Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Κατρίνης “ερμηνεύουν” Ανδρουλάκη- “Πόλεμος” εντυπώσεων από Ν.Δ

Γερουλάνος, Διαμαντοπούλου, Κατρίνης “ερμηνεύουν” Ανδρουλάκη- “Πόλεμος” εντυπώσεων από Ν.Δ

Η αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη περί συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και η σφοδρή αντιπαράθεση που προκάλεσε η αιχμή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι “ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και παίρνεις μαζί ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ”, προκαλεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ ως μία προβολή σε ένα πιθανό μέλλον.

Κι αυτό διότι, εφόσον το σημερινό δημοσκοπικό αποτύπωμα παραμείνει τους επόμενους μήνες, με τη Ν.Δ να απέχει πολύ από το ποσοστό αυτοδυναμίας, εκ των πραγμάτων θα προκύψει, αφενός το ερώτημα σχετικά με την δυνατότητα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, αφετέρου εάν η Ν.Δ σκοπεύει να συνεργαστεί με κόμματα στα δεξιά της. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέκλεισε κατηγορηματιά άθε πιθανότητας συγυβέρνησης με το κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο, οι δηλώσεις Ανδρουλάκη προκαλούν και εσωτερικές συζητήσεις, καθώς τρία κορυφαία στελέχη, οι Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Κατρίνης, προχώρησαν σε ερμηνείες όσων είπε ο πρόεδρος του κόμματος, αποκαλύπτοντας και τις διαφορετικές κατευθύνσεις που έχουν κατά νου. Αυτά αποτελούν απότοκο της τακτικής που αολούθησε το ΠΑΣΟΚ στην προεδρική εκλογή, με αρετά στελέχη να θεωρούν λανθασμένο τον χειρισμό της “θεσμικής αναμονής” της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα μετά την απόφασή του να προτείνει τον Κώστα Τασούλα.

Ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι κάποιοι “παραπλάνησαν” τον κ. Ανδρουλάκη ότι υπήρχε πιθανότητα να προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσωπο από την κεντροαριστερά, με επικρατέστερο τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και πως έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να προτείνει δική του υποψηφιότητα εγκαίρως. Η κριτική εστιάζεται, μάλιστα, στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη κέρδισε τις εντυπώσεις αι είναι πολύ πιθανό αυτή η πρόταση να καταταγεί δεύτερη στις ψηφοφορίες στη Βουλή, προκαλώντας επικοινωνιακό πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άνοιξε τη συζήτηση για συνεργασίες

Ο αρχηγός του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε από την περασμένη Δευτέρα ζήτημα κυβερνητικών συνεργασιών για να αποκλείσει το οποιοδήποτε ενδεχόμενο που συμπεριλαμβάνει κυβερνητικό «γάμο» με τη Νέα Δημοκρατία. Τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» και εξήγησε ότι αν το ΠΑΣΟΚ έρθει πρώτη δύναμη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, τότε θα αναζητήσει προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς.

Ερμηνεία 1η: Παύλος Γερουλάνος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία Παύλος Γερουλάνος έκανε ίσως την πιο προωθημένη ερμηνεία της πρώτης αναφοράς του Νίκου Ανδρουλάκη. Προκάλεσε δε και σφοδρή επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν, ερωτώμενος πιεστικά στο Action24, δήλωσε πως στο μέτωπο συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων είπε πως “χωρούν όλοι”. Η ερώτηση αφορούσε εάν μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Σωκράτη Φάμελλο, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Στέφανο Κασσελάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Παύλος Μαρινάκης και η ανακοίνωση της Ν.Δ έκαναν λόγο για συνεργασία με τα “κόμματα της δραχμής”.

Για μια αμφίπλευρη διεύρυνση με προοδευτικό πρόσημο, το οποίο συνάδει με το χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο Παύλος Γερουλάνος καλεσμένος στο Action24. O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν σε αυτόν τον σχηματισμό “θα μπορούσαν να χωρέσουν Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Φάμελλος”, είπε πως “χωράνε όλοι”.

