Εμβολιασμοί: Μειωμένοι κατά 40% σε σχέση με πέρσι για τη γρίπη-Πότε θα κορυφωθεί το επιδημικό κύμα
Πριν από μερικές μέρες ο ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης) ενημέρωσε τα μέλη του ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ο εμβολιασμός για την γρίπη εφέτος είναι 40% μικρότερος σε σχέση με πέρσι. Την ίδια εκτίμηση -χωρίς να μπει σε αριθμούς- εξέφρασε με δηλώσεις του στο Action 24 ο πνευμονολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Το βασικό πρόβλημα που έχουμε είναι ότι χάνουμε ανθρώπους που δεν έπρεπε. Την προηγούμενη εβδομάδα χάσαμε τρεις ανθρώπους από γρίπη και 24 από κορωνοϊό. Αυτό είναι ένα νούμερο που πρέπει να το μειώσουμε και αν είναι δυνατόν, να το μηδενίσουμε και ο τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να εμβολιαστούμε. Δυστυχώς έχουμε κάνει λιγότερα εμβόλια γρίπης από ότι θα έπρεπε και πολύ λιγότερα εμβόλια κορωνοϊού», είπε.
Ερωτηθείς αν τώρα προλαβαίνουμε να εμβολιαστούμε είπε πως προλαβαίνουμε να κάνουμε και τα δυο εμβόλια, γιατί το επιδημικό κύμα θα κρατήσει μέχρι τα μέσα του Απρίλη. «Ο κορωνοϊός δεν ακολουθεί τυπικά επιδημικά κύματα, δεν είναι μια φορά τον χρόνο, μόνο τον χειμώνα, οπότε μπορούμε να εμβολιαστούμε» τόνισε ο καθηγητής.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σύμφωνα με το δίκτυο παρατήρησης νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται αύξηση των περιστατικών εισαγωγής στα Νοσοκομεία με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού.
Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και την τρέχουσα περίοδο, καταγράφεται η παρουσία μεγαλύτερου αριθμού ιογενών παραγόντων με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, SARS-CoV-2, RSV, ρινο/εντερο ιοί, αδενοιοί, εποχικοί κορωνοιοί κτλ)
Ειδικότερα όμως για τη γρίπη πρέπει να τονιστεί ότι:
- η θετικότητά της στην κοινότητα σήμερα έχει ξεπεράσει σημαντικά το όριο του 10% συνεχίζοντας μάλιστα την ανοδική της τάση ενώ από την αρχή της έξαρσης οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από γρίπη εργαστηριακά επιβεβαιωμένης ανέρχονται σε 64.
- σύμφωνα με τον εργαστηριακό έλεγχο μέχρι στιγμής επικρατεί ο ιός γρίπης τύπου Α, η πλειονότητα του οποίου (70%) ανήκει στον υπότυπο Α(Η1), ενώ το 30% ανήκει στον υπότυπο Α (Η3).
Με βάση τα παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη ότι τόσο η γρίπη όσο και η λοίμωξη COVID-19 σχετίζονται με σημαντικό αριθμό θανάτων είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό έναντι της γρίπης και COVID-19, όλων των ατόμων που πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό, ιδιαίτερα εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και δυσμενών εκβάσεων (π.χ. ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα). Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης προσφέρει προστασία έναντι των δύο υποτύπων Α (Η1Ν1 και Η3Ν2) καθώς και έναντι των τύπων Β του ιού και μπορεί να διενεργείται καθ’ όλο το χρονικό διάστημα που καταγράφεται δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα.
Για την προστασία από το “σαρωτικό κοκτέιλ” λοιμώξεων, οι ειδικοί προτείνουν:
- Εμβολιασμός: Ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
- Χρήση Μάσκας: Σε κλειστούς χώρους και όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός.
- Αποφυγή Συγχρωτισμού: Μείωση της έκθεσης σε πολυσύχναστα μέρη.
- Προσεκτική Υγιεινή: Συχνό πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού.
Πόσες μέρες κρατούν τα συμπτώματα της γρίπης
Υπάρχουν τρεις τύποι του ιού της γρίπης, ο Α, ο Β και ο C. Από αυτούς οι A και Β είναι πιο συχνοί για τον άνθρωπο και είναι αυτοί που ευθύνονται για τις εξάρσεις της εποχιακής γρίπης.
Οι ιοί της γρίπης τύπου Α διακρίνονται επίσης σε υπότυπους ανάλογα με τη σύστασή τους, που είναι η αιμαγλουτινίνη (Η) και η νευραμινιδάση (Ν). Εκτός από τον άνθρωπο η γρίπη τύπου Α προσβάλλει επίσης ζώα, κυρίως πουλιά και χοίρους. Χρειάζεται από 1 έως 5 ημέρες για επώαση οπότε και ο ιός πολλαπλασιάζεται στη ρινοφαρυγγική οδό.