Reuters:Ο Πούτιν ανησυχεί για την οικονομία της Ρωσίας-Ο Τραμπ πιέζει για συμφωνία με την Ουκρανία
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανησυχεί όλο και περισσότερο για τις στρεβλώσεις στην οικονομία της Ρωσίας εν καιρώ πολέμου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, επισημαίνει το Reuters σε αποκλειστικό ρεπορτάζ. Η οικονομία της Ρωσίας, καθοδηγούμενη από τις εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, αναπτύχθηκε δυναμικά τα τελευταία δύο χρόνια παρά τους πολλαπλούς γύρους δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022.
Και το Reuters συνεχίζει: Ωστόσο, η εγχώρια δραστηριότητα έχει γίνει τεταμένη τους τελευταίους μήνες από τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα υψηλά επιτόκια που εισήχθησαν για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει επιταχυνθεί κάτω από τις στρατιωτικές δαπάνες ρεκόρ.
Αυτό συνέβαλε στην άποψη ενός τμήματος της ρωσικής ελίτ ότι μια διευθέτηση του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων είναι επιθυμητή, σύμφωνα με δύο από τις πηγές που γνωρίζουν τη σκέψη στο Κρεμλίνο.
Ο Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε στη θέση του τη Δευτέρα, έχει δεσμευτεί να επιλύσει γρήγορα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή την εβδομάδα είπε ότι είναι πιθανές περισσότερες κυρώσεις, καθώς και δασμοί, στη Ρωσία, εκτός εάν ο Πούτιν διαπραγματευτεί, προσθέτοντας ότι η Ρωσία οδεύει προς «μεγάλο πρόβλημα» στην οικονομία. Ανώτερος συνεργάτης του Κρεμλίνου δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής συγκεκριμένες προτάσεις για συνομιλίες.
«Η Ρωσία, φυσικά, ενδιαφέρεται οικονομικά να διαπραγματευτεί ένα διπλωματικό τέλος της σύγκρουσης», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Oleg Vyugin, πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αναφέροντας τον κίνδυνο αυξανόμενων οικονομικών στρεβλώσεων καθώς η Ρωσία στροβιλίζει τον στρατό και αμυντικές δαπάνες.
Ο Βιούγκιν δεν ήταν μία από τις πέντε πηγές, που μίλησαν όλες υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης στη Ρωσία. Η έκταση των ανησυχιών του Πούτιν για την οικονομία, που περιγράφονται από τις πηγές, και η επιρροή τους στις απόψεις εντός του Κρεμλίνου για τον πόλεμο, τεκμηριώνονται εδώ για πρώτη φορά.
Το Reuters ανέφερε προηγουμένως ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει επιλογές κατάπαυσης του πυρός με τον Τραμπ, αλλά ότι τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν αποδεκτά και ότι η Ουκρανία πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Το σχόλιο του Κρεμλίνου
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το ρεπορτάζ του Reuters, αναγνώρισε «προβληματικούς παράγοντες» στην οικονομία, αλλά είπε ότι αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και ήταν σε θέση να καλύψει «όλες τις στρατιωτικές απαιτήσεις σταδιακά», καθώς και όλες τις κοινωνικές και κοινωνικές ανάγκες. «Υπάρχουν προβλήματα, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα είναι πλέον σύντροφοι σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου», είπε. «Η κατάσταση αξιολογείται ως σταθερή και υπάρχει περιθώριο ασφαλείας».
Ο Τραμπ «είναι επικεντρωμένος στον τερματισμό αυτού του βάναυσου πολέμου», εμπλέκοντας ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπράιαν Χιουζ απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι σύμβουλοι του Τραμπ απέρριψαν το καύχημα του ότι ο πόλεμος τριών ετών θα μπορούσε να επιλυθεί σε μια μέρα.
Λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέβαλε το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων που στοχεύουν μέχρι στιγμής τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας, μια κίνηση που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι ανοίγει νέα καρτέλα θα δώσει στον Τραμπ μόχλευση σε οποιαδήποτε συνομιλίες ασκώντας οικονομική πίεση στη Ρωσία. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία μπορεί να πολεμήσει όσο χρειαστεί και ότι η Μόσχα δεν θα υποκύψει ποτέ μπροστά σε άλλη δύναμη για βασικά εθνικά συμφέροντα.
Η οικονομία των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Ρωσίας είχε δείξει μέχρι πρόσφατα αξιοσημείωτη αντοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου και ο Πούτιν επαίνεσε κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις για την παράκαμψη των πιο αυστηρών κυρώσεων της Δύσης που έχουν επιβληθεί ποτέ σε μια μεγάλη οικονομία. Μετά τη συρρίκνωση το 2022, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε ταχύτερα από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 και το 2024. Φέτος, ωστόσο, η κεντρική τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπουν ανάπτυξη κάτω του 1,5%, αν και η κυβέρνηση προβλέπει ελαφρώς ευνοϊκότερες προοπτικές .
Ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί σε διψήφιο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς στο 21% τον Οκτώβριο. “Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα εδώ, δηλαδή ο πληθωρισμός, μια ορισμένη υπερθέρμανση της οικονομίας”, είπε ο Πούτιν σε ετήσια συνέντευξη Τύπου στις 19 Δεκεμβρίου. “Η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν ήδη καθήκον να μειώσουν τον ρυθμό”, είπε.
Οι στόχοι του πολέμου επιτεύχθηκαν
Πέρυσι, η Ρωσία έκανε τα πιο σημαντικά εδαφικά της κέρδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου και τώρα ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν πιστεύει ότι οι βασικοί πολεμικοί στόχοι έχουν ήδη επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της γης που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία και την αποδυνάμωση του στρατού της Ουκρανίας, δήλωσε μία από τις πηγές που γνωρίζουν τη σκέψη στο Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναγνωρίζει επίσης την πίεση που ασκεί ο πόλεμος στην οικονομία, είπε η πηγή, επικαλούμενη «πραγματικά μεγάλα προβλήματα», όπως ο αντίκτυπος του υψηλού επιτοκίου στις μη στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.
Η Ρωσία αύξησε τις αμυντικές δαπάνες στο μετασοβιετικό υψηλό του 6,3% του ΑΕΠ φέτος, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των δαπανών του προϋπολογισμού. Οι δαπάνες ήταν πληθωριστικές. Μαζί με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού εν καιρώ πολέμου, έχει οδηγήσει τους μισθούς υψηλότερα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδίωξε υψηλότερα φορολογικά έσοδα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ο Βιούγκιν, ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης, είπε ότι η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων θα ασκήσει πίεση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και των τραπεζών.
Η ρωσική εταιρεία παραγωγής άνθρακα και χάλυβα Mechel (MTLR.MM), ανοίγει νέα καρτέλα, που ανήκει στον επιχειρηματία Igor Zyuzin και την οικογένειά του, την Τρίτη δήλωσε ότι έχει αναδιαρθρώσει το χρέος της, υπό την πίεση των χαμηλών τιμών άνθρακα και των υψηλών επιτοκίων.
Η ανησυχία του Πούτιν
Η απογοήτευση του Πούτιν ήταν εμφανής σε μια συνάντηση του Κρεμλίνου με επιχειρηματικούς ηγέτες το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου, όπου επέπληξε κορυφαίους οικονομικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με δύο από τις πηγές, που έχουν γνώση των συζητήσεων για την οικονομία στο Κρεμλίνο και την κυβέρνηση.
Μία από τις πηγές, η οποία ενημερώθηκε μετά τη συνάντηση, είπε ότι ο Πούτιν ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος όταν άκουσε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις περικόπτονταν λόγω του κόστους της πίστωσης.
Το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα τα εισαγωγικά σχόλια του Πούτιν που επαινούν τις επιχειρήσεις, αλλά δεν ταυτοποίησε κανέναν από τους επιχειρηματικούς συμμετέχοντες στη συνάντηση κυρίως κεκλεισμένων των θυρών. Το Reuters επιβεβαίωσε με μία πηγή ότι η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δεν ήταν παρούσα.
Την Τετάρτη, ο Πούτιν είπε σε τηλεοπτικά σχόλια προς τους υπουργούς ότι συζήτησε πρόσφατα με επιχειρηματίες τους κινδύνους μείωσης της πιστωτικής δραστηριότητας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, σε μια προφανή αναφορά στη συνάντηση του Δεκεμβρίου.
Μερικοί από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες της Ρωσίας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, ο διευθύνων σύμβουλος της Rostec, Sergei Chemezov, ο μεγιστάνας του αλουμινίου Oleg Deripaska και ο Alexei Mordashov, ο μεγαλύτερος μέτοχος της χαλυβουργίας Severstal, επέκριναν δημόσια τα υψηλά επιτόκια.
Η Nabiullina αντιμετώπισε πίεση να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια από δύο από τους πιο ισχυρούς τραπεζίτες της Ρωσίας -το πρώην αφεντικό της, ο διευθύνων σύμβουλος της Sberbank, German Gref, και ο διευθύνων σύμβουλος της VTB, Andrei Kostin – που φοβόταν ότι η Ρωσία οδεύει προς τον στασιμοπληθωρισμό, μια πηγή με γνώση των συζητήσεων για την οικονομία. είπε.
Στα σχόλιά του στις 19 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν ζήτησε μια «ισορροπημένη απόφαση για το επιτόκιο». Την επόμενη μέρα, στην τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής του έτους, η κεντρική τράπεζα διατήρησε το επιτόκιο στο 21% παρά τις προσδοκίες της αγοράς ότι θα αυξηθεί κατά 200 μονάδες βάσης.
Σε μια ομιλία μετά την απόφαση, η Nabiullina αρνήθηκε ότι υπέκυψε στην πίεση. Είπε ότι η κριτική για την πολιτική της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκε όταν τα επιτόκια ήταν υψηλά.
Η Nabiullina, ο Gref και ο Kostin δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια για αυτήν την ιστορία.
Ο ρόλος της Ναμπιουλίνα
Η Nabiullina, πρώην οικονομική βοηθός του Πούτιν που διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομίας του, είναι μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της Ρωσίας: υπηρέτησε ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας από τον Ιούνιο του 2013 και τρεις από τις πηγές είπαν ότι ο Πούτιν την εμπιστεύεται.
Μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν πρότεινε στον Ναμπιουλίνα να αναλάβει μια τρίτη θητεία ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Η θητεία της λήγει το 2027.
Οι υποστηρικτές της λένε ότι οι επικριτές χάνουν την υποκείμενη αιτία του πληθωρισμού – τις τεράστιες δαπάνες για τον πόλεμο – και λένε ότι χωρίς αυτήν, η οικονομική σταθερότητα θα είχε απειληθεί.
Ορισμένοι νομοθέτες έχουν ζητήσει την αντικατάστασή της, μια απίθανη έκβαση, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.
«Κανείς σε μια τέτοια κατάσταση δεν θα αλλάξει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας», είπε μια από τις πηγές, που γνωρίζει τις συζητήσεις για την οικονομία. «Η εξουσία της Ναμπιουλίνα είναι αδιαμφισβήτητη, ο πρόεδρος την εμπιστεύεται».
Πηγή: reuters