Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ
Ρεαλισμός σε ό,τι αφορά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, χείρα συνεργασίας προς την Κίνα και ανακοίνωση ενός ταξιδιού στην Ινδία: η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε σήμερα στο Νταβός πως η Ευρώπη θα αναζητήσει νέους συμμάχους απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο.”Η συνεργατική παγκόσμια τάξη που φανταζόμασταν πριν από 25 χρόνια δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Αντιθέτως, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού” προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στην πρώτη της δημόσια παρέμβαση μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ.
“Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να αποφύγουμε μια παγκόσμια κούρσα προς τον πάτο”, υπογράμμισε, και αναφέρθηκε στη χρήση οικονομικών εργαλείων όπως οι κυρώσεις, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι δασμοί.
“Καθώς ο ανταγωνισμός αυτός εντείνεται, πιθανότατα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε συχνή χρήση οικονομικών εργαλείων, όπως οι κυρώσεις, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι δασμοί, που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας”, δήλωσε η ίδια.
“Η απόλυτη προτεραιότητά μας θα είναι να εμπλακούμε σε διάλογο χωρίς να περιμένουμε, να εξετάσουμε ποια είναι τα κοινά συμφέροντά μας και να ετοιμασθούμε για τη διαπραγμάτευση”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε μία από τις πρώτες ομιλίες κατά την έναρξη της ετήσιας διάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο.
“Θα φανούμε ρεαλιστές, όμως δεν θα απαρνηθούμε τις αρχές μας. Για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να υπερασπισθούμε τις αξίες μας”, πρόσθεσε.
“Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, να σπάσουν οι δεσμοί στην παγκόσμια οικονομία. Αντίθετα, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τους κανόνες για να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να παράγουμε αμοιβαίο κέρδος για τους πολίτες μας”.
Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να αντιστρέψει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με δασμούς είτε με περισσότερες εξαγωγές ενέργειας.
Περιμένοντας να δει πώς θα εξελιχθεί η σχέση με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει και ο ίδιος την Πέμπτη στο Νταβός μέσω βιντεοδιάσκεψης, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε:
“Η Ευρώπη θα συνεχίσει να προωθεί τη συνεργασία, όχι μόνο με τους παλαιούς φίλους μας, που συμμερίζονται τις αξίες μας, αλλά επίσης με όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε κοινά συμφέροντα. Το μήνυμα που απευθύνουμε στον υπόλοιπο κόσμο είναι απλό: είμαστε έτοιμοι για διάλογο μαζί σας, αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαία πλεονεκτήματα”, διαβεβαίωσε ακόμα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
“Θα είμαστε ρεαλιστές, αλλά θα επιμένουμε πάντα στις αρχές μας. Η προστασία των συμφερόντων μας και η προάσπιση των αξιών μας – αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος”, δήλωσε η ίδια.
Ενεργειακή ένωση
Αναφερόμενη στην έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ενωσης, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει σύντομα νέες πολιτικές σε τρεις βασικούς τομείς: την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης των κεφαλαιαγορών, τη δυνατότητα των μεγάλων εταιρειών να εργάζονται σε όλη την ΕΕ βάσει ενιαίων κανόνων και τη δημιουργία μιας “ενεργειακής ένωσης”.
“Ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε την ενεργειακή μας ένωση, ώστε η καθαρή ενέργεια να κυκλοφορεί ελεύθερα σε όλη την ήπειρό μας”.
Τόνισε επίσης τους στενούς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί από νωρίς με τη νέα κυβέρνηση.
Κίνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα έτοιμη να “τείνει το χέρι” στην Κίνα και “να εμβαθύνει” τη σχέση της με το Πεκίνο, διαβεβαίωσε, ενώ ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ντινγκ Σουεσιάνγκ επρόκειτο να την διαδεχθεί στο βήμα: “Είναι καιρός να εξισορροπήσουμε και πάλι τη σχέση μας με την Κίνα, σε πνεύμα δικαιοσύνης και αμοιβαιότητας”, δήλωσε.
Η ΕΕ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μια εμπορική διαμάχη που χαρακτηρίζεται από δασμούς που αφορούν ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής και ορισμένες ευρωπαϊκές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού κονιάκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε επίσης καταγγελία κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τη Δευτέρα για ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις πατέντες.
Συμφωνία του Παρισιού
Η ίδια υπεραμύνθηκε επίσης της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, η οποία “παραμένει η καλύτερη ελπίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα”. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έξοδο των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία αυτή, όπως είχε κάνει και κατά την πρώτη θητεία του, θέτοντας και πάλι σε κίνδυνο τις παγκόσμιες προσπάθειες για να επιβραδυνθεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη. “Η Ευρώπη θα παραμείνει σε πορεία και θα εξακολουθήσει να εργάζεται με όλες τις χώρες που θέλουν να προστατεύσουν τη φύση και να σταματήσουν την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε επίσης ένα ταξίδι της σε μια άλλη μεγάλη αναδυόμενη οικονομία, την Ινδία, με στόχο “να ενισχυθεί η στρατηγική σύμπραξη που συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πιο πολυάνθρωπη χώρα και τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο”.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