«Θα χωρούσαν όσοι ασπάζονται ένα τέτοιο κλίμα, πολιτικό αν θέλετε διακύβευμα. Βεβαίως χωράνε όλοι. Ο καθένας εκεί που του αρμόζει. Δεν χρειάζεται να συμφωνούν όλοι τυφλά, αλλά να συμμετέχει στην εδραίωση προοδευτικών προτάσεων για την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.

Η αντίδραση της Ν.Δ

«Μετά τον κ. Ανδρουλάκη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος είπε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ACTION 24, ότι το κυβερνητικό αφήγημα του κόμματός του περνάει μέσα από τη συμπόρευση με κόμματα της κεντροαριστεράς.

Ερωτηθείς μάλιστα για το εάν θα χωρούσαν σε μια τέτοια συμπόρευση ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Βαρουφάκης, η κα Κωνσταντοπούλου και ο κ. Φάμελλος, απάντησε χαρακτηριστικά πως «βεβαίως χωράνε όλοι».

Είναι εδώ και αρκετό καιρό σαφές ότι το μοναδικό αφήγημα που ασπάζονται όσοι στηρίζουν μια τέτοια σύγκλιση είναι η ανατροπή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Και είναι εξαιρετικά χρήσιμο να γνωρίζουμε πως η πυξίδα του ΠΑΣΟΚ δείχνει πλέον ξεκάθαρα ως συνοδοιπόρους του τα κόμματα της δραχμής».

ΠΑΣΟΚ: “Εμείς βάλαμε και κρατήσαμε την χώρα στο ευρώ”

Το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στην Νέα Δημοκρατία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η ΝΔ οδήγησε την χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ενώ, αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ έβαλε και κράτησε την χώρα στο ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά μαζί με όσους περιγράφει στην ανακοίνωση της, ενέπαιζε τον ελληνικό λαό ότι εκείνη τη δύσκολη στιγμή, υπήρχαν δήθεν εύκολες λύσεις.

Όσο και αν θέλει να το απωθήσει από τη μνήμη του ο κ. Μητσοτάκης, πρωτοστάτησε το 2010 με την τότε ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στα Ζάππεια.

Αν πάλι στη Νέα Δημοκρατία έχουν πάθει επιλεκτική αμνησία, μπορούν να διαβάσουν την πρόσφατη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη: «Αν η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει το πρώτο Μνημόνιο, θα είχαμε βγει 5 χρόνια νωρίτερα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία».

Το ΠΑΣΟΚ έβαλε και κράτησε τη χώρα στο ευρώ και το έπραξε με συνέπεια, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Η πολιτική της ακρίβειας, των ανισοτήτων, της κατάρρευσης του κράτους δικαίου και της ασέβειας απέναντι στους θεσμούς πρέπει να κλείσει τον κύκλο της. Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ εγγυάται αυτό ακριβώς: την πολιτική αλλαγή».

