Τυχαίο ή μήνυμα συμπόρευσης; Τι σημαίνει η διπλή σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς για ΠτΔ και Τέμπη
H ακόμα πιο δραματική τροπή που παίρνει η υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών προκαλεί και πολιτικές… μεταποπίσεις, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Τη Δευτέρα η Νέα Αριστερά έσπευσε να διατυπώσει την πρόταση ότι οι εμπειρογνώμονες που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι 30 από τους επιβάτες που τελικά έχασαν τη ζωή τους θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αλλά τελικά κάηκαν, θα πρέπει άμεσα να προσέλθουν στη Βουλή και να ενημερώσουν το σώμα για την κατάληξη των ερευνών τους.
Το σχετικό κείμενο που ανέβασε στα social media η Πατησίων έλεγε τα εξής:
“Παραποιημένα ηχητικά, εξαφανισμένα βίντεο, ξεμπαζώματα και μπαζώματα επιβεβαιώνουν αυτό που πλέον δεν κρύβεται: κυβερνητική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.Η Νέα Αριστερά καταθέτει σήμερα αίτημα για να κληθούν οι εμπειρογνώμονες στην Βουλή. Καλούμε τα κομματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν το αίτημα. Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση. Για τους νεκρούς και τις οικογένειες τους. Για τη Δημοκρατία στη χώρα μας”.
Το εν λόγω κείμενο ανέβασαν και “υποστήριξαν” στους δικούς τους λογαριασμούς στα social κορυφαία στελέχη του κόμματος όπως η Εφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος, δραστήριοι άλλωστε αμφότεροι στο διαδίκτυο.
Πριν περάσουν παρά μόνο μερικές ώρες ο ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συντασσόμενος, ουσιαστικά, με τους πρώην συντρόφους. Ιδού και το σχετικό κείμενο:
“Τηρώντας με απόλυτη ευλάβεια τη γραμμή του «μπαζώματος», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε για μία ακόμη φορά να συσκοτίσει τα γεγονότα αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών. Στο πλαίσιο αυτό, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμα και τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων.
Η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν μας εκπλήσσει. Αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της επιχείρησης συγκάλυψης, που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρώτη στιγμή του εγκλήματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να επιτρέψει να θαφτεί το έγκλημα, όσο κι αν αυτό αποτελεί τον βασικό στόχο της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ευπρόσδεκτη η εισφορά στοιχείων για την υπόθεση από όποιον εμπλεκόμενο, και απαραίτητη η κλήση του εμπειρογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που υπογράφει το επίσημο πόρισμα προκειμένου να ενημερωθεί θεσμικά η Βουλή για τα ευρήματα αναφορικά με το δυστύχημα”.
Σχετική ανάρτηση έκανε και ο πρόεδρος του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος.
Ηταν η δεύτερη, μέσα σε 48 ώρες σύμπλευση των δύο κομμάτων. Η πρώτη φυσικά είχε να κάνει με την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής της Επιτροπής η Νέα Αριστερά αποφάσισε με πλειοψηφία 81 υπέρ και 54 κατά να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις όποιες επιφυλάξεις (αλλά και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “γείωσε” ουσιαστικά την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου που είχε καταταθεί από τη Νέα Αριστερά).
H αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτή η απόφαση της Νέας Αριστεράς προκάλεσε και αντιδράσεις στο εσωτερικό της. Οσοι διαφωνούσαν, κατέθεσαν το επιχείρημα ότι με την αποδοχή της υποψηφιότητας Κατσέλη, η Νέα Αριστερά γίνεται ουσιαστικά παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και σύρεται πίσω του. Η πλειοψηφική τάση όμως απαντούσε πως το κόμμα επιχειρεί να κάνει πολιτική αρχών, με βάση την προσπάθεια συγκρότησης λαϊκού μετώπου, και ότι αυτή η γραμμή δεν μπορούσε να υπηρετηθεί από επιλογές όπως το “παρών”.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα δύο κόμματα φαίνεται ότι βρίσκουν κοινό βηματισμό. Αυτό, για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν σημαίνει ούτε σύμπραξη ούτε πολύ περισσότερο “απορρόφηση” της Νέας Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιστροφή των στελεχών της πρώτης στο “μαντρί” της Κουμουνδούρου. Φανερώνει όμως μία πρόθεση να υπάρξουν κοινές δράσεις, ιδιαίτερα μέσα στη Βουλή, οι οποίες θα φέρνουν σε όσο το δυνατόν πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση και σε αμηχανία το ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Libre, έλεγε πως “με τους ανθρώπους αυτούς, που μοιραστήκαμε τα ίδια έδρανα τόσα χρόνια και ήμασταν στο ίδιο κόμμα, είναι αδύνατον να μην βρούμε και σημεία επαφής. Γι’ αυτό και στηρίξαμε χωρίς δεύτερες σκέψεις την πρότασή τους για τα Τέμπη”.
Το μέλλον, άρα, αναμένεται με ενδιαφέρον στο αριστερό χωριό, έστω και αν οι δημοσκοπήσεις, ειδικά για τη ΝΕΑΡ, δεν είναι καθόλου ευχάριστες (1,2% της έδωσε η Alco τη Δευτέρα). Αλλά ακόμα υπάρχει πολύς πολιτικός χρόνος να κυλήσει στην κλεψύδρα…