωρίς φραγμούς, πολιτικός. Τη μία μέρα μπορεί να περνά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την άλλη να συναγελάζεται με την άκρα δεξιά. Δεν διστάζει να εργαλειοποιήσει τους θεσμούς και να αλλάξει θέση από τη μία μέρα στην άλλη, με διάθεση να οικοδομήσει ένα σύστημα πλήρους ελέγχου της δημοκρατίας. Τώρα με την άνοδο της μαύρης διεθνούς ο κ. Μητσοτάκης έχει προσχωρήσει πλήρως στην ατζέντα της», τόνισε ακόμα η Έφη Αχτσιόγλου.
Το πηγαδάκι Γεροβασίλη – Λαλιώτη
Μια σύντομη στιχομυθία είχαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την Aντιπρόεδρο της Βουλής, Ολγα Γεροβασίλη, όταν η τελευταία έφτασε στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.
«Όλοι εδώ;» αναφώνησαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα οποία και ο Κώστας Λαλιώτης, όταν συναντήθηκαν με την κυρία Γεροβασίλη στην είσοδο, με χαλαρή και θετική διάθεση.
Μάλιστα, γελώντας άπαντες «ήρθαμε για τον… Χαλαζωνίτη», σχολίασαν, καθώς ο Δημητρης Χαλαζωνίτης ήταν παρών, μιλώντας εκείνη την ώρα στους παριστάμενους.