Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης-Αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα το ΠΑΣΟΚ

Μαρινάκης: Σε πανικό ο Ανδρουλάκης-Αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα το ΠΑΣΟΚ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος επιχείρησε να αποστασιοποιήσει το κόμμα του από τη συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για σκοπιμότητες.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρει ότι ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται «σε απόλυτο πανικό» και υποστήριξε ότι η προσπάθειά του να διορθώσει προηγούμενες δηλώσεις περί συνεργασιών επιδείνωσε την κατάσταση. Επιπλέον, απαντώντας στις κατηγορίες περί «προπαγάνδας», θύμισε δηλώσεις των Παύλου Γερουλάνου και Μιχάλη Κατρίνη, οι οποίες προκάλεσαν αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη

Ο κ. Ανδρουλάκης με τη σημερινή του συνέντευξη, σε απόλυτο πανικό, προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα των προ ημερών δηλώσεών του περί εκλογικών συνεργασιών. Και τα έκανε χειρότερα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για προπαγάνδα της Κυβέρνησης.

Είναι προπαγάνδα τα όσα είπε ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα και συγκεκριμένα ότι «Το σενάριο είναι: η επόμενη κυβέρνηση να είναι η ΝΔ με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ με κάποια άλλα κόμματα, ή το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία με αυτοδυναμία»;

Είναι προπαγάνδα το γεγονός ότι ο κ. Γερουλάνος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο ημέρες, δεν απέκλεισε ούτε τον κ. Βαρουφάκη από τους εν δυνάμει συνομιλητές του ΠΑΣΟΚ;

Είναι προπαγάνδα τα όσα υποστήριξε ο έτερος υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Κατρίνης: «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές, και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά»;

Το ΠΑΣΟΚ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα. Αν θέλουν να γίνει, όμως, όπως οι ίδιοι λένε, μια σοβαρή εναλλακτική για τη χώρα, θα ήταν καλύτερο να αποκτήσουν ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, αντί να χρίζουν συνομιλητές τους εκείνους που προκάλεσαν τις πιο μαύρες ημέρες για την Ελλάδα ή να πετάνε λάσπη περί δήθεν ακροδεξιάς στροφής στην Κυβέρνηση που θωράκισε τη δημοκρατία μας από εγκληματικές οργανώσεις, δίνοντας στη Δικαιοσύνη τα κατάλληλα νομικά «όπλα».

Όπως και να έχει, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη, με μόνο στόχο τη συνεχή ενδυνάμωση των πολιτών.

Τι δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

«Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο «μπαμπούλα», τάχα μου ότι «ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει Βαρουφάκης». «Μπαμπούλας» λοιπόν δεν υπάρχει: ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, θα έχεις ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Στη δική μου κυβέρνηση δε θα υπάρχουν ούτε δραχμιστές, ούτε ακροδεξιοί», δήλωσε σήμερα το πρωί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας εφικτό το στόχο του ΠΑΣΟΚ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Επέμεινε, επίσης, στη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία με τη ΝΔ, τόνισε ότι «όποιος σήμερα θέλει να φύγει από την κυβέρνηση η ΝΔ, ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και το πετυχαίνει», διαπίστωσε ότι στη ΝΔ «οι άνθρωποι δεν έχουν μέτρο στην προπαγάνδα και σημείωσε σχετικά με τα μετεκλογικά σενάρια ότι ι «μα, εδώ δεν ξέρουμε πια κόμματα θα είναι στη βουλή στην επόμενη φάση».

Κάνοντας επίθεση στην κυβερνητική παράταξη υποστήριξε ότι «η ΝΔ συνεργάστηκε σε τρία θέματα με την ακροδεξιά- «ο κ. Βελόπουλος όταν χρειάστηκε, ψήφισε πρότασή της ενώ η Νέα Δημοκρατία έκλεισε το μάτι και στους Σπαρτιάτες», είπε μεταξύ άλλων και επανέλαβε ότι «στρατηγική απόφαση του ΠΑΣΟΚ είναι η αυτόνομη πορεία του και η νίκη του απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». Τα στελέχη μας –πρόσθεσε- πρέπει να λένε τις απόψεις τους στα κομματικά μας όργανα.

