H εμφάνιση της Χαμάς στη Γάζα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας

H εμφάνιση της Χαμάς στη Γάζα εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας

Η στρατιωτική ανάπτυξη, η ανάπτυξη της μελών ασφαλείας αλλά και των πιστών της Χαμάς μετά την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της συμφωνίας, εν μέσω των ισραηλινών αντιδράσεων που επιμένουν στην εξάλειψη του κινήματος και των προσπαθειών των διαμεσολαβητών που καλούν τα μέρη να τηρήσουν τη συμφωνία. Οι σκηνές αυτές, οι οποίες προκάλεσαν μια συζήτηση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ υποστηρικτών και αρνητών, θεωρούνται από ειδικούς ως μια πιθανή αφορμή για το Ισραήλ να στραφεί κατά της συμφωνίας μετά το τέλος της πρώτης φάσης και να επιστρέψει στον πόλεμο, βασιζόμενο σε μεγαλύτερες προσπάθειες των διαμεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από αυτές τις θεατρικές διαδηλώσεις που βλάπτουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ένας Παλαιστίνιος αναλυτής που ειδικεύεται στις υποθέσεις της Χαμάς και βρίσκεται κοντά σε αυτήν, ελαχιστοποίησε τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, περιγράφοντάς την ως «πρωτόκολλο» που συνέβη και πριν, κατά τη διάρκεια της πρώτης συμφωνίας εκεχειρίας τον Νοέμβριο του 2023.

Με καθαρές στολές, καινούργια αυτοκίνητα και επιδεικνυόμενα όπλα, ένοπλοι άνδρες με τα διακριτικά της στρατιωτικής πτέρυγας της «Χαμάς» περιφέρονταν στη Λωρίδα της Γάζας με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας εκεχειρίας, την Κυριακή, εν μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εσωτερικών της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο διοικείται από στοιχεία πιστά στο κίνημα, η οποία αποκάλυπτε την έναρξη της «ανάπτυξης στους δρόμους».

  • Οι σκηνές αυτές άφησαν πίσω τους μια συζήτηση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των υποστηρικτών που τις βλέπουν ως «ήττα για το Ισραήλ και επιβεβαίωση της δύναμης και της επιβίωσης της (Χαμάς) στη Λωρίδα της Γάζας» και των αντιπάλων που τις θεωρούν «προκλητικές και απειλούν τη συμφωνία».

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση αν εφαρμοστεί η δεύτερη φάση της συμφωνίας, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επιστροφή όλων των απαχθέντων, ζωντανών και νεκρών, και για την επίτευξη όλων των στόχων του πολέμου στη Γάζα», που περιλαμβάνει την εξάλειψη της Χαμάς.

  • Σύμφωνα με τον Δρ Σαΐντ Οκάσα, ειδικός σε θέματα του Ισραήλ, που επικαλείται το πρακτορείο Aawsat, περιγράφει αυτό που έκανε η Χαμάς ως «μια ψεύτικη επίδειξη δύναμης, γνωρίζοντας ότι δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα, αλλά προσπαθεί να φανεί ισχυρή και ότι μπορεί να δημιουργήσει κρίση αν δεν θεωρηθεί ότι θα κυβερνήσει τη Λωρίδα στο μέλλον, κι αυτό απειλεί τη συμφωνία και δίνει αφορμή στον Νετανιάχου να συνεχίσει τις μάχες με την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης για να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου 2023».

Πολλοί αναλυτές συμφωνούν μαζί του, λέγοντας ότι «(η Χαμάς) εξακολουθεί να βρίσκεται στη νοοτροπία του τζόγου που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου και θέλει να στείλει δύο μηνύματα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό εσωτερικό ότι παραμένει, αν και δίνει αφορμές στο Ισραήλ να καταστρέψει τη συμφωνία».

  • Από την άλλη πλευρά, ο Ιμπραήμ αλ- Μαμντούν, Παλαιστίνιος ερευνητής που ειδικεύεται στις υποθέσεις της Χαμάς και βρίσκεται κοντά της, πιστεύει ότι «η παρέλαση δεν μεταφέρει μηνύματα και εμφανίστηκε με ένα συνηθισμένο πρωτόκολλο κατά την παράδοση των κρατουμένων και αυτό συνέβη στην πρώτη συμφωνία χωρίς κρίσεις», επισημαίνοντας ότι «το κίνημα έχει ετοιμότητα και επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας παρά τον πόλεμο και η ανάπτυξη της ασφάλειας είναι ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας και το εφαρμόζει όταν υπάρχουν οι συνθήκες».

Μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ Αλ Θάνι δέχθηκε αντιπροσωπεία των παλαιστινιακών παρατάξεων στο γραφείο του στη Ντόχα, τονίζοντας την ανάγκη να εργαστούν για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και να διασφαλίσουν τη συνέχειά της, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ την Κυριακή.

Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε «τη σημασία που έχει για τα μέρη της συμφωνίας να τηρήσουν τις διατάξεις της», σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Ραμάλα είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της στη Γάζα.

  • Ο Οκάσα πιστεύει ότι οι προσπάθειες των διαμεσολαβητών θα συνεχιστούν, ιδίως από την Αίγυπτο και το Κατάρ, για να σταματήσουν αυτές οι παράλογες θέσεις από τη Χαμάς ή το Ισραήλ, αναμένοντας ότι «το κοινό δωμάτιο επιχειρήσεων που λειτουργεί από το Κάιρο για την παρακολούθηση της συμφωνίας θα παίξει ρόλο στην αποτροπή της επιδείνωσής της».

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι προσπάθειες των διαμεσολαβητών θα επικεντρωθούν περισσότερο στην προώθηση της συμφωνίας και δεν θα επιτρέψουν καμία ζημιά σε αυτή τη σημαντική πορεία για τον τερματισμό του πολέμου.

  • Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον καγκελάριο της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τόνισε «την ανάγκη να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας και να την καταστήσουν κατάλληλη για ζωή, ώστε να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της κανονικής ζωής για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας το συντομότερο δυνατό».

Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Αυστριακός καγκελάριος εκτίμησε τις συνεχείς προσπάθειες της Αιγύπτου τους τελευταίους μήνες να μεσολαβήσει και να σταματήσει την αιματοχυσία.

Οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν έχει κανένα δικαίωμα να καθορίζει ποιος θα διοικεί τη Γάζα. Αυτό είναι ένα εσωτερικό θέμα και υπάρχουν διαβουλεύσεις σχετικά με αυτό, ειδικά με την Αίγυπτο, και υπάρχει μια αιγυπτιακή πρωτοβουλία που η Χαμάς χαιρέτισε, την «Επιτροπή Κοινοτικής Υποστήριξης». Τις διαβουλεύσεις της επιτροπής μεταξύ Φατάχ και Χαμάς τους τελευταίους τρεις μήνες, φιλοξένησε το Κάιρο, όμως δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια τελική συμφωνία για τη διοίκηση της Λωρίδας από μια τεχνοκρατική επιτροπή την επομένη του πολέμου.

Σχετικά Άρθρα