Στουρνάρας: Οι ηγέτες της Ευρώπης να εξετάσουν πως θα αντιδράσει η ΕΕ στον Τραμπ

Στουρνάρας: Οι ηγέτες της Ευρώπης να εξετάσουν πως θα αντιδράσει η ΕΕ στον Τραμπ

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων της, με στόχο να επιστρέψουν κοντά στο επίπεδο του 2% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συνεχίζει να επιβραδύνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ενδεχομένως ταχύτερα, ενώ η οικονομία είναι ίσως πιο αδύναμη από ό,τι είχε προβλεφθεί υπό την απειλή και της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ναυτεμπορική και στους δημοσιογράφους Πλάτωνα Τσούλο και Πάνο Κακούρη.

«Καλούμαστε να προχωρήσουμε σταδιακά φυσικά, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, με τις μειώσεις των επιτοκίων που, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης κάθε φορά, ώστε μέχρι το τέλος του 2025 να φτάσουμε πιο κοντά στο 2% από το 3% που βρισκόμαστε σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στην Ευρώπη, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι πιστεύει «πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα το σκεφτεί διπλά πριν εφαρμόσει αυτές τις εξαγγελίες», ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ευρώπη ήδη προετοιμάζεται, ωστόσο αυτό που πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση είναι να ορίσει η ΕΕ έναν διαπραγματευτή -για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- που θα χειριστεί αυτό το ζήτημα.

«Ως ΕΚΤ, επεξεργαζόμαστε μια σειρά από σενάρια σχετικά με τις επιπτώσεις, αλλά το κλειδί είναι να εξετάσουν οι ηγέτες της Ευρώπης πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη» σε πιθανούς δασμούς, τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη μπορεί να θωρακιστεί απέναντι στις επιπτώσεις των πολιτικών του νέου Αμερικανού προέδρου, προωθώντας την ενοποίηση πολιτικών και θεσμών. «Αν θέλουμε να αντιδράσουμε δυναμικά έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, οφείλουμε να ενοποιήσουμε τις κεφαλαιαγορές και τον τραπεζικό τομέα και, σταδιακά, να οδηγηθούμε σε δημοσιονομική ένωση», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα