Financial Times: Αναζωπυρώνεται η ιδέα αποστολής δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία- Ποιες χώρες λένε “ΝΑΙ”
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε ότι μια πιθανή αποστολή στρατευμάτων από ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ανεξέλεγκτη κλιμάκωση» της σύγκρουσης. Η δήλωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου η συζήτηση γύρω από την πιθανότητα μαζικής ανάπτυξης δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία εντείνεται, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ότι «αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό αποτρεπτικό μηχανισμό, θα χρειαστεί τη συμβολή 200.000 στρατιωτών». Η τοποθέτηση αυτή αναδεικνύει την κρισιμότητα της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, δεδομένου του παρατεταμένου πολέμου με τη Ρωσία.
Το Κίεβο έχει κάνει λόγο για ανάγκη 50.000 στρατιωτών, που θα λειτουργούν ως δύναμη ασφαλείας σε όλη τη γραμμή του μετώπου, μήκους 1.000 χιλιομέτρων. Ένα νούμερο που αναφέρουν πως είναι «εφικτό», αλλά ιδανικά θα ήθελαν 200.000 ενόπλους, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος από το Νταβός.
Το νούμερο των 50.000 συζητήθηκε μεταξύ του Κιέβου και των δυτικών εταίρων του, σύμφωνα με τους Financial Times.
Όπως επισημαίνεται, η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φαίνεται να έχει αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την πρόταση που είχε αρχικά καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν πριν από περίπου ένα χρόνο. Η ιδέα αυτή σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας συντονισμένης δύναμης από δυτικές χώρες, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την άμυνα της Ουκρανίας.
Εκείνη την εποχή, αποκλείστηκε ως ανέφικτη και πολύ επικίνδυνη. Αλλά έκτοτε, ο στρατός της Ουκρανίας αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες. Η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει μειωθεί. Ο Τραμπ, επιδιώκοντας να απεμπλακεί από τα ευρωπαϊκά ζητήματα ασφάλειας, τόνισε ότι επιθυμεί μια κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό».
Tο Κίεβο άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο για συμφωνία, εφόσον οι σύμμαχοί του παρέχουν ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.
Συμμαχία με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία έχει ήδη συσταθεί ενώ υπέρ δηλώνουν και τα κράτη της Βαλτικής. Συνομιλίες είναι σε εξέλιξη σε συνάρτηση με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος δηλώνοντας ανοικτός σε προσπάθεια εκεχειρίας την οποία ο Τραμπ δείχνει να ζητά από τη Μόσχα.
Όπως επισήμανε από την πλευρά του Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο: «Δεν πρόκειται μόνο για την κυριαρχία της Ουκρανίας. Εάν η Ρωσία πετύχει με την επιθετικότητά της, θα επηρεαστούμε όλοι για πολύ καιρό».
Ο απώτερος σκοπός της αποστολής αυτής είναι να επιδείξει την ευρωπαϊκή δέσμευση για υποστήριξη της Ουκρανίας, ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και αποτροπή πιθανής ρωσικής επιθετικότητας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα για τη σοβαρότητα των προθέσεων της Δύσης, σημειώνουν οι Financial Times.
Η ιδέα βασίζεται στην ύπαρξη μιας αξιοπρεπούς ειρηνευτικής διευθέτησης με τη Ρωσία που επιτρέπει στην Ουκρανία να διατηρήσει την κυριαρχία της, να ελέγχει το έδαφός της, να διατηρήσει τον στρατό της και να παραμείνει μια δημοκρατία με την οποία η Δύση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί.
Η Ρωσία μπορεί να μην συμφωνήσει ποτέ σε όλα αυτά. Η Μόσχα μπορεί επίσης να παραβιάσει οποιαδήποτε συμφωνία υπογράψει, όπως έκανε όταν εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022, κατά παράβαση των συμφωνιών του Μινσκ που υπέγραψε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και το 2015.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι λένε συχνά ότι ο απώτερος στόχος τους είναι να οικοδομήσουν μια «ισχυρότερη Ουκρανία», η οποία, σύμφωνα με έναν δυτικό αξιωματούχο, θα είναι «σε θέση να συνεχίσει να προκαλεί βαρύ κόστος στη Ρωσία, να σταματήσει την πρόοδο των ρωσικών στρατευμάτων και (…) να δύναται να διατηρήσει κάτι τέτοιο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο από άποψης υλικού, ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών».