Ρεπορτάζ/Χαϊδάρι: Σοκαριστικά e-mail για το λουκέτο στο 10ο Δημοτικό- “Εκτεταμένη διάβρωση… μαζική αποκόλληση… οξείδωση οπλισμού”
Έχει γραφτεί πολλές φορές ότι τα κτίρια που στεγάζουν τα ελληνικά δημόσια σχολεία παρουσιάζουν έντονες φθορές και πολλά προβλήματα τα οποία καθιστούν επιτακτική όχι μόνο την επιδιόρθωση των βλαβών αλλά και τη συνολική ανακατασκευή τους. Ο, τι συνέβη τις τελευταίες ημέρες στο 10ο δημοτικό σχολείο Χαίδαρίου συνοψίζει, θα έλεγε κανείς με δραματικούς τόνους, το ζήτημα και βάζει πάνω στο τραπέζι το θέμα της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών.
Στις 13 Ιανουαρίου, οι γονείς των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου “υποδέχθηκαν” στα e-mail τους το παρακάτω μήνυμα από τη διευθύντρια της σχολικής μονάδας:
“Σας ενημερώνουμε ότι με την επιστροφή από τις διακοπές διαπιστώθηκαν φουσκωμένοι σοβάδες σε αίθουσες του 1ου ορόφου. Κινητοποιήσαμε άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου με γραπτά αιτήματα και προφορικές επικοινωνίες με αποτέλεσμα να έρθουν συνεργεία που αποξηλώνουν σοβάδες από τις οροφές, αλλά σήμερα θα έρθει ο πολιτικός μηχανικός του Δήμου για να κρίνει την ασφαλή παραμονή μας στις αίθουσες.
Ωστόσο εξ αιτίας των συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών που επικρατούν από χθες το βράδυ μπορεί να επιβαρυνθεί η υπάρχουσα κατάσταση των στεγών του σχολείου.
Γι αυτούς τους λόγους παρακαλούμε όσοι γονείς μπορούν να κρατήσουν σήμερα τα παιδιά τους στο σπίτι ας το κάνουν προκειμένου να προβούμε σε συμπτύξεις τμημάτων σε αίθουσες περισσότερο ασφαλείς. Οι υπάρχουσες καιρικές συνθήκες συνηγορούν στην ανησυχία μας και γι αυτό προβαίνουμε σε αυτήν την ενημέρωση. Μέσα στην ημέρα και μετά την επίσκεψη των ειδικών θα σας ενημερώσουμε για τον τρόπο λειτουργίας μας το επόμενο διάστημα”.
Είναι σαφές από το μήνυμα ότι το σχολείο δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών. Επρεπε οι τάξεις να συμπτυχθούν στις αίθουσες του κάτω ορόφου και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η διευθύντρια καλούσε όσους γονείς μπορούσαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.
Την ίδια μέρα, και αφού η επικεφαλής της σχολικής μονάδας είχε φροντίσει από τις προηγούμενες ημέρες να ενημερώσει διεξοδικά το Δήμο Χαϊδαρίου για το πρόβλημα, ο Δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος έπαιρνε στο e-mail του την παρακάτω ειδοποίηση από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου του:
“Από αυτοψία που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας στο σύνολο των αιθουσών, που υποδείχθησαν από τη διευθύντρια του 10ου δημοτικού, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει εκτεταμένη διάβρωση των επιχρισμάτων των ορόφων σε έξι αίθουσες, μαζική αποκόλλησή τους και εμφανής οξείδωση του σιδηρού οπλισμού καθώς και αποκόλληση τμημάτων σκυροδέματος της πλάκας οροφής. Τα φαινόμενα αυτά είναι σε εξέλιξη.
Με δεδομένα τα προαναφερόμενα ευρήματα, που διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία, κρίνουμε μη ασφαλή τη συνέχιση λειτουργίας των αιθουσών. Απαιτούνται άμεσες εργασίες αποκατάστασης σε αυτές με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το είδος των οποίων θα προσδιοριστεί με σαφήνεια μετά την πλήρη αποξήλωση των επιχρισμάτων των ορόφων και την ολοκληρωτική αποκάλυψη του υποκείκενου σκυροδέματος”.
Την αυτοψία υπογράφει ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Σκόρδας ο οποίος λέει τα πράγματα με το όνομά τους. “Η συνέχιση λειτουργίας κρίνεται μη ασφαλής”.
Mετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου δεν είχε άλλη επιλογή από το να διατάξει την προσωρινή αναστολή λειτουργίας του σχολείου από την Πέμπτη μέχρι και την προσεχή Δευτέρα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες. Τα συνεργεία μάλιστα έχουν μπει ήδη στο χώρο του σχολείου και έχουν αρχίσει να δουλεύουν με στόχο να επιδιορθώσουν τις βλάβες μέχρι και τη Δευτέρα.
- Ουδείς μπορεί να πει με ασφάλεια ότι αυτές οι εργασίες θα λύσουν μόνιμα το πρόβλημα. Πιθανώς όχι αφού από την ταράτσα του κτιρίου απουσιάζει η απαραίτητη μόνωση. Για την κατάσταση έχει ενημερωθεί ήδη και η ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) για να μπορέσει να συνδράμει και αυτή με τη σειρά της με παρεμβάσεις πιο μόνιμου χαρακτήρα.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία (δεν) φροντίζει τα σχολικά κτίρια, ότι οι αίθουσες βάφτηκαν κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων με πρωτοβουλία και ατομική δουλειά των ίδιων των γονέων οι οποίοι μάλιστα παρατήρησαν και τα ύποπτα “φουσκώματα” σε ταβάνια και τοίχους από την υγρασία.
- Η παραπάνω ιστορία, δυστυχώς απολύτως πραγματική, αποτυπώνει το μέγεθος του σχετικού προβλήματος το οποίο η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αντιμετωπίσει συνολικά με το πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”.
Καλοδεχούμενο το πρόγραμμα αλλά οι ανάγκες είναι επιτακτικές και “φωνάζουν”. Και αν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα κτίρια όπως αυτό του 10ου δημοτικού Χαϊδαρίου που έχουν παραδοθεί προς χρήση το 1997, φανταστείτε σε ποια κατάσταση βρίσκονται άλλα σχολικά κτίρια πολύ πιο παλιά και ταλαιπωρημένα.