Η «φωτιά»

Το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών άνοιξε ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης την περασμένη Δευτέρα με στόχο να αποκλείσει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο που συμπεριλαμβάνει κυβερνητικό «γάμο» με τη Νέα Δημοκρατία. Τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και εξήγησε ότι αν το ΠΑΣΟΚ έρθει πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, τότε θα αναζητήσει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς. Ο Παύλος Γερουλάνος όταν ρωτήθηκε αν το κυβερνητικό αφήγημα του ΠΑΣΟΚ περνάει μέσα από συνεργασίες με κόμματα που βρίσκονται αριστερότερα απάντησε χαρακτηριστικά ότι: «Μέσα από την αμφίπλευρη διεύρυνση -και αυτό το εκπροσώπησα και ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- η οποία όμως έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, μεταρρυθμιστικό, εθνικό, πατριωτικό εννοώ. Ένα πρόσημο το οποίο συνάδει με τον χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Γερουλάνος ρωτήθηκε και για το αν θα χωρούσαν όλοι σε αυτό, δηλαδή οι κ.κ. Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου και Φάμελλος. Και τόνισε μιλώντας στο Action 24: «Θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται ένα τέτοιο κλίμα, πολιτικό αν θέλετε διακύβευμα. Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχουν στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία». Και ο Μιχάλης Κατρίνης κινήθηκε σε σχετικό κλίμα, υποστηρίζοντας με συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ότι: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές. Και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά».

Η απάντηση Διαμαντοπούλου

«Θα είναι αυτοκτονικό για το ΠΑΣΟΚ, που είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θέλει να γίνει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, να πει ότι θα συνεργαστεί με την κυβερνητική παράταξη», είπε στο Action24 η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για πιθανές κυβερνητικές συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε «το ΠΑΣΟΚ τι είναι ως κόμμα από την ίδρυσή του; Είναι στο κέντρο και έχει μια διεύρυνση και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά. Δεν υπάρχει λόγος να είναι φτερό στον άνεμο είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. Έχει μπροστά του 2,5 χρόνια για να κινηθεί αυτόνομα, να αποκτήσει ταυτότητα και να γίνει πρώτο κόμμα. Είναι εύκολο; Όχι όταν ξεκινάς από το 18% αλλά ήταν εύκολη η ΝΔ να χάσει 10 μονάδες σε έναν χρόνο; Στην πολιτική δεν ξέρεις ποια θα είναι τα γεγονότα που θα αλλάξουν τα δεδομένα».

«Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν θεωρητική», τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου και εξήγησε: «Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση, όχι γιατί το πέτυχε, αλλά γιατί έγιναν όλα αυτά που είδαμε να συμβαίνουν στη βουλή. Έχει 2,5 χρόνια μπροστά του να κινηθεί αυτόνομα και να γίνει πρώτο κόμμα. Η μελλοντολογία έχει να κάνει με το που θα είναι η χώρα το 2027».

Πάντως –σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου- «το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να έρθουν στα περιφερειακά του Συνέδρια, στελέχη και πολίτες από παντού. «Βεβαίως θέλουμε να έρθουν από παντού, από το Κέντρο από την Κεντροδεξιά και την αριστερά. Το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε λαϊκά μέτωπα, δεν υπάρχει…», υπογράμμισε και μιλώντας για το πως στέκεται το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή ακυβερνησία», ξεκαθάρισε: «Θα απαντήσουμε τη σωστή στιγμή. Ξέρουμε από τώρα ποια κόμματα θα είναι στη βουλή, πως θα είναι τότε; Ήξερε η ΝΔ ότι αθ χάσει 10 μονάδες στις ευρωεκλογές; Το θέμα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ να κάνει σενάρια για το 2027, αλλά να βάζει μια ατζέντα για τα μείζονα του 21ου αιώνα.».

Ο Νίκος Παπανδρέου

Απέναντι σε όποια συζήτηση για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται πάντως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου. «Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%», δήλωσε και κάλεσε «να επιστρέψουν στο σπίτι τους» όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για την Κουμουνδούρου τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο Action 24 τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Βαρουφάκη», και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει την προσωπική του φίλη, Λούκα Κατσέλη «που είναι από τα στελέχη που φοβήθηκαν έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ», εννοώντας ότι αυτό έγινε από πολλούς τα χρόνια της κρίσης. Για την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση υποστήριξε ότι «είναι συμβολική, άρα δεν έχει σημασία τη θέση που θα καταλάβει στις ψηφοφορίες» κι ότι «μπορεί να διεισδύσει στο χώρο του Κέντρου». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου ο κ. Μητσοτάκης προτείνοντας τον Κώστα Τασούλα δείχνει ότι «φοβάται να μην χάσει δεξιά ή το κάνει είτε από αδυναμία είτε από την αλαζονεία της εξουσίας». Έτσι –πρόσθεσε- αφήνει χώρο στο ΠΑΣΟΚ, στον οποίο μπορεί να διεισδύσει με την πρόταση Γιαννίτση.

Σχετικά Άρθρα