Ερμηνεία 2η: Άννα Διαμαντοπούλου

«Η τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν θεωρητική», τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βαγγέλη Γιακουμή στο Action24, και εξήγησε: «Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι δεύτερο κόμμα και αξιωματική αντιπολίτευση, όχι γιατί το πέτυχε, αλλά γιατί έγιναν όλα αυτά που είδαμε να συμβαίνουν στη Βουλή. Έχει 2,5 χρόνια μπροστά του να κινηθεί αυτόνομα και να γίνει πρώτο κόμμα. Η μελλοντολογία έχει να κάνει με το που θα είναι η χώρα το 2027». Η παρατήρηση ότι η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το προοδευτικό μέτωπο ήταν “θεωρητική” δεν συνιστά μόνο ερμηνεία, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε και χαρακτηριστικά υποβάθμισης της αξίας της. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την δεύτερη παρατήρηση ότι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέχει το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί επιτυχία του (και του προέδρου) αλλά τυχαίο αποτέλεσμα -κάτι που προφανώς είναι σωστό- λόγω της αποχώρησης βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως –σύμφωνα με την κυρία Διαμαντοπούλου- «το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό να έρθουν στα περιφερειακά του Συνέδρια, στελέχη και πολίτες από παντού. «Βεβαίως θέλουμε να έρθουν από παντού, από το Κέντρο από την Κεντροδεξιά και την αριστερά. Το να πάμε όμως σε συνεργασίες, σε λαϊκά μέτωπα, δεν υπάρχει…», υπογράμμισε, κατηγορηματικά, απορρίπτοντας κάθε προοπτική συγκρότησης εκλογικής συμμαχίας, και μιλώντας για το πως στέκεται το ΠΑΣΟΚ μπροστά στο δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή ακυβερνησία», ξεκαθάρισε: «Θα απαντήσουμε τη σωστή στιγμή. Ξέρουμε από τώρα ποια κόμματα θα είναι στη βουλή, πως θα είναι τότε; Ήξερε η ΝΔ ότι θα χάσει 10 μονάδες στις ευρωεκλογές; Το θέμα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ να κάνει σενάρια για το 2027, αλλά να βάζει μια ατζέντα για τα μείζονα του 21ου αιώνα.». Πρόσθεσε δε, αφήνοντας αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, ότι: «Η ΝΔ βρίσκεται στα όρια της αλαζονείας»

Για το φρενάρισμα του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η κυρία Διαμαντοπούλου απάντησε ως εξής: «Είναι αληθές. Παίρνουμε τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και πάμε να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα των πολιτών».

Απέναντι σε όποια συζήτηση για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται πάντως ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος προσέγγισε μάλλον τις απόψεις της κ. Διαμαντοπούλου. «Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%», δήλωσε και κάλεσε «να επιστρέψουν στο σπίτι τους» όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ για την Κουμουνδούρου τα προηγούμενα χρόνια.

Η αντίληψη αυτή τείνει στο ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κινηθεί εντελώς αυτόνομα, χωρίς υπονοούμενα για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, και παράλληλα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για συγκατοίκηση με τη Ν.Δ, εφόσον το απαιτήσουν οι περιστάσεις και η ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Ερμηνεία 3η: Μιχάλης Κατρίνης

Ο τομεάρχης Άμυνας και υποψήφιος για την ηγεσία Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε σχετικά στον Σκάϊ. Είναι γνωστό ότι ο κ. Κατρίνης έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συγκρότησης προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Ν.Δ, έχει δε υπονοήσει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει, υπό προϋποθέσεις, και τον χαρακτήρα εκλογικής συμμαχίας. Η πρότασή του, βεβαίως, θεωρείται μάλλον αρκετά προωθημένη στην Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο οι δηλώσεις Ανδρουλάκη του έδωσαν την ευκαιρία να “ερμηνεύσει” κι εκείνος τον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται, δε, να συγκλίνει σε αρκετά σημεία και με την παρέμβαση Γερουλάνου.

“Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και λέει «ναι, εμείς θέλουμε να σχηματίσουμε μια κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων, αν και εφόσον έχουμε την πρώτη εντολή στις επόμενες εκλογές»”, είπε χαρακτηριστικά. Και εξειδίκευσε:

  • Οικονόμου: Και με τον ΣΥΡΙΖΑ;
  • Κατρίνης: Και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά.
  • Οικονόμου: Άρα έχει δίκιο η κυβέρνηση που λέει ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και παίρνεις και ΣΥΡΙΖΑ μαζί.
  • Κατρίνης: Δεν κατάλαβα, η κυβέρνηση θα καθορίσει τους όρους συνεργασίας;
  • Οικονόμου: Είναι ξεκάθαρο.

Σχετικά Άρθρα