ΙΣΑ: “Έπεσε” η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- “Σπατάλη πόρων” καταγγέλουν οι Παθολόγοι  

ΙΣΑ: “Έπεσε” η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης- “Σπατάλη πόρων” καταγγέλουν οι Παθολόγοι  

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε πως το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης “έπεσε”. Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι «οι φόβοι μας επαληθεύθηκαν» και αναμένει όπως αναφέρει στην ανακοίνωση απαντήσεις και οδηγίες από την ΗΔΙΚΑ για την επίλυση του προβλήματος. Παράλληλα η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ε.Π.Ε), σε ανακοίνωσή της για τις αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κάνει λόγω για «έλλειψη στρατηγικής και ορθολογικής διαχείρισης δημόσιων πόρων» από τη μεριά των αρμοδίων που αντικατέστησαν ένα λειτουργικό σύστημα, με ένα όμοιο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, το οποίο αξιολογούν, επίσης, «όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων» και «έναν μηχανισμό που αποσπά πλήρως τον γιατρό από τη φροντίδα του ασθενή».

Η πρωινή ανακοίνωση του ΙΣΑ

Ειδικότερα, στις διαμαρτυρίες των Ιατρικών Συλλόγων, τις προηγούμενες εβδομάδες, για την εσπευσμένη έναρξη της εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα φάρμακα, χωρίς να είναι ακόμα επαρκώς εκπαιδευμένοι οι γιατροί που καλούνται να χειριστούν το νέο σύστημα, προστίθενται πλέον, μετά την πρακτική δοκιμή, οι διαμαρτυρίες και αποδοκιμασίες των παθολόγων της χώρας που –έχοντας πλέον την εμπειρία από τη χρήση της πλατφόρμας– τονίζουν ότι προκαλεί αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις, καθώς το νέο σύστημα «δεν είναι μόνο δυσλειτουργικό και αργό, αλλά πλήρως αναποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα, κάνουν λόγο για την  ταχύτητα του συστήματος που είναι «τόσο αργή που καθιστά την ολοκλήρωση ακόμη και των πιο βασικών ενεργειών αδύνατη», ενώ επισημαίνουν ένα σοβαρό ενδεχόμενο για τον ΕΟΠΥΥ και τους ασφαλισμένους: «H κατάσταση αυτή απομακρύνει τους ασθενείς και τους λιγοστούς ιατρούς που έχουν απομείνει ως συμβεβλημένοι ή μη, από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, με άμεσο αποτέλεσμα την αναζήτηση ακριβών ιδιωτικών ασφαλιστικών λύσεων».

Αναλυτικά, οι Παθολόγοι της χώρας περιγράφουν την εμπειρία τους από την εφαρμογή του νέου συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως εξής:

«H αλλαγή της πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούμε ότι είναι ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα της. Παρά την αρχική παρουσίαση της αλλαγής ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, η πραγματικότητα δείχνει ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων.

Η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία, αντίθετα στη μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες – ιατρούς. Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση, δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις.

Η αντικατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος, με ένα όμοιο αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, φανερώνει έλλειψη στρατηγικής και ορθολογικής διαχείρισης δημόσιων πόρων. Αν μάλιστα, συνδυαστεί με την υποχρεωτική χρήση του συστήματος των ηλεκτρονικών ραντεβού, πλήττει σοβαρά την καθημερινότητα ιατρών και ασθενών. Το νέο σύστημα δεν είναι μόνο δυσλειτουργικό και αργό, αλλά πλήρως αναποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της δημόσιας υγείας.

Η διαδικασία των ηλεκτρονικών ραντεβού, η οποία παρουσιάστηκε παράλληλα ως καινοτόμος λύση, αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα μηχανισμό που αποσπά πλήρως τον γιατρό από τη φροντίδα του ασθενή. Συχνά, η ταχύτητα του συστήματος είναι τόσο αργή που καθιστά την ολοκλήρωση ακόμη και των πιο βασικών ενεργειών αδύνατη. H κατάσταση αυτή απομακρύνει τους ασθενείς και τους λιγοστούς ιατρούς που έχουν απομείνει ως συμβεβλημένοι ή μη, από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, με άμεσο αποτέλεσμα την αναζήτηση ακριβών ιδιωτικών ασφαλιστικών λύσεων.Εν κατακλείδι, το νέο σύστημα, αντί να βελτιώσει την πρόσβαση και τη λειτουργικότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αποτυγχάνει παταγωδώς, αποξενώνοντας ασθενείς και ιατρούς. Η υγεία απαιτεί πρακτικές και αποτελεσματικές λύσεις, όχι γραφειοκρατία και κακοδιαχείριση. Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και χρηματοδότηση, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη της κοινωνίας».

Σχετικά Άρθρα